Revista Presei de Carte -
Ascensiunea Globală a Chinei - Andrei Marga - 2015


Ascensiunea Globală a Chinei
Autor: Andrei Marga


Ascensiunea Globală a Chinei
Interviu cu Andrei Marga "Opinia mea nu este foarte confortabilă. România valorifică în general foarte puţin oportunităţile şi cadrul pe care l-a creat sau care s-a creat.
Să punem o întrebare simplă.
Valorificăm cadrul cooperării cu America suficient? Valorificăm cadrul cooperării cu Uniunea Europeană sau înăuntru Uniunii Europene mai bine zis?
A doua observaţie pe care aş face-o este aceea că sunt prea multe prejucăţi în circulaţie despre China.”
interviu realizat de Virgiliu Hodorogea (Gaudeamus 2015)

Virgiliu Hodorogea: Suntem imediat după lansarea cărţii, “Ascensiunea Globală a Chinei”(2015) scrisă de Profesorul Andrei Marga, o carte absolut fabuloasă aşa cum este şi China de altfel şi am o singură întrebare pentru dumneavoastră domnule Ministru Andrei Marga şi anume cum vedeţi dumneavoastră faptul că România nu a valorificat relaţia foarte bună pe care o avea cu China?
Andrei Marga: Opinia mea nu este foarte confortabilă. România valorifică în general foarte puţin oportunităţile şi cadrul pe care l-a creat sau care s-a creat. Să punem o întrebare simplă.
Valorificăm cadrul cooperării cu America suficient?
Valorificăm cadrul cooperării cu Uniunea Europeană sau înăuntru Uniunii Europene mai bine zis?
A doua observaţie pe care aş face-o este aceea că sunt prea multe prejucăţi în circulaţie despre China.
Nimeni nu spune să nu vezi realităţile din China sau să nu-ţi spui părerea, nici China nu cere aceasta, dar sunt multe prejudecăţi. Să sperăm că mai mulţi oameni vor călători în China şi îşi vor da seama despre ce-i vorba şi se va coopera mai mult. Şi pentru România, să spunem direct, piaţa chineză este importantă!


Virgiliu Hodorogea: Am să plusez totuşi cu încă o singură întrebare pentru dumneavoastră legat de această prezentare de la lansare pe care aţi făcut-o pentru partea de religie.
Spuneaţi că se doreşte în China să se implementeze religia, nu neapărat cea Ortodoxă, dar în esenţă Creştinismul.
Credeţi că ar putea fi de succes mai degrabă Ortodoxia? Părerea dumneavoastră domnule ministru, care este?
Andrei Marga: Acum ce se întâmplă, se discută un proiect de instituţionalizare a unei religii şi sigur la această oră ei s-au oprit, se vede bine, asupra Creştinismului(2015).
Acum trebuie spus şi faptul că în China la această oră sunt cel puţin 80 de milioane de protestanţi, chinezi deci, dar şi aproximativ 50 de milioane de catolici.
Deci până la această oră aceasta este proporţia.
Acum dacă se va merge şi pe alte denominaţiuni ale Creştinismului este greu să spun eu pentru că ei vor decide.


Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult pentru interviu.