Analiză de conflict - Autori: Iulian Chifu, Lavinia Lupu - - - - Reconstrucţie postconflict - Autori: Iulian Chifu, Alexandru Voicu


www.raobooks.com
Lansarea volumului:
Reconstrucţie postconflict (Gaudeamus 2016)
...Este adevărat că noi ne uităm la conflicte trecute şi încercăm să reconstruim situaţia post conflict, însă alte conflicte vin peste noi şi acest lucru este adevărat şi atunci prevenţia conflictului este necesară în egală măsură dincolo de reconstrucţia post conflict...
Interviu cu Iulian Chifu

realizat de Virgiliu Hodorogea







Virgiliu Hodorogea: Suntem la Gaudeamus 2016 după o lansare cu ( “Analiza de conflict” şi “Reconstrucţia postconflict”) două volume deosebit de interesante pentru acest moment geopolitic tensionat de după alegerile din SUA, dar şi după câteva luări de poziţii tranşante ale unor Preşedinţi din Uniunea Europeană.
Vă rog domnule Iulian Chifu să ne spuneţi câteva cuvinte despre reconstrucţia după conflicte, pentru că noi avem în permanenţă conflicte reci, conflicte îngheţate sau conflicte mai puţin îngheţate.
Dacă puteţi să detaliaţi câteva păreri ale dumneavoastră despre momentul actual, noiembrie-decembrie 2016.
Iulian Chifu: Suntem în situaţia, într-adevăr, în care tulburenţa internaţională ne creează dificultăţi majore, dificultăţi care ţin de faptul că se acumulează tensiuni şi dacă nu sunt conflicte în dezvoltare, şi am văzut Crimeea, Estul Ucrainei, Siria, Irak, conflictul cu ISIS în Iemen, nu în ultimul rând am văzut în Balcanii de Vest în ultima vreme, Munte Negru, Serbia, cu tentativele acelea de asasinat, există deci un spectru larg de conflicte în dezvoltare, dar şi o tulburenţă care anunţă noi conflicte.
De aceea am spus că este foarte important şi salut demersul de la editura Rao, care a adaptat aceste cursuri pe care le-a scos din spaţiul academic şi le-a transformat în cărţi cu adresabilitate largă şi am reuşit să le lansăm astăzi la Gaudeamus 2016.
Este vorba despre “Analiza de conflict”, este de fapt evaluarea a ceea ce se întâmplă într-un conflict şi “Reconstrucţia postconflict”, este momentul de după, pentru că este extrem de dificil şi orice conflict în care avem pierderi de vieţi umane este extrem de dificil de reconciliat după aceea.
Este o zonă extrem de complexă şi de aceea necesită şi există o anumită metodologie în dezvoltarea acestor lucruri, pas cu pas, ele conţin şi elementele care ţin de încheierea conflictului propriu-zis, de dezarmare, de mobilizarea şi reintegrarea celor care au fost combatanţi în perioada de conflict, deci civili care au fost implicaţi în cadrul conflictului, apoi urmează reforma sectorului de securitate, pentru ca nişte state care au fost cuprinse în acel conflict trebuie a evita elementele de acea natură ca să nu se revină la conflict şi în final urmează, evident, toate elementele de reconstrucţie instituţionale - alegeri, partide, instaurarea unui sistem democratic, societate civilă, mass-media - toate aceste elemente intră şi sunt felii pe care le regăsiţi în carte.
Cartea este făcută de aşa natură, de fapt este un curs care este potrivit oricărui participant aflat într-o situaţie de aceasta în care ar vrea să intre într-o misiune de reconstrucţie post-conflict, el trebuie să ştie, să înţeleagă elementele de bază care ţin atât de conflicte cât mai ales de instrumentul şi metoda prin care sunt reconstruite societăţile după conflicte.
Este adevărat că noi ne uităm la conflicte trecute şi încercăm să reconstruim situaţia post conflict, însă alte conflicte vin peste noi şi acest lucru este adevărat şi atunci prevenţia conflictului este necesară în egală măsură dincolo de reconstrucţia post conflict.


Virgiliu Hodorogea: Credeţi că românii ar putea să facă parte din ţările care vor participa la reconstrucţia zonei Siria aşa cum am încercat în Irak după încheierea conflictului? Credeţi că vom putea avea şi o satisfacţie de investiţii, de participare economică la reconstrucţie, prin firme româneşti?
Iulian Chifu: Depinde dacă ne propunem acest lucru. Dacă ne propunem acest lucru, avem cunoştiinţe, avem cunoaşterea situaţie de fapt de acolo, avem foarte multe familii mixte şi în Irak, şi în Siria, acolo unde putem face reconstrucţie, şi în Libia, pentru că va veni momentul în care în general în toată zona de nord a Africii putem să intervenim şi putem să venim şi să sprijinim reconstrucţia post-conflict.
Nu avem reputaţia sau nu ne poate reclama nimeni că am avea un interes dincolo de cel de a sprijini şi de a dezvolta economic, pentru că nu suntem un stat mare, o mare putere, care ar putea prin intermediul unor asemenea instrumente să determine ştiu eu ce chestiuni interne. Şi da. Este o nişă pe care ar trebui să ne dezvoltăm capabilităţi, firme capabile să meargă să intre la licitaţiile respective şi chiar să le câştige.
Am avut acest tip de experienţe deja în Irak, poate mai puţin experienţă bună în a duce la bun sfârşit ce am angajat să reconstruim din nou autostrăzi, străzi, dar cred că este o zonă de nişă pe care trebuie să ne-o acoperim pentru că este o formulă de a dezvolta economic în interior, făcând şi dezvoltând infrastructură în exterior.


