Revista Presei de Carte -
UN CENTENAR si mai multe teme pentru acasa - Adrian Cioroianu
UN CENTENAR
şi mai multe teme pentru acasă

Autori: Proiect colectiv
Coordonator: Prof. Adrian Cioroianu


“CARTEA este un zig-zag în geopolitică, în istorie, în istoria învăţă-mântului, în istoria minorităţilor, în istoria alianţelor noastre, în istoria politică, în istoria învăţământului românesc, în istoria armatei şi aş putea continua pentru că sunt 18 capitole, inclusiv capitolul meu plus capitolele altor 17 autori în majoritate cercetători sau chiar oameni cu funcţii în diverse instituţii ale statului...
...Acest volum se doreşte a fi, aşa cum am spus, suma lecţiilor încă neînvăţate de statul român în aceşti 100 de ani.
” Adrian Cioroianu





UN CENTENAR
şi mai multe teme pentru acasă

Interviu cu Adrian Cioroianu
realizat de Virgiliu Hodorogea


Virgiliu Hodorogea: La Gaudeamus 2018 domnul profesor Adrian Cioroianu are deosebita amabilitate să ne spună câteva cuvinte despre cel mai recent volum coordonat şi realizat cu istorici români tineri de această dată, despre
“UN CENTENAR şi mai multe teme pentru acasă - Ce au învăţat şi ce nu au învăţat românii din ultimul secol de istorie“,
volum în care dumneavoastră aveţi primul capitol, intitulat zig-zag în geopolitica ultimului secol.

Adrian Cioroianu: Cartea, este un zig-zag în geopolitică, în istorie, în istoria învăţământului, în istoria minorităţilor, în istoria alianţelor noastre, în istoria politică, în istoria învăţământului românesc, în istoria armatei şi aş putea continua pentru că sunt 18 capitole, inclusiv capitolul meu plus capitolele altor 17 autori în majoritate cercetători sau chiar oameni cu funcţii în diverse instituţii ale statului, dar care sunt din valul de istorici să zicem între 30 şi 40 de ani şi câţiva puţin trecuţi de 50 de ani aşa cum este cazul meu, capitole care se doresc a fi un fel de bilanţ al acestui Centenar al Marii Uniri din perspectiva a ceea ce credem noi că ar trebui învăţat de pe urma lui.


Virgiliu Hodorogea: Cu ce ar trebui să începem acum prezentarea ţinând cont de faptul că anul 1920 a însemnat o geopolitică deosebită a Casei Regale din România şi putem spune în primul rând că un rol esenţial în realizarea Marii Uniri l-a avut Regina Maria care a mers şi a negociat pentru România inclusiv în Franţa şi în Marea Britanie şi despre care dumneavoastră aţi făcut o serie de volume şi aţi realizat inclusiv cărţi de istorie ilustrată pentru copii la editura Curtea Veche Publishing.



Adrian Cioroianu: Sigur că da, însă pe de altă parte nu trebuie să reducem totul la Regina Maria pentru că Regina Maria este o piesă dintr-un angrenaj mult mai complex care a fost meritoriu în toate componentele sale.
În egală măsură Regele Ferdinand a jucat un rol important. Noi sigur că preferăm să vorbim despre Regina Maria la nivelul discursului public pentru că a avut un caracter special, a fost o fiinţă spectaculoasă sau cu mult mai spectaculoasă decât Regele Ferdinand, dar să ştiţi că şi Regele Ferdinand a avut un mare rol ca şi oamenii politici din acea vreme.


