ŢARA DE COBAI

(Lansarea volumului 2013)
Autor: Marian Nazat


Interviu cu Vasile Sebastian Dâncu
Interviu cu Vice-Premierul Liviu Dragnea



Interviu cu Profesorul Vasile Sebastian Dâncu

Virgiliu Hodorogea: Bună ziua domnule Vasile Dâncu.
De la cartea dumneavoastră din anul 2010
“Patrie de unică folosinţă”, astăzi la Gaudeamus 2013 suntem prezentaţi ca fiind “O ţară de cobai”.
Cum apreciaţi că a evoluat România în aceşti 3 ani?
Dacă doriţi să ne faceţi o succintă prezentare.

Vasile Sebastian Dâncu: În general, dacă citiţi cărţile lui Marian Nazat şi cărţile mele cred că o să aveţi două perspective, una a unui om care stă în partea să spunem cea mai neagră a societăţii, în sălile de tribunale, vede lipsa de justiţie, vede lipsa de egalitate şi alte forme de nenorocire socială.
Eu încerc să fac asta făcând cercetări sociologice. O să vedeţi că România merge târâş, aşa cum spune Marian Nazat , merge foarte greu înainte.
Eu cred că România se mişcă înainte, dar se mişcă din păcate foarte încet. Este un diagnostic foarte dur pe care îl pune orice publicist care este lucid.
De aceea mă uit la publicistica pe care o face Marian Nazat şi îmi dau seama că este o publicistică mai degrabă de factură morală. Este o încercare de a reîntemeia din punct de vedere moral, instituţii, oameni.
Atât Marian Nazat cât şi eu scriem în general despre toate disfuncţionalităţile lumii şi despre modul cum se răstoarnă acestea ca într-o oglindă în sufletul nostru şi în sensibilitatea colectivă.
Nu am evoluat foarte tare în ultimii ani, în general România din păcate evoluează foarte încet, merge înainte, dar din păcate merge foarte încet şi se pierde foarte multă energie, se pierd generaţii întregi, se pierd resurse naţionale.

Virgiliu Hodorogea: Credeţi că vom putea evolua mai bine în anul 2014 după alegeri? Care este părerea dumneavoastră?
Vasile Sebastian Dâncu: Eu cred că trebuie nu alegeri noi neapărat ca să se schimbe lumea, trebuie oameni noi şi practici noi. Sper că alegerile următoare vor aduce mai multă coerenţă în actul de guvernare, vor aduce mai mult proiect şi vor aduce şi oameni care să poată forma echipe. Sper că va dispărea începând din anul care vine războiul politic inutil, că va dispărea jungla politică şi tot ceea ce are legătură cu asta.



Interviu cu Vice-Premierul Liviu Dragnea

Virgiliu Hodorogea: Credeţi că va dispărea jungla politică începând de anul viitor, din 2014 pentru a reclădi o Românie altfel decât este acum, pentru că domnul Vasile Dâncu şi domnul Marian Nazat prezintă România ultimilor ani ca pe “O patrie de unică folosinţă”, şi ca pe “O ţară de cobai”. Credeţi că putem schimba ceva pentru România după următoarele alegeri?
Vice-Premierul Liviu Dragnea: Aveţi două întrebări. La prima întrebare, dacă dispare jungla politică răspunsul este nu, cel puţin sigur nu anul viitor pentru că va fi un an greu, eu nu sunt scriitor, dar va fi un an cu “sânge pe pereţi” din punct de vedere politic. Sper să nu aibă foarte multe influenţe sociale şi din punct de vedere al dezvoltării. Din 2015, România poate avea o şansă uriaşă dacă face alegerile corecte pentru funcţia de Preşedinte al României. Dacă ratăm şi această şansă, atunci “Ţara de cobai” despre care spune Marian Nazat s-ar putea să se întâmple cu România şi tot ceea ce spune Vasile Dâncu în toate cărţile lui s-ar putea să se întâmple, pentru că vorbind de ei doi, pentru că sunt împreună cu ei, sunt doi scriitori care spun lucrurile aşa cum sunt ele, realitatea aşa cum este ea, dură, câteodată foarte urâtă, şi nu trebuie să fie certaţi pentru că ei spun lucrurile acestea.
Trebuie să ne gândim cei care trebuie să schimbăm realitatea despre care ei vorbesc în aşa fel încât românii să trăiască bine. Este posibil, avem o şansă.
Eu nu sunt un om pesimist, dar nici nu sunt utopic, avem o şansă.

Virgiliu Hodorogea: Construcţia economică împreună cu noul plan de dezvoltare a infrastructurii se continuă într-un mod vertiginos în clipa de faţă. Am văzut că investiţiile continuă mai ales în infrastructură şi chiar surprinzător există şi o discuţie de exemplu pentru două autostrăzi în paralel, una începând de la Sibiu spre Braşov-Comarnic-Ploieşti şi cealaltă Sibiu-Piteşti.
Credeţi că aceste investiţii de la Uniunea Europeană ne vor ajuta să ieşim din acest colaps atât economic cât şi social în care este România în clipa de faţă?

Vice-Premierul Liviu Dragnea: Numai aceste investiţii nu. Toate celelalte investiţii care sunt puse în programul nostru guvernamental ne vor ajuta. Ce este foarte important să reţinem, pentru ca investiţiile să ajute dezvoltarea unei ţări, dezvoltarea durabilă a unei ţări, ele trebuie să fie integrate şi să facă parte dintr-o strategie unitară pentru ca ele să aibă legătură una cu alta şi împreună să determine dezvoltarea. Ori o strategie unitară şi o abordare integrată nu poţi face decât dacă există cât de cât o limită de normalitate în viaţa politică. Într-o junglă politică, într-o ţară care pe piaţa politică se aruncă tot felul de invective şi tot felul de acuzaţii şi toată lumea se ceartă cu toată lumea, aceste investiţii nu pot aduce dezvoltare.

Virgiliu Hodorogea: Trebuie să motivez expresia mea “junglă politică” şi nu pe a altor jurnalişti...
Există într-adevăr foarte multă "ceartă" în politică.

Vice-Premierul Liviu Dragnea: Şi foarte multe pericole, pentru că în junglă ai foarte multe pericole.

Virgiliu Hodorogea: Da. Noi românii am rămas însă în continuare dornici de muncă. Dacă ne uităm cu atenţie în această ţară, românii au plecat să muncească în străinătate. Românii doresc să muncească, dar a devenit din ce în ce mai greu să munceşti atât în străinătate cât mai ales în România.
Vice-Premierul Liviu Dragnea: Ar fi bine să muncească şi cei care umplu televizoarele şi care sunt specialişti în datul cu părerea şi care se pricep la absolut orice.

Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc pentru interviul acordat revistei noastre.

(Interviuri realizate la Gaudeamus 2013)
www.raobooks.com