Virgiliu Hodorogea: Şi pentru zona post-conflict dintr-o zonă mai apropiată de noi, din Ucraina, aşa cum spuneaţi dumneavoastră, dintr-o nouă zonă fierbinte în Balcanii de Vest care ar putea să fie, credeţi că ar putea urma perioade mai bune de acalmie din punct de vedere militar, să nu se aducă noi exagerări de trupe, să-i spunem deocamdată doar mişcări de trupe şi nu mai mult.
Iulian Chifu: În ceea ce priveşte şi Balcanii de Vest, în ceea ce priveşte şi spaţiul post-sovietic, şi această zonă a Europei Centrale şi de Est, am fost în perioada cea mai bună.
Am trăit în ultimii 25-27 de ani vremea cea mai bună de după cele două Războaie Mondiale.
Sunt sceptic că în perioada următoare lucrurile se pot calma simplu, oricum necesită un efort foarte mare de deconflictualizare şi de reaşezare a lucrurilor pentru că înclinaţia este mai degrabă în momentul de faţă, în cazul reaşezărilor şi a pretenţiilor ale misionismului rus, este mai degrabă spre conflict şi nu spre pace.
Intrăm într-o perioadă în care conflictul va fi în prim plan şi nu pacea şi aici trebuie făcute eforturile extrem de importante pentru a deconflictualiza şi a evita ca lumea să cadă mai departe în zone de conflict, chiar şi regionale, mai ales că noi suntem extrem de interesaţi pentru că se întâmplă în spatele nostru, în faţa noastră, în jurul nostru, şi avem tot interesul ca lucrurile să fie bune.


Virgiliu Hodorogea: Vis-a-vis de situaţia explozivă din Turcia, care ar fi părerea dumneavoastră?
Acolo nu avem decât un conflict cu zona kurdă, dar care poate să escaladeze şi el...
Iulian Chifu: Acolo avem mai multe categorii de probleme, principiala este de natură teroristă şi avem, într-adevăr cu zona Kurdă, cu Stat Islamic, avem cu extrema stângă anarhistă, care este refugiată în Grecia.
Pe toate aceste dimensiuni am avut acţiuni şi chestiuni de natură teroristă.
Pe de altă parte, Turcia este în directa vecinătate a Irak-ului şi a Siriei, deci este implicată, ba chiar a intrat, a pătruns în partea coaliţiilor, în cele două state, în Irak şi în Siria.
În cazul Siriei se vorbeşte chiar că ar fi a treia parte în conflict, între cele două coaliţii, colaiţia pro-şiită, pro-alauită, făcută de Rusia şi coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic, condusă de S.U.A.
Deci, Turcia este în mijlocul acestei regiuni, dar marele nostru avantaj este şi va trebui să tragem în acestă direcţie ca Turcia să rămână un stat stabil, este una dintre principalele paveze împotriva valurilor şi de imigranţi şi de terorism care vine din Orientul Mijlociu.
De aceea este foarte important şi parteneriatul strategic pe care noi îl avem cu Turcia, variante alternative nu există şi este important ca Turcia să rămână stabilă şi capabilă să-şi apere interesele şi să apere fluxul care ar putea veni spre Europa, de emigranţi sau de foşti luptători care pleacă spre statele lor sau de terorism genuin venit din Orientul Mijlociu.


Virgiliu Hodorogea: Credeţi că Turcia va putea participa activ la o reconstrucţie, după conflict?
Iulian Chifu: Turcia este prin natura ei şi prin vocaţie, participantă la multiple categorii şi de reconstrucţie postconflict.
Sunt foarte multe categorii care reclamă şi unde Turcia este prezentă.
În general şi în statele arabe, în statele musulmane, Turcia are o vocaţie mai ales pe zona industriei de construcţii, participă deseori la reconstrucţie postconflict, dar în mai mică măsură la acţiuni de reconstrucţie instituţională, unde vocaţia este mai degrabă a statelor occidentale.


Virgiliu Hodorogea: În materie de democraţie?
Iulian Chifu: De democraţie, de stat de drept, de aşezare instituţională, reconstrucţie constituţională şi aşa mai departe.

Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult pentru interviu domnule profesor.
Iulian Chifu: Şi eu vă mulţumesc.



Analiză de conflict - Autori: Iulian Chifu, Lavinia Lupu - - - - Reconstrucţie postconflict - Autori: Iulian Chifu, Alexandru Voicu


www.raobooks.com