ROMANIA 1918 - 2018 UN SECOL DE FRAMANTARI GEOPOLITICE - Interviu cu Marius Cristian Neacsu
ROMÂNIA
1918 - 2018
UN SECOL DE
FRĂMÂNTĂRI

GEOPOLITICE

Autori: Colectivul de Masteranzi 2016-2018 A.S.E.- R.E.I. GEOPOLITICA

Coordonatori: Marius Cristian Neacşu şi Silviu Neguţ






Interviu cu Marius Cristian Neacşu
realizat de Virgiliu Vasile Hodorogea

Virgiliu Hodorogea: Imediat după lansarea cărţii “România 1918-2018, Un secol de frământări geopolitice” domnul profesor Marius Cristian Neacşu care mi-a fost şi mie profesor la Masteratul de Geopolitică are deosebita amabilitate să ne spună câteva cuvinte despre cum a coordonat această lucrare pentru tinerii care au terminat anul acesta Masteratul de Geopolitică din cadrul A.S.E.- R.E.I. Bucureşti.
Am să vă rog domnule profesor, de asemenea, să ne vorbiţi şi despre coperta acestei cărţi căreia i-aţi făcut o prezentare foarte frumoasă la această lansare de carte, dar şi despre primele două capitole ale cărţii.


Marius Cristian Neacşu:
Totul s-a întâmplat organic, totul s-a întâmplat venind de la sine, totul s-a întâmplat venind de jos în sus pe cale naturală.
La un moment dat, la unul dintre cursuri, unul dintre masteranzi a venit cu o carte în mână fluturându-o şi spunând:
“- Domnule profesor, domnule profesor facem şi noi aşa ceva?”
Era pentru prima dată când se întâmpla aşa ceva,
când un grup de masteranzi vroiau să facă o carte.

Eu am dat pretextul, Centenarul României moderne, Centenarul Marii Uniri, şi cu cele două idei am plecat acasă, o chestiune rămasă nestabilită exact...
Va ieşi sau nu va ieşi cartea?..
Nu s-a făcut niciun plan, nu s-a făcut absolut nimic. Asta se întâmpla în toamna anului 2017.


Virgiliu Hodorogea: Exact la fel, cu un secol înainte, în 1916, doar se puneau în discuţie intrarea României în Primul Război Mondial, în cancelaria domnească din România. Apoi Casa Regală a României chiar a intrat, printre ultimii cei drept, în Primul Război Mondial, şi am dus special discuţia în acest sens, pentru că văd că aţi avut un masterand care s-a ocupat în capitolul/tema lui exact de Primul Război Mondial, domnul Marian Tucă, despre care am înţeles că a fost cel mai vehement susţinător al realizării acestei cărţi.
Marius Cristian Neacşu: Da. El, Marian Tucă, a fost ca să spun aşa “coordonatorul spiritual”, el i-a motivat pe colegii lui / studenţii mai tineri, cu el m-am trezit în aprilie 2018 aducându-mi primele materialele ale viitoarei cărţi.

Virgiliu Hodorogea: Totul a pornit de la Marea Unire din 1918, de la contextul geopolitic complex de atunci, anii premergători 1914-1916?
Marius Cristian Neacşu: Da, de la ideea Unirii, s-a urmărit Contextul Geopolitic de atunci în care înaintaşii au fost participanţi activi.

Aceşti masteranzi au vrut să lase o părere, un mesaj, acum după 100 de ani, au vrut să lase o carte despre cum apreciem noi evenimentele de atunci, în contextul Geopolitic actual.


Virgiliu Hodorogea: Însăşi coperta cărţii este una foarte interesantă, inedită chiar, astfel că “graniţele României Dodoloaţe” - dar şi ale Principatelor din diferite perioade istorice sunt “trasate sub forma unor Autostrăzi.. sau Magistrale de Metrou”.
Link: editura.ase.ro

Este ceva unic, absolut inedit.
Marius Cristian Neacşu: Şi aici am dat credit tot tinerilor, coperta a fost realizată de un minunat artist, de un minunat grafician, Răzvan Dumitru pe numele lui, un tânăr căruia i-am acordat această încredere şi l-am rugat să ne facă ceva special.
Nu ştia nimic despre geopolitică, nu ştia nimic altceva despre ceea ce conţine cartea,
i-am spus doar titlul
şi l-am lăsat să creeze coperta.


Ceea ce a ieşit a luat prin surprindere pe toată lumea,
iar toţi cei care au văzut coperta,
realmente aproape că au uitat pentru câteva clipe să mai deschidă cartea .

Virgiliu Hodorogea:
La precedentul interviu cu profesorul nostru la amândoi, domnul Silviu Neguţ, spuneam faptul că acea carte a dânsului, “Enciclopedia Statelor Lumii” este prima carte de geopolitică a noastră şi a copiilor de atunci, acum 20 de ani, şi am să vă rog şi pe dumneavoastră să comentaţi acest lucru pentru că
şi dumneavoastră aţi învăţat din acea carte
- despre STATELE LUMII.

Marius Cristian Neacşu:
Da, am avut această mare şansă în viaţă, să întâlnesc oameni mari, să întâlnesc oameni minunaţi şi cum se spune la noi la români - Al cui eşti.. şi de unde vii?.. - cam aşa pot să spun şi eu că mă trag din şcoala domnului profesor Silviu Neguţ şi din şcoala domnului profesor Mircea Maliţa.


Virgiliu Hodorogea:
Pe care, spun cu mândrie, i-am avut şi eu profesori la masteratul de Geopolitică şi Afaceri Internaţionale 2010-2012.
Marius Cristian Neacşu:
Silviu Neguţ a avut rolul de al aduce pe Mircea Maliţa la Masteratul de Geopolitică, iar şansa mea nesperată a fost ca să stau 5-6 ani lângă excepţionalul diplomat Mircea Maliţa şi cumva să-mi rafineze, să-mi finiseze profilul profesional. Da, se întâmplă şi lucruri frumoase.
Dincolo de anul acesta care pare de criză în toată lumea, un an în care domină incertitudinea, un an în care domină crizele de toate felurile inclusiv în interiorul occidentului.


Virgiliu Hodorogea:
Atenţia asupra INCERTITUDINII a fost subliniată şi de cartea domnului George Cristian Maior care este acum Ambasadorul României în S.U.A., într-un volum intitulat chiar INCERTITUDINE - având un subtitlu ceva mai lung, Gândire Strategică şi Relaţii Internaţionale în Secolul XXI.
Marius Cristian Neacşu:
Da. Iată că totuşi, faptul că ne-am îndreptat către nişte tineri şi că văd că aceşti tineri în loc să spună.. “vrem să plecăm din ţară - după ce terminăm studiile.., ei din contră vin şi spun
“vrem să facem o carte” pentru mine a însemnat că undeva mai există o speranţă!

Virgiliu Hodorogea:
Vă mulţumesc foarte mult domnule profesor pentru interviul acordat şi în primul rând mă bucur că a ieşit această primă carte de Geopolitică făcută de masteranzi, viitorii specialişti putem spune, sub îndrumarea dumneavoastră domnule profesor Marius Cristian Neacşu şi a domnului profesor Silviu Neguţ.
Marius Cristian Neacşu:
Vă mulţumesc şi eu.






Link: www.librarie.net
Link: editura.ase.ro