Acasă / Home Ştiri /
News
Editorial Arhivă Contact Cărţi noi Bookfest Interviuri Gaudeamus InterviuriAnatomia ratarii.Tipuri si tare din Romania Postcomunista - Teodor Baconschi in dialog cu Dan-Liviu Boeriu


www.humanitas.ro
Anatomia ratării Tipuri şi tare din România Postcomunistă (2016)
“... Este pur şi simplu o galerie de tipuri sociale diferenţiate după căderea comunismului în această tranziţie de multe ori confuză şi am scanat societatea contemporană cea în care trăim cu toate aceste tipuri uneori aflate în conflict, alte ori în complementaritate, dar oricum este o analiză spectrală a acestei Români contemporane, cu bunele şi relele sale, şi încercăm totodată să aducem împreună cu Dan Liviu Boeriu, care m-a provocat la acest dialog, ...”

Interviu cu Teodor Baconschi

realizat de Virgiliu Hodorogea

Virgiliu Hodorogea: Bookfest 2016, suntem la finalul zilei de sâmbătă, putem spune până acum cea mai bună zi la Bookfest 2016, au fost cele mai multe lansări de carte, au venit foarte mulţi demnitari, oameni politici. Îl avem astăzi pe domnul Teodor Baconschi care a fost atât la afacerile externe pentru România, dar din ce ştim noi aveţi în continuare o activitate deosebită politică.
Teodor Baconschi: Politică nu. De doi ani mă limitez la activitatea mea de intelectual public şi de diplomat şi tocmai ca rod al ei am dat autografe astăzi la lansarea de la Bookfest pe ultimul volum, “Anatomia ratării. Tipuri şi tare din România Postcomunistă”.
Publicul mi s-a părut dornic să descopere conţinutul acestei cărţi, au fost mulţi oameni şi la autografe. Este pur şi simplu o galerie de tipuri sociale diferenţiate după căderea comunismului în această tranziţie de multe ori confuză şi am scanat societatea contemporană cea în care trăim cu toate aceste tipuri uneori aflate în conflict, alte ori în complementaritate, dar oricum este o analiză spectrală a acestei Români contemporane, cu bunele şi relele sale, şi încercăm totodată să aducem împreună cu Dan Liviu Boeriu, care m-a provocat la acest dialog, nişte explicaţii de ordin istoric, simbolic, comportamental, psihologic, astfel încât să înţelegem cu toţii mai bine de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă şi de unde vine ceea ce ni se întâmplă.


Virgiliu Hodorogea:
Este, putem spune, un fel de “De ce este societatea românească altfel…, parafrazând după o altă carte “De ce este România altfel”?
Teodor Baconschi: Nu tocmai, este o carte care încearcă să facă paralele şi la nivel regional şi european, să arate că nu suntem caracterizaţi printr-un excepţionalism negativ, dar în acelaşi timp sigur că merge pe urmele acestor ruine ale regimului anterior, comunist, care s-a prăvălit cumva peste noi toţi şi a lăsat o mulţime de lucruri neterminate sau prost începute şi tocmai de aceea este o carte de bilanţ, dacă vreţi, la un sfert de secol de la acel eveniment istoric.

Virgiliu Hodorogea:
Prin activitatea dumneavoastră la Ministerul Afacerilor Externe cu siguranţă aţi fost foarte puternic ancorat în problemele geopolitice şi în acest sens aţi asigurat şi postfaţa la “Euro-Falia”, a domnului Armand Goşu, iar aici avem nişte desene foarte interesante, un triunghi cu Ucraina în interior, şi am să vă rog să comentaţi doar acest triunghi Europa-Asia-Ucraina.
Teodor Baconschi: Este vorba despre o carte de foarte bună calitate, de analiză asupra evoluţiilor petrecute la Est de România în ultimii ani.
Armand Goşu este după părerea mea cel mai bun expert român în spaţiul post-sovietic şi fără îndoială că în această culegere de studii s-a ocupat şi de Ucraina care este splina iritativă a noilor realităţi răsăritene după anexarea Crimeei de către Rusia, după declanşarea acestui conflict hibrid cum a fost numit în Donbas, în Ucraina, şi evident că toate aceste lucruri ne privesc direct pentru că suntem la doi paşi de ele.


Virgiliu Hodorogea:
Dumneavoastră aţi fost în diplomaţia română în perioada în care am câştigat în instanţa internaţională Insula Şerpilor din ce-mi amintesc.
Teodor Baconschi: Da. A fost să rămân în diplomaţie, am Gradul Diplomatic de Ambasador.
Sigur, am avut o relaţie nu totdeauna fluentă cu Ucraina, dar este interesul nostru ca Ucraina să rămână un stat integru şi suveran şi în acelaşi timp să continue să-şi îndrepte atenţia geopolitică către occident şi către UE.


Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc pentru interviu.
Anatomia ratarii.Tipuri si tare din Romania Postcomunista - Teodor Baconschi in dialog cu Dan-Liviu Boeriu


www.humanitas.ro