Lansarea volumului
Oaia albă în turma neagră
Interviu cu Dr. Larry L. Watts
realizat de Virgiliu Vasile Hodorogea

"...Dar chestia este că România a învăţat ceva peste secole care este foarte interesant pentru un stat de mărimea României, aşa mic şi mijlociu, şi anume să MEDIEZE între oameni, şi să nu facă un joc al unor oameni împotriva altor oameni şi acesta a fost SECRETUL SUPRAVIEŢUIRII la români!..."
Dr. Larry L. Watts


Virgiliu Hodorogea:
Suntem la Bookfest 2018, în Anul Centenar pentru România şi domnul Profesor Doctor în Istorie Larry L. Watts are deosebita amabilitate să ne prezinte câteva cuvinte despre ultima carte a dânsului
“Oaia albă în turma neagră”, care a venit după alte două volume ale dumneavoastră “Cei din urmă vor fi cei dintâi” şi “Fereşte-mă Doamne de prieteni”.

Dr. Larry L. Watts:
Cartea aceasta se deosebeşte - de “Fereşte-mă Doamne de prieteni” şi “Cei dintâi vor fi cei din urmă” care amândouă sunt parte dintr-o trilogie proiectată, iar al III-lea volum sper că va fi gata în anul 2020 - prin faptul că ea a apărut după desecretizări ale unor documente din Tratatul de la Varşovia, referitoare la români.
Este povestea despre acel “Pact de la Varşovia”, unde s-au făcut şi multe lucruri împotriva României şi împotriva politicii României, care astfel a generat şi o percepţie americană diferită şi un mod diferit de acţiune americană despre cum a fost stabilit acel “Pact de la Varşovia”.
Aici am fost nevoit la o evitare de la documentele româneşti oficiale în mod conştient, ca să nu spun că din punct de vedere românesc - a fost mult mai bine/mai corect - să abordăm totul într-un mod obiectiv, din afară.
Cartea aceasta se bazează pentru prima dată şi pe documente din arhiva românească care a fost declasificată recent, foarte recent, spre exemplu nişte documente din “Pactul de la Varşovia” au fost declasificate, au fost puse la dispoziţia publicului în anul 2015.
Acolo se arată exact care a fost politica românească, care a creat acele probleme cu bordul sovietic şi cu Moscova.
De exemplu medierea în războul din Vietnam, care a fost făcută într-un mod foarte interesant deoarece şi sovieticii au vrut un sfârşit la acest război, dar ei au abordat într-un mod foarte greşit pentru că ei au venit ca o mare putere militară, ca o instanţă, ca o superputere, crezând că o superputere militară poate să câştige, să-şi impună punctul de vedere şi nu au înţeles că într-un război, poporul este cel care contează, deoarece chiar şi ultimul om din acea ţară, din acel război este gata să dea un sacrificiu şi jertfă pentru ţară, casă şi pentru familie.






Virgiliu Hodorogea:
Da, practic, contează acei combatanţi, cei care sunt pe front.
Dr. Larry L. Watts:
Exact. Şi contează MOTIVUL pentru care ei sunt în luptă.
Invers, este foarte dificil pentru o armată străină, agresoare, să înţeleagă de ce sunt ei acolo, dar pentru poporul care este acasă, care se apără - acesta are o MOTIVAŢIE extraordinar de serioasă, cea mai serioasă din toată lumea - SUPRAVIEŢUIREA.

Virgiliu Hodorogea:
Cum vi se pare MOTIVAŢIA poporului român de a SUPRAVIEŢUI, acum în acest An Centenar 2018, pentru că şi noi suntem aici de 2000 de ani, practic de când au venit prima oară romanii,.. - dumneavoastră cunoaşteţi foarte bine istoria poporului român - iar după romani, putem spune că au venit toţi!.. Nu a lipsit nimeni!..
Adică, dacă facem o listă vedem că s-a venit aici şi din Europa, apoi au năvălit şi din Asia, de-a lungul istoriei poporului român... încât practic putem spune că… doar japonezii nu au ajuns pe aici!

Dr. Larry L. Watts:
Şi nici asta nu este sigur în mod cert!.. (glumind..)

Virgiliu Hodorogea:
Da. Nu se ştie niciodată. Bine, este o glumă bineînţeles.
Dr. Larry L. Watts:
Nu, nu. Japonezii care au venit aici chiar au remarcat casele româneşti care seamănă mult cu casele lor din rural…
Dar chestia este că România a învăţat ceva peste secole care este foarte interesant pentru un stat de mărimea României, aşa mic şi mijlociu, şi anume să MEDIEZE între oameni, şi să nu facă un joc al unor oameni împotriva altor oameni şi acesta a fost SECRETUL SUPRAVIEŢUIRII la români!


Virgiliu Hodorogea:
Consideraţi că noi am fost nişte buni MEDIATORI din totdeauna, de-a lungul istoriei?!
Dr. Larry L. Watts:
DA! Chiar şi în războiul cu Imperiul Roman, atunci Dacii care au fost atunci neînvinşi au făcut alianţele şi cu triburi de celţii dar şi cu nişte triburi germanice şi cu alţii, probabil folosind limba francă, atunci latină, dar ei au făcut asta împotriva romanilor.
Ei au gândit atunci: “noi, poporul suntem aici şi pentru ca noi să supravieţuim în zona aceasta noi trebuie să conlucrăm împreună, să nu lăsăm pe alţii din afară să determine politica noastră şi supravieţuirea noastră”.
Şi aceasta a fost o politică care a însoţit permanent România prin perioada medievală, apoi şi în perioada dintre Primul Război Mondial şi Al II-lea Război Mondial şi din nou în Războiul Rece şi s-a păstrat şi astăzi.


