Gala Industriei de Carte din România "BUN DE TIPAR" 2013

Interviu cu Lucian Boia
realizat de Virgiliu Hodorogea
cu ocazia decernării premiului Bestseller românesc
Bună ziua domnule Lucian Boia. Sunteţi câştigătorul marelui premiu - categoria Bestseller românesc - cel mai bine vândut titlu al anului 2012.
De ce este România altfel?

Dacă puteţi să ne răspundeţi în câteva cuvinte.
Am prezentat acest lucru în cartea aceasta şi acum va apărea şi o a doua ediţie unde mai adaug câte ceva. De ce este România altfel? Fiindcă are o istorie care este altfel. Toate ţările au altfel de istorie. Toate ţările sunt altfel. România are accentele ei particulare tocmai pentru că a trecut printr-o anume istorie. Nu aşa cum au spus unii, vorbind despre cum este românul, despre psihologia poporului român. Nu. Istoria i-a adus pe români într-o anumită situaţie. Românii sunt diferiţi de alţii nu din motive psihologice, ci din motive socio-culturale. Au mers pe un anume drum în istorie, avem un anume tip de societate şi atunci suntem cum este şi societatea în care trăim.

Domnule profesor v-am auzit spunând acum, în aceste momente fericite, că în primul rând această carte a ajuns un bestseller pentru că aţi pus nişte accente mai puternice şi aţi realizat o carte mult mai scurtă faţă de alte cărţi ale dumneavoastră, astfel încât cititorii au ajus mai repede la înţelegerea problemelor prezentate.
Desigur, pentru un anumit tip de cititori care sunt mai grăbiţi şi care vor să afle lucrurile spuse mai direct, cu accente mai apăsate, se vede că a fost cartea potrivită. Eu când am scris-o nu m-am gândit la asta, dar acum trag şi eu concluziile de rigoare.

Deci, până la urmă, pentru actualul public al secolului XXI care ar fi
soluţia?

Ar trebui să scriem cărţi cât mai scurte. Glumesc, bineînţeles. Depinde acum, important este să scriem cărţi bune.

Consideraţi că şi stilul “accentelor apăsate” are o priză deosebită la cititori?
Nu există un singur model de succes pentru o carte. Fiecare carte îşi are destinul ei. Acesta a fost destinul acestei cărţi.

Românii vă mulţumesc, cititorii Revistei Presei de Carte vă mulţumesc de asemenea, şi vă dorim ca şi anul următor să vă aflaţi printre câştigătorii acestei gale.
Mulţumesc foarte mult.www.humanitas.ro