Paradigme universale IV. Timpul
Autor: Solomon Marcus
Editura Paralela 45

Fragment din discursul susţinut de Solomon Marcus cu ocazia lansării volumului
"Paradigme universale IV. Timpul"

în cadrul târgului de carte Gaudeamus 2010


Solomon Marcus: "Cuvântul timp neînsoţit de un calificativ nu are nici un sens. El capătă sens numai din momentul în care îi adaugi un atribut: psihologic, biologic - chiar şi cel biologic este de mai multe feluri, muzical etc.
Şi am pornit pe urmele acestei nesatisfacţii şi mi-am dat seama că problema este foarte gravă pentru că în materie de timp noi suntem în situaţia pe care o descrie Platon în “Alegoria peşterii” - noi suntem în interiorul timpului, noi nu putem să privim timpul, să-l analizăm aşa cum priveşti un obiect pe care îi ai în faţă. Nu suntem în afara lui. Suntem în interiorul lui. El este incorporat în ereditatea noastră. Noi nu putem să ne imaginăm în nici un fel cum ar arăta viaţa, cum ar arăta lumea, cum ar arăta universul fără timp. Acesta este destinul nostru.
Şi atunci ceea ce m-a interesat aici este de fapt ceea ce mă interesează în tot ceea ce fac şi anume să pun în conexiune fragmentele şi să înţeleg interacţia lor, ca în felul acesta să încerc să aproximez situaţia de ansamblu, holistic şi trebuie să vă spun că priveliştea care mi s-a înfăţişat scriind această carte este extraordinară.
Este o stare de beţie, de vertij pe care o poţi avea uneori când urci un munte foarte înalt. N-am avut foarte multe prilejuri de acest fel.
În orice caz a fost unul din momentele în care am simţit ce înseamnă să trăieşti o beţie intelectuală, adică această stare de supremă satisfacţie în care înţelegi că o seamă de lucruri care iniţial păreau fără legătură între ele, cum se prezintă în literatură în general: să spunem timpul psihologic şi timpul geologic, şi să descopăr că toate aceste tipuri de temporalitate aparent fără legătură între ele prezintă un izomorfism extraordinar, numai că plata de a detecta acest izomorfism este efortul intelectual pe care trebuie să-l faci pentru a înţelege aceste lucruri.
De pildă, ca să vă dau câteva exemple: ca să înţelegi ce legătură subtilă există între timpul geologic şi timpul lingvisticii istorice, ca să înţelegi ce legătură există între timpul lumii cuantice şi timpul creaţiei artistice, ca să înţelegi legătura dintre timpul percepţiei subiective şi timpul teoriei relativităţii, ca să înţelegi rolul circularităţii al diverselor tipuri de periodicitate şi cvasi-periodicitate care apar în muzică, în culturile extrem orientale şi să vezi că ele sunt într-o legătura foarte strânsă.
Bine, trebuie să vă spun că satisfacţia intelectuală şi artistică pe care o ai când dobândeşti astfel de privelişte este extraordinară.
Cred că nu greşesc dacă aş folosi aici metafora carnavalismului. Este un carnaval de idei care de obicei sunt silite să trăiască izolat una de alta pentru că aşa este cultura în care am fost educaţi.
O cultură bazată în primul rând pe fragmente şi cele mai multe cărţi pe care le vedeţi în acest târg sunt cărţi care privesc diverse fragmente.

Şi să încerci să înţelegi cât de profundă este unitatea temporalităţii.

Vă mulţumesc pentru atenţia acordată şi tuturor colegilor mei, în special domnului Prof. Mircea Martici şi Prof. Sorin Alexandrescu pentru efortul care l-au făcut de a se apleca asupra cercetărilor mele şi sunt convins că lectura acestei cărţi care se bazează pe ideile altora, eu nefăcând decât să încerc să le pun în conexiune, să le articulez.O asemenea lectură vă dă prilejul să descoperiţi lucruri pe care nu le puteţi afla nici din manualele şcolare şi nici din cele universitare.
Vă mulţumesc". (Solomon Marcus - Gaudeamus 2010)www.edituraparalela45.ro