Virgiliu Hodorogea: Regele Ferdinand în primul rând a intrat foarte târziu în Primul Război Mondial ceea ce a fost foarte benefic pentru România.
Adrian Cioroianu: Da, să zicem că a fost benefic, însă aici specialiştii militari ar putea discuta dacă era cazul să intrăm mai devreme sau mai târziu în acest război.
Sunt diverse opinii, unii spun că poate puteam nici să nu intrăm. Ideea este că trebuie să ne gândim cu obiectivitate la toţi cei care au contribuit şi asta include şi generalii Armatei Române, include şi soldaţii, adică noi de câte ori vorbim despre Centenarul Marii Uniri, cel puţin aici sau în aceste volume, vorbim inclusiv despre Ecaterina Teodoroiu, o fată obişnuită, tânără dintr-un sat românesc, care a făcut sacrificiul suprem.
De la Ecaterina Teodoroiu şi până la generalul, ulterior mareşalul Constantin Prezan, toată Armata Română, mareşalul Alexandru Averescu şi aşa mai departe am avut şi exemple glorioase de curaj după cum am avut şi câteva exemple despre care nu avem mare plăcere să vorbim pentru că au fost chiar cazuri de trădare în Armata Română cum este şi normal, cum s-a întâmplat peste tot.
Sigur că sunt nedorite aceste cazuri, dar ele există în toate războaiele şi în toate armatele. Deci atât factorul politic cât şi factorul social, cât şi factorul militar, cultural sunt foarte importante.
Acest volum se doreşte a fi, aşa cum am spus, suma lecţiilor încă neînvăţate de statul român în aceşti 100 de ani.


Virgiliu Hodorogea: Şi cele mai grele lecţii neînvăţate care le consideraţi a fi?

Adrian Cioroianu: Sunt multe şi nu vreau să simplific cartea în câteva idei, dar noi am identificat 12 teme la care ar trebui să medităm, începând de la relaţia dintre români şi lege până la situaţia alianţelor politice în contextul actual, în contextul geopolitic despre care spuneaţi şi dumneavoastră, pentru că istoria nu se termină nici cu Primul Război Mondial, nici cu Al II-lea Război Mondial. Vedem că practic istoria continuă sub ochiii noştri astăzi. Trebuie să fim pregătiţi pentru următoarele provocări.

Virgiliu Hodorogea: Şi actuala conjunctură geopolitică după 100 de ani de la Marea Unire, cum o vedeţi mai ales că acum sunteţi ambasadorul României la UNESCO.
Adrian Cioroianu: Exact. Cum spuneam, epoca de astăzi nu este cu mult mai simplă decât cea de atunci. Să ne aducem aminte că în anul 1914 puţină lume îşi imagina că ar putea urma un război. Gândiţi-vă la cei care sărbătoreau revelionul în 1913-1914.
Puţini dintre ei bănuiau că ar putea urma un război. Sau în 1930 cine îşi putea imagina că ar putea urma un Al II-lea Război Mondial.
La fel astăzi s-ar putea ca unii dintre noi să ne imaginăm că pacea este dată odată pentru totdeauna când în realitate lucrurile nu stau deloc aşa. Fiecare generaţie îşi construieşte propria sa pace şi noi trebuie să fim pregătiţi pentru că din fericire sau din nefericire situaţia internaţională este şi astăzi la fel de complicată ca şi atunci, nu este neapărat la fel de violentă, dar complicată este.


Virgiliu Hodorogea:Unde veţi întâmpina 1 Decembrie 2018 la Alba Iulia sau la Bucureşti?

Adrian Cioroianu: În acest an voi fi la Paris pentru că inclusiv ambasadele noastră acolo organizează o zi naţională atât pentru ceilalţi diplomaţi cât şi pentru diaspora română.

Virgiliu Hodorogea: Iar Franţa ne-a ajutat totuşi foarte mult la 1918.

Adrian Cioroianu: Sigur. Franţa ne-a ajutat atunci, avem astăzi un alt tip de parteneriat, parteneriat în Uniunea Europeană şi în contextul în care la sfârşitul lui noiembrie 2018 începe şi sezonul cultural româno-francez vă daţi seama că noi vom fi acolo. Am înţeles că va fi şi Preşedintele Iohannis cu ocazia zilei naţionale, urmând ca apoi în ianuarie şi în celelalte luni să vină mai mulţi oameni şi din Guvernul Românei şi din Parlamentul României. Deci Parisul va fi una dintre destinaţiile atât pentru oamenii de cultură cât şi pentru diplomaţi.



Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult pentru această prezentare de carte, pentru aceste informaţii şi vă doresc un an nou foarte bun şi un 1 Decembrie foarte frumos.
Adrian Cioroianu: La fel şi dumneavoastră şi felicitări pentru ceea ce faceţi şi sper să ţineţi în continuare revista şi să prezentaţi pe web-site interviurile pe care le veţi lua în acest târg. Eu vă mulţumesc foarte mult.






LINK - Interviu / Lansarea volumului "Nu putem evada din istoria noastra" Bookfest 2016