Virgiliu Hodorogea:
Dacă ne gândim practic, noi am intrat printre ultimii în Primul Război Mondial. Nu am fost combatanţi de la început în Primul Război Mondia şi asta spune foarte multe. S-a încercat soluţia de a fi neutri parcă primul an sau chiar şi în al doilea an din acest război.
Dr. Larry L. Watts:
Din acest punct de vedere situaţia României şi a Finlandei a fost exact aceeaşi.
Dacă Germania ataca România înainte de a ataca Uniunea Sovietică, România s-ar fi aliat cu Uniunea Sovietică.
Invers, dacă Uniunea Sovietică ataca prima România, atunci România s-ar fi aliat categoric cu Germania.


Virgiliu Hodorogea:
Aveţi o carte “Aliaţi incompatibili” în acest sens, în care aţi prezentat comparativ situaţia României şi a Finlandei de atunci.
Dr. Larry L. Watts:
Aşa a fost atunci, din acest punct de vedere, şi Finlanda şi România au avut parte de un “status quo” înainte.
Practic şi Uniunea Sovietică şi Germania au vrut să schimbe lumea, să schimbe graniţele în favoarea lor.


Virgiliu Hodorogea:
Practic, la vremea respectivă doar în România se găsise petrol, în nordul Europei, în Norvegia, în Finlanda încă nu se găsise petrol... Deci, practic la noi până la urmă bătălia era şi pe pânza de petrol de la Ploieşti.
Dr. Larry L. Watts:
Da. Au fost şi nişte interese pentru resursele de acolo, petrolul de exemplu, dar chestia de bază a fost TERITORIUL!
Zona expansiunii imperialiste, asta a fost chestiunea de bază şi aici este o chestiune în care oamenii din imperii cred că este nevoie pentru supravieţuire la un imperiu de - SPAŢIU VITAL - , dar şi pentru o apărare în lărgime, pentru o zonă mai mare de siguranţă, de protecţie.


Virgiliu Hodorogea:
Cum vedeţi actualul moment pentru România (anul 2018) şi pentru Uniunea Europeană, când România practic, de la 1 Ianuarie 2019, deci foarte curând, practic ne mai despart
6-7 luni, va prelua preşedinţia Uniunii Europene şi într-un moment şi un context destul de agitat, un climat nu neapărat instabil, dar cu foarte multe certuri economice deocamdată.

Cum vedeţi dumneavoastră acest moment şi aceste 6 luni până la finele anului 2018, Anul Centenar al Unirii, şi imediat după aceea, preluarea preşedinţiei Uniunii Europene de către România?

Dr. Larry L. Watts:
Este foarte dificil să prevăd ce va aborda România şi cum va aborda, deoarece românii sunt maeştri la a treia alternativă, ceva care nu există pe masă!

Virgiliu Hodorogea:
Aveţi dumneavoastră o expresie - când nu mai există nicio alternativă, şi am reţinut-o acum 4-5 ani de la dumneavoastră, românii găsesc întotdeauna încă o alternativă!!! Aşa spuneaţi...
Dr. Larry L. Watts: Da.
Şi România a dat o nouă gândire, o nouă abordare de fiecare dată când a fost pusă undeva la şefie…, la Adunarea Generală la O.N.U. sau în orice altă situaţie de genul acesta.
De fiecare dată România a dat dovadă de seriozitate şi de o creaţie foarte constructivă şi din acest punct de vedere eu cred că este un motiv foarte bun şi o idee foarte bună ca România să ocupe o astfel de poziţie.
Ei gândesc lucrurile, problemele şi cum se rezolvă aceste probleme, fără să aibă un “parti-pris”, românii nu trebuie să aibă un interes foarte legat de acele lucruri.


Virgiliu Hodorogea:
Noi vedem lucrurile din punctul de vedere al MEDIATORULUI, după părerea dumneavoastră?
Dr. Larry L. Watts: Da.
Ei, românii, văd din punctul de vedere al “cum se rezolvă lucrurile” şi nu cum să profite din lucrurile acelea şi aici este un câştig foarte mare pentru România, chiar dacă destul de des nu a fost un câştig foarte mare pentru România din cauza la această abordare, dar în acelaşi timp şi cu o astfel de abordare au câştigat respect.

Virgiliu Hodorogea:
Deci, noi punem prima dată problema “să câştigăm doar împreună cu ceilalţi”.
Dr. Larry L. Watts:
Exact. Şi niciodată asta nu va veni împotriva ta, oamenii vor aprecia.

Virgiliu Hodorogea:
Putem spune că asta au apreciat şi americanii la noi?
Dr. Larry L. Watts:
Da, sigur. Din cauza aceasta când este o chestiune în care este implicat şi SUA, atunci SUA au sprijinit ideile României.
De exemplu, în anul 1968, când România a devenit primul Preşedinte din zona comunistă la Adunarea Generală de la ONU. Aceasta a fost şi cu sprijinul SUA, exact din cauză că ei au ştiut că România a avut o abordare care a fost constructivă şi în acel an pentru toată Lumea.


Virgiliu Hodorogea:
Noi românii vă mulţumim foarte mult şi pentru că dumneavoastră aţi remarcat întotdeauna foarte fin toate aceste detalii care stau în comportamentul pot să spun nu doar de MEDIATOR al poporului român, dar în comportamentul nostru obişnuit, de zi cu zi şi sunteţi o prezenţă pot să spun, cam de 7-8 ani la târgurile de carte Bookfest şi Gaudeamus, care ne onorează.
Domnule profesor Larry L. Watts vă mulţumesc!

Dr. Larry L. Watts:
Cu plăcere.