GEOSTRATEGIA - Autori: Silviu Negut si Marius Cristian Neacsu
Lansarea volumului:
GEOSTRATEGIA
Autori: Silviu Neguţ şi Marius Cristian Neacşu

Editura METEOR Publishing


...“Telurocraţia se axa pe teritoriu, pe masa continentală, iar Talasocraţia pe întinderile maritime. Aşa s-au constituit cele două teorii total diferite ale lui Halford Mackinder - Teoria Heartland-ului şi apoi teoria americanului Nicholas John Spykman - Teoria Rimlandului”... Silviu Neguţ

Interviu cu Prof. Univ. Dr. Silviu Neguţ
realizat de Virgiliu HodorogeaVirgiliu Hodorogea: Bună ziua domnule profesor Silviu Neguţ, în primul rând vă mulţumesc pentru amabilitatea de a-mi acorda acest interviu, pentru că nu ne-am văzut tocmai din anul 2018, de la un alt interviu, de la lansarea cărţii “ROMÂNIA 1918-2018 -UN SECOL DE FRĂMÂNTĂRI GEOPOLITICE” pe care aţi lansat-o atunci cu masteranzii şi cu domnul profesor Marius Neacşu şi vă mulţumesc încă o dată pentru toate aceste lucruri şi vă rog acum să explicaţi pentru cititorii Revista Presei de Carte de ce aţi ales titlul GEOSTRATEGIA pentru cartea lansată astăzi, de ce acest titlu, NU geopolitică, NU geografie politică,..?
Silviu Neguţ: Tocmai pentru a diferenţia aceste alte discipline, pentru că deşi au acelaşi prefix au domenii de tratare diferite.
Astfel, dacă GEOPOLITICA spune ce trebuie făcut, în schimb GEOSTRATEGIA ne învaţă cum trebuie făcut şi se adresează tuturor categoriilor de cititori, inclusiv evident conducătorilor pentru că trăim într-o lume foarte tulbure în care nu mai există reguli.
Înainte, în perioade lungi, exista un anumit sistem, de exemplu se vorbea de Războiul Rece, acum, după anul 1990, după dezmembrarea Uniunii Sovietice, se vorbea despre “Pacea Rece”, iar acum se pare că ne îndreptăm din nou spre “Războiul Fierbinte”, cum au fost cele două mari conflagraţii din secolul trecut.
Motiv pentru care am încercat să explicăm terminologia şi punctul nostru de vedere cu privire la cum arată harta lumii în prezent.


Virgiliu Hodorogea: S-a schimbat geopolitica şi geostrategia de la începutul secolului al XX-lea până acum, la începutul secolului al XXI-lea să spunem, au trecut totuşi 22 de ani din secolul XXI, s-a schimbat ceva în geopolitica şi geostrategia mondială, pentru că vorbeam la început la cursurile dumneavoatră cu dumneavoastră şi cu domnul profesor Mircea Maliţa că avem o geopolitică şi o geostrategie iniţial a Heartlandului, apoi a Rimlandului, dar acum observăm că avem de fapt “Zone Fierbinţi”, zone nu neapărat foarte extinse, dar care aşa cum spunea cineva - “Bătăile de aripi ale unui fluture într-o ţară pot genera o furtună în altă ţară” şi vedem furtuna care o avem aici, lângă noi, în Ucraina? Ce puteţi să ne spuneţi despre geostrategie acum, în secolul XXI?
Silviu Neguţ: Multă vreme se făcea o distincţie clară între Telurocraţie şi Talasocraţie.
Telurocraţia se axa pe teritoriu, pe masa continentală,
iar Talasocraţia pe întinderile maritime.
Aşa s-au constituit cele două teorii total diferite ale lui Halford Mackinder - Teoria Heartland-ului
şi apoi teoria americanului
Nicholas John Spykman - Teoria Rimlandului.
Iar, acum constatăm o simultaneitate - a teoriilor.
În zilele de astăzi, un conflict nu mai este numai terestru, sau numai maritim, mai târziu s-a adăugat şi cel aerian şi mai aproape de noi, acum în vremurile moderne şi cel spaţial.
Acum de exemplu există inclusiv
Geostrategia Informaţională şi Cibernetică.

Vedem chiar exemplul de anul acesta(2022) când a fost un război practic cibernetic aici, la est de noi, care evident că ne afectează şi pe noi.


Virgiliu Hodorogea: Cum estimaţi că s-ar putea soluţiona conflictul din imediata apropiere a României, în Ucraina? Credeţi că va dura ceva mai mult sau va fi totuşi o închidere a conflictului, prin tratative?
Silviu Neguţ: E greu de dat un răspuns aici, pentru că pe de o parte Rusia nu poate să dea înapoi chiar dacă ar vrea, pentru că deja s-a făcut de râs.
Aici se vede, printre altele, faptul că a existat o dezinformare, dar care a existat/există inclusiv la nivelul serviciilor secrete.
Adică era clar că Rusia pregăteşte ceva după ce a luat peninsula Crimeea şi că Ucraina nu a stat degeaba după anul 2014 şi şi-a instruit armata foarte bine, cu ajutor din occident şi pe de altă parte nu poţi să ai pretenţie la ceva în condiţiile aşa zisei democraţii globale în care trăim, de faptul că Ucraina ar fi aparţinut cândva sau că era cândva într-o anumită Sferă de Influenţă.
Asta urmăreşte de fapt Rusia, să recucerească teritoriul care a aparţinut Uniunii Sovietice, ca să fie considerată în continuare o mare putere, chiar o superputere, ori ea nu mai îndeplineşte aceste condiţii dacă ne uităm bine, - cu excepţia focoaselor nucleare, - unde deţine supremaţia,
în rest s-a dovedit şi în războiul clasic din est că nu a fost bine pregătită şi deci nu cred că se va încheia războiul prea curând şi doar poate printr-o schimbare de conducere.
Aceasta este singura posibilitate mai apropiată şi în rest ar fi un război de uzură, în care nici unul dintre cei doi nu ar mai avea încredere în celălalt şi ar fi o zonă de conflict mocnit pentru totdeauna.


Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult domnule profesor Silviu Neguţ şi aşteptăm următoarele volume care vor mai fi pe problematica de Geopolitică şi Geostrategie.
Silviu Neguţ: Vă mulţumesc foarte mult.


Gaudeamus 2018 - Lansarea volumului:
ROMÂNIA 1918 - 2018 UN SECOL DE FRĂMÂNTĂRI GEOPOLITICE
Interviu cu Silviu Neguţ