Ipocrizia bancară - Aurică Stoica DelaCrovu

Lansarea volumului:
Ipocrizia bancară

“Băncile au stricat tot la vremea respectivă.
Ele au fost de vină pentru tot ceea ce s-a întâmplat în România în perioada la care facem referire şi datorită lor economia a căzut.”
Aurică Stoica DelaCrovu

Interviu cu Aurică Stoica DelaCrovu

Virgiliu Hodorogea: Bună seara domnule DelaCrovu. Suntem la Gaudeamus 2016, cu un subiect deosebit de inedit putem spune, “IPOCRIZIA BANCARĂ ”, dar prezentată doar din ’91 până în ’96. Prima întrebare ar fi “am avut parte de ipocrizie bancară doar între 1991 şi 1996?”.
Aurică Stoica DelaCrovu:
Este un început de relatare despre perioada respectivă şi va fi continuată şi cu alte aspecte legate de activitatea bancară care a urmat după anul 1996.



Virgiliu Hodorogea: În două cuvinte vă rog să ne spuneţi cum vi s-a părut acea perioada deosebit de tulbure în care foarte multe bănci româneşti au avut dificultăţi financiare majore, unele chiar s-au închis sau şi-au schimbat denumirea?
Aurică Stoica DelaCrovu:
Băncile au stricat tot la vremea respectivă. Ele au fost de vină pentru tot ceea ce s-a întâmplat în România în perioada la care facem referire şi datorită lor economia a căzut. Ele au fost folosite ca instrumente pentru pierderea economiilor populaţiei dar şi a banilor Statului.

Virgiliu Hodorogea:
Putem defini astăzi care a fost cea mai periculoasă/riscantă bancă din perioada 1991-1996?
Aurică Stoica DelaCrovu:
Băncile au fost periculoase prin oamenii care au lucrat în ele, pentru că principalii vinovaţi sunt acţionarii băncilor respective, care au acceptat compromisuri de natură politică, interese din afara sistemului bancar străine sau din România.

Virgiliu Hodorogea:
Ulterior, începând cu anul 1996, consideraţi că situaţia s-a reglementat în primul rând datorită politicii B.N.R.?
Aurică Stoica DelaCrovu:
Nu. Situaţia nu s-a reglementat nici în anii următori, atunci după 1996. B.N.R. a încercat, dar încă era sub presiune la vremea respectivă, pentru că Banca Naţională nu a fost lăsată să-şi desfăşoare activitatea de supraveghere prudenţială. A fost împiedicată din toate punctele de vedere.

Virgiliu Hodorogea: Odată cu supravegherea Uniunii Europene, care a intervenit din ce-mi amintesc din presă, începând cu anul 2007 sau chiar mai devreme, credeţi că lucrurile au ieşit mai la lumină?
Aurică Stoica DelaCrovu: Aceasta comportă o discuţie mult mai lungă, pentru că problemele sistemului bancar continuă, ele nu sunt de aceeaşi natură, dar pentru faptul că băncile comerciale următoare, cele aflate acum în activitate, nu mai sunt bănci cu capital românesc, ele acum sunt bănci cu capital străin, lucrurile s-au schimbat în mult mai rău.


Virgiliu Hodorogea: Pentru România, pentru moneda Euro, cum apreciaţi Brexit-ul?
Aurică Stoica DelaCrovu: Nu ştiu. Noi, România, depindem de foarte multe lucruri. Suntem la mâna străinătăţii.
Nici singuri nu ne putem rezolva problemele, dar nici să rămânem în continuare la mâna celor de afără nu este bine, pentru că în măsura în care românii nu-şi reprezintă interesele în afară aşa cum trebuie, nu numai sistemul bancar va avea probleme, dar vor avea probleme şi economia din România şi oamenii din România.


Virgiliu Hodorogea: Domnule Aurică Stoica, vă mulţumim foarte mult şi dorim în continuare ca B.N.R. să aibă o mână forte asupra băncilor din România.
Aurică Stoica DelaCrovu: Banca Naţională de la început a vrut să-şi facă datoria, dar nu a putut.
Banca Naţională în continuare a căutat să reprezinte interesele românilor, dar Statul nu a sprijinit-o, pentru că a impune Băncii Naţionale să rezolve toate problemele României nu este în regulă.
Statul are obligaţii faţă de economia României, în sensul că trebuia să oblige băncile comerciale să ţină cont de economia României, să ţină cont de faptul că ele au fost împuternicite să gestioneze finanţele româneşti.
Banca Naţională s-a ocupat de politica monetară, iar de partea economică a bancilor comerciale trebuia să se ocupe Statul, iar Statul a aruncat în continuare vina asupra Băncii Naţionale şi nu este în regulă.


Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc încă o dată pentru interviu.
Aurică Stoica DelaCrovu: Şi eu mulţumesc.