GEOSTRATEGIA - Autori: Silviu Negut si Marius Cristian Neacsu
Lansarea volumului:
GEOSTRATEGIA
Autori: Silviu Neguţ şi Marius Cristian Neacşu
Editura METEOR Publishing






...“În acest volum lansat astăzi, GEOSTRATEGIA, încercăm să decuplăm puţin lucrurile de Geopolitică - care reprezintă partea teoretică, în timp ce Geostrategia - reprezintă partea aplicată. Dacă “strategia” ne duce puţin cu gândul doar la zona militară a lucrurilor, în schimb atunci când punem acel “GEO-” în faţă,...Marius Cristian Neacşu


Interviu cu Conf. Univ. Dr. Marius Cristian Neacşu
realizat de Virgiliu Vasile Hodorogea





Virgiliu Hodorogea: Astăzi, la Gaudeamus 2022, suntem din nou cu domnul profesor Marius Cristian Neacşu după 4 ani, bună ziua domnule profesor.
Îmi amintesc de acel interviu din anul 2018 cu mare plăcere, am avut atunci în discuţie, la împlinirea celor 100 de Ani de România Mare, o carte deosebită “ROMÂNIA 1918-2018 -UN SECOL DE FRĂMÂNTĂRI GEOPOLITICE”, iar atunci aţi realizat acea carte cu masteranzii de la Geopolitică, a fost primul demers de acest fel pe care l-aţi avut, a fost deosebit de interesant, foarte bine realizat şi privit cu interes în mediul academic.
Iar, acum în anul 2022, avem această nouă carte GEOSTRATEGIA care vine să explice pentru noi toţi cititorii diferenţele dintre geopolitică şi geostrategie, atunci când vorbim de strategie militară şi economică.
Domnule profesor vă rog ca astăzi, după lansare, doar foarte succint, să prezentaţi aceste diferenţe, evidenţiate în această nouă carte - GEOSTRATEGIA.
Marius Cristian Neacşu: Au fost, două volume lansate pe acel subiect, şi bună ziua în primul rând. Eu sunt profesorul coordonator de la Masterul de Geopolitică şi Afaceri din cadrul A.S.E. Bucureşti.
Aşa cum am spus, au fost două volume, unul în anul 2018 - “ROMÂNIA 1918-2018 -UN SECOL DE FRĂMÂNTĂRI GEOPOLITICE”, acela a fost volumul dedicat Centenarului România Mare, şi apoi a urmat un al doilea, anul trecut, în 2021, dar lansat tot în acest an 2022, în iunie la Bookfest, intitulat “30 de ani de la sfârşitul Războiului Rece”.
În acest volum lansat astăzi, GEOSTRATEGIA, încercăm să decuplăm puţin lucrurile de
Geopolitică - care reprezintă partea teoretică,
în timp ce Geostrategia - reprezintă partea aplicată. Dacă “strategia” ne duce puţin cu gândul doar la zona militară a lucrurilor, în schimb atunci când punem acel “GEO-” în faţă, avem în vedere o
ACCEPŢIUNE GLOBALĂ,
despre jocurile de putere globale, despre căile pe care le selectezi atunci când urmăreşti nişte obiective Geopolitice Globale.
Cu alte cuvinte, dacă Geopolitica - te învaţă ce anume vrei să obţii, în completare Geostrategia - te învaţă cum să obţii acel ceva, cum să ajungi la rezultate.

