Gabriel Gafita - Diplomat in Oropingo


www.editurajunimea.ro

Lansarea volumului
Diplomat în Oropingo

Autor: Diplomat Gabriel Gafiţa
Editura Junimea




Interviu cu Diplomat Gabriel Gafiţa
realizat de Virgiliu Vasile Hodorogea
la Bookfest 2023



Virgiliu Hodorogea: Bună ziua domnule Diplomat Gabriel Gafiţa, ne revedem astăzi la Bookfest 2023, după câţiva ani, aproape 8 ani de la precedenta dumneavoastră carte “Zahăr şi Miere”, acum iată aveţi o nouă carte intitulată “Diplomat în Oropingo”, precedenta carte “Zahăr şi Miere” având ca subiect tot o satiră despre “dulceaţa balcanică”- câteodată, a diplomaţiei româneşti, iar atunci, acum 8 ani acea carte a prins foarte bine la public.
Dar, acum am să vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre acest nou volum pentru a capta atenţia şi interesul publicului pentru acest nou volum.
Gabriel Gafiţa: Acest nou volum cu care m-am prezentat anul acesta la Bookfest se numeşte “Diplomat în Oropingo” şi este un roman publicat la editura Junimea din Iaşi.
Este o poveste care începe în Bucureşti, într-un ipotetic minister al afacerilor externe, cu problemele lui, cu personajele lui, cu tipologia lui şi continuă într-un stat imaginar din America Latină - pe care l-am numit Oropingo.
Am folosit acest procedeu de a crea o ţară imaginară pentru a putea combina elemente din mai multe ţări latino-americane care îmi erau cunoscute pentru că am fost timp de 9 ani de zile legat de acest continent, mai întâi ca director al Direcţiei America-Latină, apoi 4 ani ca ambasador în Peru, Ecuador şi Bolivia şi astfel cunosc destul de bine problematica continentului latino-american şi am încercat astfel să combin mai multe elemente.


Virgiliu Hodorogea: Aici în America Latină, avem poate şi cea mai interesantă istorie, acolo unde Bolivar a încercat să unească aceste ţări latino-americane la un moment dat. Gabriel Gafiţa: Bun, dar Simon Bolivar a încercat cam pe la anul 1820, cam atunci, iar mişcarea lui politică a dus la eliminarea statutului de colonie pentru o parte din statele latino-americane şi la obţinerea independenţei.
Majoritatea statelor latino-americane şi-au cucerit independenţa în deceniul 1820-1830, iar el a traversat cu mişcarea sa politică prin absolut toate aceste state în timpul vieţii sale, prin Venezuela, Ecuador, Columbia, Peru, Panama, Bolivia.


Virgiliu Hodorogea: Vă rog să ne spuneţi cu ce diferă viaţa sud-americană faţă de să-i spunem viaţa balcanică, cu care suntem atât de obişnuiţi aici în România, mai ales că noi ne-am aflat mereu la intersecţia marilor imperii care par să rămână pe poziţie şi în continuare, Turcia de exemplu rămâne o mare putere, Imperiul Habsburgic apoi ulterior Imperiul Austro-Ungar, şi altele care au mai fost şi s-au destrămat de-a lungul timpului, au avut o mare înfluenţă asupra noastră şi continuă să aibă inclusiv aupra intrării noastre în Spaţiul Schengen, iar despre fostul Imperiu Rus, nu mai e cazul să amintim că vedem şi astăzi ce se întâmplă nu departe de graniţa noastră, în Ucraina.
Deci, cum consideraţi acea viaţă Diplomatică pe care aţi trăit-o în vulcanica America de Sud, timp de aproape 10 ani vis-a-vis de viaţa Diplomatică să-i spunem acum din Uniunea Europeană?
Gabriel Gafiţa: Bine, Uniunea Europeană este reprezentată acum în toate ţările din America Latină printr-o delegaţie în fiecare capitală, cu Ambasador, cu tot personalul auxiliar, este prezentă prin programe de dezvoltare, programe de consultanţă, de expertiză în diverse domenii, deci U.E. este foarte prezentă, asta în afara afacerilor individuale ale companiilor, din ţările membre ale U.E.
Sigur că U.E. are şi programele ei de încurajare a democraţiei, de oferire de expertiză în acest domeniu, uneori cu mai mult succes, alte ori cu mai puţin succes.
Este însă o experienţă importantă care este complementară cu prezenţa copleşitoare a SUA în acest spaţiu, în aceste ţări, cu un rol important pe care îl joacă Brazilia, ca membră a grupului BRICS.


Virgiliu Hodorogea:
Brazilia este acum cea mai puternică voce în zonă?
Gabriel Gafiţa: Este importantă, este un glas important Brazilia şi este importantă ca prezenţă în lumea business-ului.

Virgiliu Hodorogea: Am remarcat acum în anul 2023 şi aş vrea să punctăm şi acest lucru, o ieşire spectaculoasă a Preşedintelui Klaus Iohannis în America de Sud, în Brazilia şi cu vizite chiar în încă două ţări importante.
Gabriel Gafiţa: Da alături de vizita în Brazilia, au mai fost două vizite, în Argentina şi Chile.

Virgiliu Hodorogea: Bine, adevărul este că România a avut o tradiţie deosebită a Diplomaţiei în America de Sud, cu Chile în special, pentru că noi la un moment dat chiar am preluat în jurul anilor ‘70 foarte mulţi chilieni, urmare a evenimentelor de acolo.
Gabriel Gafiţa: Da, urmare a loviturii de stat de atunci, au fost preluaţi mulţi refugiaţi.

Virgiliu Hodorogea: Cum a fost primită Diplomaţia Românească acum în anul 2023, urmare a acestor tradiţii de colaborare deosebite din acea perioadă?
Gabriel Gafiţa: Aceasta vizită a fost una politică şi ea trebuie să fie urmată ulterior de reprezentanţi ai diferitelor ramuri din industrie care au interese de afaceri în zonă.

Virgiliu Hodorogea: Mai suntem prezenţi cu exporturi, cu industria, în America de Sud?
Gabriel Gafiţa: Nu.

Virgiliu Hodorogea: Vă întrebam pentru că la un moment dat am exportat inclusiv autoturisme Dacia.
Gabriel Gafiţa: Da, am exportat autoturisme Dacia, dar acum vreau să vă spun, că în Argentina şi Columbia se asamblează automobile Renault, însă noi de exemplu am fost prezenţi cu material rulant, în multe dintre ţări, inclusiv în Peru, iar acele vagoane au cam ieşit din uz, iar noi nu le-am mai înlocuit.
Din păcate după prezenţa puternică a României din anii ‘70-’80 din aceste ţări, în acest moment România nu mai este o prezenţă semnificativă, o spun cu părere de rău.


Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult pentru interviu, iar noua dumneavoastră carte “Diplomat în Oropingo” va fi prezentată şi promovată de noi, am înţeles că este o satiră uşoară, diplomatică, digerabilă…
Gabriel Gafiţa: Eu spun că este o satiră.

Virgiliu Hodorogea:
O satiră aşa cum ne-aţi obişnuit şi cu precedenta carte “Zahăr şi Miere” în anul 2015?
Gabriel Gafiţa: Cu siguranţă publicul este cel care va decide.

Virgiliu Hodorogea:
Domnule Ambasador Gabriel Gafiţa vă mulţumesc foarte mult pentru interviu şi vă aşteptăm şi cu alte volume inedite pe piaţa de carte din România. Gabriel Gafiţa: Vă mulţumesc foarte mult.






Lansare 2015: Zahar si Miere; Autor: Gabriel Gafita