Lansarea volumului:
Ameninţări şi conflicte în secolul XXI
Autor: Iulian Chifu


www.raobooks.com
Lansarea volumului:
Ameninţări şi conflicte în secolul 21 (Gaudeamus 2022)
...Vorbind strict despre volumul 2 trebuie să menţionez că acesta acoperă în general toată situaţia reaşezării şi turbulenţelor actuale, teza principală fiind aceea că
- am terminat tranziţia - dar rezultatul nu este o zonă de stabilitate - ci una de turbulenţe.

În privinţă principalelor ameninţări,...

Interviu cu Iulian Chifu

realizat de Virgiliu Hodorogea








Virgiliu Hodorogea: Bună ziua domnule consilier guvernamental Iulian Chifu, suntem astăzi la Gaudeamus 2022, imediat după lansarea volumului cu numărul 2 din seria “Ameninţări şi conflicte în secolul 21 ” şi am remarcat astăzi după doi ani şi jumătate de pandemie o prezenţă deosebită la această lansare de carte şi vă rog să punctaţi doar succint pentru cititorii Revista Presei de Carte care consideraţi că sunt cele mai puternice ameninţări, mai ales având în vedere ceea ce se întâmplă în Ucraina.
Iulian Chifu: Sigur, vorbind mai întâi despre acest volum din lansarea de astăzi, el face parte dintr-o tetralogie, din care s-au lansat deja 3 volume. Vorbind strict despre volumul 2 trebuie să menţionez că acesta acoperă în general toată situaţia reaşezării şi turbulenţelor actuale, teza principală fiind aceea că - am terminat tranziţia - dar rezultatul nu este o zonă de stabilitate - ci una de turbulenţe.
În privinţă principalelor ameninţări, sigur că în momentul de faţă este foarte dificil să judecăm pe alte baze, o dată ce avem un război lângă noi. Război pe scară largă, agresiune în Europa, în plin secol XXI.
Şi cred că acest lucru este cel mai important, şi la el trebuie să ne uităm, şi el rămâne cu toate componentele pe care le incumbă, pentru că am văzut că are şi o zonă să-i spunem, de manifestare convenţională, extrem de puternică, acută, are şi o zonă hibridă, şi are şi o zonă de ameninţare nucleară, fapt pentru care sperăm să nu ajungem şi la alte manifestări. Şi acest lucru de fapt complică, această combinaţie, această suprapunere şi interdependenţă de ameninţări crează dificultăţile abordării unui astfel de conflict.


Virgiliu Hodorogea: Cum apreciaţi rolul pe care poate să-l joace China în acest moment pentru că este puterea economică care a urcat cel mai vertiginos, iar din acest punct de vedere, economic, spunea cineva că ar fi depăşit SUA, ceea ce este destul de greu de crezut.
Nu se ştie ce factori economici au analizat, iar acest permanent război economic hibrid al Chinei cu U.E., cu S.U.A., îl consideraţi tot o ameninţare?
Iulian Chifu: Modul în care cele două mari puteri economice îşi gestionează competiţia şi perspectiva de a cădea în război este evident un factor important de urmărit, şi pot decurge de aici, din această rivalitate - dacă nu este bine gestionată - sigur că pot să apară ulterior probleme majore, inclusiv cu aducerea unui set de ameninţări, sau o eventuală cădere în conflict.

Virgiliu Hodorogea: Am văzut deja o serie de ameninţări, le putem cataloga ca fiind ameninţări hibride - exemplu, ameninţarea retragerilor unor sume mari de bani din băncile americane de către China?
Iulian Chifu: Aici lucrurile sunt cu mult mai complicate, nu este vorba strict de o retragere, se realizează prin operaţiuni complexe, prin vânzări de Bond-uri, iar lucrul aceasta se face pe piaţă - pentru a scăpa de acele Bond-uri - care înseamnă datorii americane - trebuie să te duci mai jos ca valoare şi asta înseamnă pierdere financiară majoră.
Lucrurile aici sunt ceva mai complicate, pentru că intrăm într-o zonă a pieţei, care este reglementată. Nu este o chestiune automată, prin care cineva ar vinde sau “ar strica/ar afecta interdependenţele”.
Iar această interdependenţă este reciprocă, în măsura în care avem Bănci Chineze deţinătoare a unor părţi din datoriile americane, în egală măsură avem Fonduri Americane şi Occidentale care sunt beneficiare a unor asemenea datorii în China.


Virgiliu Hodorogea: Pentru România care consideraţi că ar putea fi cea mai mare ameninţare, după războiul de la graniţă?
Iulian Chifu: În momentul de faţă România este bine plasată din punctul acesta de vedere, şi la nivelul reasigurării şi la nivelul componentei de descurajare şi apărare înaintată, şi acest lucru este în egală măsură important, deci avem o detentă care poate să dea asigurările maximale pe care într-o asemenea perioadă de turbulenţe le putem avea.
Sigur sunt importante şi celelalte ameninţări de natură hibridă, deci războiul informaţional cu toate generaţiile sale, de la cele simple de primă generaţie - de propagandă şi fake news, până la cele profunde care se duc deja într-o zonă mult mai complexă, de război psihologic, de operaţiuni cu caracter psihologic. Sigur că şi acestea pot interveni şi pot să reprezinte o problemă.


Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult pentru interviu şi vă aşteptăm şi cu cel de al patrulea volum, despre care spuneaţi că va fi prezentat în curând, probabil în ianuarie-februarie 2023.
Iulian Chifu: Acesta volum IV va fi strict despre război. Am avut crescendo-ul, am făcut evaluările, au ieşit aşa, şi acum venim şi cu punctul final - analiza despre război.














Lansarea volumelor:
- Analiză de conflict
- Reconstructie POSTCONFLICT

Autori: Iulian Chifu, Lavinia Lupu
la Gaudeamus 2016
- -