NU PUTEM
EVADA DIN
ISTORIA
NOASTRA
Autor: Adrian Cioroianu


Virgiliu Hodorogea: De ce?...“Nu putem evada din istoria noastră”
Adrian Cioroianu:
Pentru că NU TREBUIE SĂ EVADĂM DIN ISTORIA NOASTRĂ, trebuie să ne împăcăm cu istoria noastră, trebuie să vorbim fără ură şi fără părtinire şi despre regi şi despre secretarii de partid
şi despre comunism şi despre legionarism,
dar şi despre democraţie...

Interviu cu Adrian Cioroianu




Virgiliu Hodorogea: Suntem la Bookfest 2016 împreună cu profesorul Adrian Cioroianu alături de un nou volum lansat chiar astăzi, despre..
.DE CE? - “Nu putem evada din istoria noastră”, a României.
Domnule profesor vă rog să ne sintetizaţi o părere a dumneavoastră în legătură cu acest subiect şi am să vă rog să facem şi o trecere spre istoria recentă a României, la finalul interviului.
Adrian Cioroianu:
Pentru că NU TREBUIE SĂ EVADĂM DIN ISTORIA NOASTRĂ, trebuie să ne împăcăm cu istoria noastră, trebuie să vorbim fără ură şi fără părtinire şi despre regi şi despre secretarii de partid, şi despre comunism şi despre legionarism,
dar şi despre democraţie.

În acest sens “nu putem evada din istoria noastră”. Noi suntem produsul ei, trebuie s-o cunoaştem, s-o explicăm, trebuie să-i scoatem în evidenţă lecţiile şi să sperăm că viitorul va învăţa ceva din trecut sau că generaţiile noi vor învăţa ceva din ceea ce s-a întâmplat cu cele trecute.


Virgiliu Hodorogea:
Imaginile emblematice din istoria României, Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza, Regele Mihai, consideraţi că în continuare trebuie punctate decisiv pentru cărţile de istorie din România?
Adrian Cioroianu:
Asta depinde de fiecare autor, depinde de gustul publicului la un moment dat. Să ştiţi că nu toţi autorii sunt foarte comerciali în orice moment.
De exemplu, în momentul de faţă, cred că o carte despre Nicolae Ceauşescu este mai aşteptată decât o carte despre Ştefan cel Mare, dar asta nu înseamnă că Ştefan cel Mare este mai puţin important în istorie decât Nicolae Ceauşescu.
Evident că fiecare dintre marile noastre personalităţi sau personaje din istorie, fiecare are importanţa ei, dar în acelaşi timp gustul publicului cere la un anumit moment o anumită carte. Acum aş spune că volumele despre istoria comunismului sunt cele mai aşteptate de public - astăzi.


Virgiliu Hodorogea:
Într-adevăr, sunt volume foarte aşteptate, la Bookfest 2016 - chiar acum a sosit pentru lansarea unui nou volum al său şi domnul Lucian Boia.
Am să vă rog în continuare să ne spuneţi o părere a dumenavoastră despre istoria comunismului, să începem cu 23 August 1944 , deşi teoretic Partidul Comunist în ’44 nu însemna prea mult în România.

Adrian Cioroianu:
Depinde. Putem începe analiza Partidului Comunist de la înfiinţarea lui, din 1921, sau, pe firul ideilor putem merge până la Marx şi Engels.
Dar, în esenţă, despre regimul comunist din România vorbim după 1948. Până atunci, Petru Groza a fost mai curând un Guvern pro-comunist şi evident trebuie scoasă în evidenţă fiecare etapă din istoria comunismului. Regimul comunist de 40 de ani nu a fost uniform de la un capăt la altul, el a cuprins mai multe etape şi fiecare trebuie comentată distinct.


Virgiliu Hodorogea:
Dacă ar fi să începeţi dumneavoastră un manual obligatoriu de istorie, care ar fi să spunem 10 puncte principale pentru istoria României?
Adrian Cioroianu:
Vă daţi seama că nu este momentul să înventariem un astfel de manual.
Un manual se face cu mare greutate.
Nu-l putem expedia în 10 puncte şi cred că nu mai este valabil termenul de Manual Obligatoriu.
Numai în timpul regimului comunist au fost manuale obligatorii.
Acum sunt MANUALE OPŢIONALE şi trebuie raţionat în consecinţă. Fiecare autor sau grup de autori au propria lor viziune, copilul trebuie să citească cât mai mult pentru a-şi crea o imagine.

Virgiliu Hodorogea:
Vă mulţumesc foarte mult pentru interviul acordat.
Adrian Cioroianu:
Cu toată plăcerea.







Adrian Cioroianu - prezentare volum VICTORIE INSANGERATA la Gaudeamus 2014