Virgiliu Hodorogea: Mai trebuie să subliniem un lucru domnule profesor, şi anume faptul că Geopolitica este o ştiinţă relativ recentă, care a apărut şi a fost recunoscută ca ştiinţă în jurul anului 1900, şi a fost marcată atunci de două criterii de bază,
Teoria Heartland-ului(Halford Mackinder - 1904)
şi Teoria Rimland-ului(Nicholas John Spykman).
Marius Cristian Neacşu: Sunt mai multe teorii în Geopolitică, ca ştiinţă s-a cristalizat în jurul anului 1900, dar ea de fapt este veche de când lumea, de la Imperiul Roman am putea spune, poate şi mai veche...
Iar în România a pătruns pe filiera lui Simion Mehedinţi care a fost discipol direct, doctorand, al părintelui spiritual al Geopolitici - profesorul Friedrich Ratzel care prin lucrarea sa “Politische Geographie”, din anul 1897, putem spune că a pus bazele acestei ştiinţe.
Referitor la teorii, sunt mai multe teorii, aţi selectat aici doar două, o Teorie a Heartlandului care reprezintă teoria puterii continentale, trebuie spus că toate aceste teorii au o puternică încărcătură geostrategică, te învaţă cum să domini Lumea, controlând uscatul planetar, uscatul planetar fiind reprezentat prin inima lui, respectiv prin Asia Centrală, şi spunea acea teorie că cine domina Asia Centrală, domina Eurasia, şi cine domina Eurasia domina Lumea.
Deci, nişte cercuri concentrice.
Apoi, o teorie opusă era cea a Rimland-ului, care spunea că poţi să înfăşori acel “Heartland - acea Inimă a Lumii” dacă ocupi ţărmurile şi le controlezi, şi au fost puse ambele în aplicare în secolul XX.
Practic astăzi se confruntă tot la nivelul Eurasiei, că tot m-aţi întrebat de Ucraina, sesizăm tot complementaritatea celor două viziuni asupra Lumii.


Virgiliu Hodorogea: Aici în Ucraina şi eu cred că le putem observa pe amândouă, avem atât Teoria ţărmurilor, a mărilor - Teoria Rimland-ului şi aici parcă dintr-o dată Rusia şi-a adus aminte să domine ţărmurile la Marea Neagră, apoi la Marea Carspică, dar şi Teoria Heartland-ului centrul Eurasiei, motivând, spunând că se simte oarecum “înconjurată” - la nivelul oceanelor - parcă făcând şi o oarecare trimitere inclusiv către prezenţa chiar a unor portavioane în anumite zone.
Marius Cristian Neacşu: Da, ca viziuni, se ciocneşte Eurasianismul ca viziune mai nouă, prin intermediul scrierile lui Dugin şi a lui Leonid Savin, dar şi alţii, care se ciocneşte de viziunea Euratlantismului.
În prima este vorba de exprimarea Puterii Continentale care se manifestă prin încercarea de impunere a dominaţiei Rusiei în Europa, iar în cea de a doua este vorba tot de manifestarea dominării asupra Europei - dar de către Euratlantism(NATO), partea Anglo-Saxonă.

Virgiliu Hodorogea: Da, practic cele două Sfere de Influenţă clasice, se ciocnesc acum în Ucraina, Euratlantismul, UE care se pare că au încercat doar o extindere economică în Ucraina, cel puţin aşa au declarat, iar Rusia a resimţit-o, a interpretat-o şi ca pe una militară, în acelaşi timp.
Cum puteţi comenta acest lucru?
Marius Cristian Neacşu: Este conflictul momentului, este conflictul vieţii noastre, şi atunci există multe supoziţii, multe teorii, în primul rând e şi puţină emoţie, pentru că ne aflăm în imediata vecinătate.
Ne-a afectat şi continuă să ne afecteze, pentru că nimic nu mai este doar local, astăzi toate conflictele sunt globale, dovadă toată situaţia conflictului din Ucraina.
Pe fond, teoretic, Rusia a căutat puţină adâncime geostrategică, pentru că Rusia nu a mai însemnat nimic după prăbuşirea URSS, decât la nivel regional, şi în combinaţia cu Vladimir Putin, care este un personaj care are din nou vise imperiale, şi sub forma lor brutală de manifestare, a încercat să obţină această adâncime geostrategică.
Numai că s-a ciocnit în Ucraina de o Ucraină care vrea altceva, vrea să se occidentalizeze, vrea să adere la Spaţiul European, indiferent sub ce formă, vrea să se conecteze la valorile occidentale, şi la interesele occidentale, şi vrea să se desprindă, şi de aici a ieşit un conflict de toată frumuseţea, aşa escaladat sub formă convenţională, dar el este un conflict hibrid având toate componentele, componenta cibernetică, componenta informaţională, componenta imagologică.

Virgiliu Hodorogea: Domnule profesor vă mulţumesc şi aştept să ne revedem şi la ASE, dar şi la târgurile de carte care vor urma - pentru noi volume de actualitate geopolitică.
Marius Cristian Neacşu: Vă mulţumesc, vom reveni în mod sigur la următoarele ediţii de târg de carte.











Gaudeamus 2018 - Lansarea volumului:
ROMÂNIA 1918 - 2018 UN SECOL DE FRĂMÂNTĂRI GEOPOLITICE
Interviu cu Marius Cristian Neacşu