www.litera.ro

AMINTIRI
Viaţa mea înainte
şi după perestroika

Autor: Preşedintele
Mihail Gorbaciov






Prezentarea volumului de către
Preşedintele Ion Iliescu:
Eu salut faptul în sine, că editura Litera a lansat această carte a Preşedintelui Mihail Gorbaciov, pentru că este oricum o carte eveniment.
Este cartea unei mari personalităţi care a marcat istoria şi nu numai istoria fostei Uniuni Sovietice, a Rusiei, dar şi istoria internaţională. A fost unul dintre oamenii politici la vedere şi care s-a afirmat puternic în plan internaţional.
El a deschis un nou mod de a face politică. Şi mai ales după “perioada Brejnev” a politicii sovietice în plan intern şi internaţional, marcată de izolarea internaţională, urmările intervenţiei în Cehoslovacia, precum şi atmosfera de Război Rece care se accentuase.
Preşedintele Mihail Gorbaciov a făcut o deschidere care a marcat întreaga politică internaţională. Şi noi am beneficiat de acest lucru, indirect.
Pentru că mi-aţi dat cuvântul, trebuie să vă spun că circulau tot felul de chestiuni pe seama mea, cum că aş fi fost coleg cu Preşedintele Mihail Gorbaciov, că intâmplător suntem din aceeaşi generaţie.
Eu sunt mai în vârstă decât el cu un an, dar nu are importanţă. În anii ’50 eu am făcut studii la Moscova, la Institutul Energetic unde am studiat hidroenergetica, iar Gorbaciov a studiat la Universitate dreptul, noi nu ne-am întâlnit până la prima vizită pe care am făcut-o în anul 1990 la Moscova, la o întâlnire a Şefilor de Stat şi de Guvern a ţărilor fostei comunităţi din Tratatul de la Varşovia.
Până atunci nu-l văzusem. Aceasta este o precizare care cred că era necesară.
Însă apariţia sa şi politica promovată de Gorbaciov la noi în ţară a avut ecourile ei. Regimul lui Ceauşescu devenea din ce în ce mai rigid.
Şi apare dinspre Uniunea Sovietică, “deci de unde venea gerul de regulă în viaţa politică”, apare o deschidere care i-a descumpănit pe politicienii români. De unde şi suspiciunea la adresa mea care şi aşa exista, când în ’71 am fost scos din structurile de conducere şi am fost trimis spre reeducare la Timişoara, apoi la Iaşi şi aşa mai departe, deci apariţia lui Gorbaciov a produs aici o reacţie aparte, de suspiciuni la cei care ar avea cândva ceva legături cu Gorbaciov, de unde şi suspectarea mea că aş fi cumva în anumite conexiuni cu Gorbaciov.
Noi nu ne-am întâlnit niciodată înainte, doar după 1990. După aceea ne-am întâlnit inclusiv după ieşirea sa din structurile politice. Am avut câteva reuniuni din acestea la care au venit reprezentanţi ai ţărilor din zonă.
Deci, ce pot să spun despre această carte?
Este o carte interesantă pentru că este cartea în primul rând a unei personalităţi care a făcut istorie şi se regăsesc în această carte reflecţiile sale asupra proceselor care au avut loc atunci în Uniunea Sovietică, asupra prezenţei sale în plan internaţional, dar şi efectele răsturnării sale.
Elţân a fost intens comentat, şi aici Gorbaciov şi vorbeşte în câteva pasaje despre măsurile inimaginabile pe care i le-a aplicat Elţân, adică în lupta politică poţi să accepţi orice, fie adversitate reciprocă şi aşa mai departe, dar respectul faţă de instituţii, faţă de cei care s-au aflat în instituţiile de vârf ale statului, este o regulă generală în lumea politică.
Ori Elţân s-a comportat ca un bădăran, inclusiv cu suspendarea pensiei lui Gorbaciov, cu evacuarea lui din locuinţă.
Este o regulă în toate ţările în ceea ce priveşte Şefii de Stat, mai ales în ţări ca acestea, să i se asigure omului un standard, o anumită pensie, salarizare, o locuinţă şi aşa mai departe.
Gorbaciov a fost evacuat din locuinţă. I s-a suspendat pensia. S-a purtat Elţân de o bădărănie fără seamăn. Deosebirea între cei doi oameni este că Gorbaciov era un intelectual, un om care gândea şi care a făcut eforturi să înnoiască cum se putea în condiţiile date viaţa politică şi viaţa în general a Uniunii Sovietice, să deschidă ferestre, să deschidă dialoguri.
Din acest punct de vedere este clar o diferenţă de mentalitate şi de modul de gândire al politicii, între ceea ce a încercat să facă Gorbaciov şi Elţân care a readus o anumită atmosferă de readucere a stalinismului în relaţiile dintre oameni din Uniunea Sovietică.
De aceea în ciuda faptului că el acum nu mai este popular în Rusia, pentru că s-a creat o anumită atitudine de respingere a lui, făcut vinovat de prăbuşirea Uniunii Sovietice.
Şi foarte mulţi cetăţeni ai fostei Uniuni Sovietice, mai ales ai Rusiei, au o nostalgie a marelui imperiu şi-l consideră pe Preşedintele Mihail Gorbaciov vinovat de aceste răsturnări care au dus la schimbarea statutului Rusiei.
Sigur, gândirea oamenilor evoluează şi sunt acum oameni cu o gândire mult mai matură din acest punct de vedere şi care au căutat să dezvolte şi gândirea proprie şi căile de rezolvare a problemelor din interior dar şi locul Rusiei în viaţa internaţională şi cred eu că este o anumită reconsiderare şi a acestor condiţii diferite, divergente dintre Gorbaciov şi Eltân şi mai degrabă actuala conducere a Rusiei caută să valorifice elementul pozitiv din ceea ce a însemnat politica de deschidere conducerea de atunci a Preşedintelui Mihail Gorbaciov şi în plan intern şi în plan internaţional.
Sigur, ar fi multe de spus, dar nu vreau să intru în alte detalii.
Sunt remarcabile câteva pagini şi privind viaţa personală şi aprecierile sale la adresa soţiei sale, a Raisei.
Sunt pagini pline de sensibilitate în legătură cu relaţiile dintre ei şi efectele schimbării statutului său asupra vieţii Raisei.
Ea era om de ştiinţă, făcuse filozofia, avea un doctorat şi, mă rog, avea preocupările ei. A deranjat-o fără îndoială situaţia existentă, statutul respectiv. Femeia a avut un cancer şi a murit înainte de vreme ceea ce i-a provocat o mare durere şi acest lucru se reflectă şi în carte.
De asemenea, regăsim toată evoluţia lui.
A fost un om dintr-o familie săracă, din Stavropol. Este o zonă între Volga, Don şi munţii Caucaz. Dintr-o familie de oameni săraci, el a muncit pe tractor şi pe combină, împreună cu tatăl său după ce acesta s-a întors din război, şi a parcurs un proces de dezvoltare, inclusiv studii universitare la Moscova unde a cunoscut-o pe soţia sa.
S-a format ca un intelectual,
cu o minte deschisă,
aceasta fiind
trăsătura caracteristică
a lui Mihail Gorbaciov
care a încercat să aducă în viaţa,
în gândirea politică
din Uniunea Sovietică
o anumită deschidere spre lume
şi o abordare mai realistă a problemelor
şi privind problemele interne ale Rusiei
dar şi privind problemele internaţionale

şi din acest punct de vedere el a avut o contribuţie remarcabilă şi recunoscută de toată lumea în viaţa internaţională, în destinderea climatului politic internaţional.
Deci, cred că din acest punct de vedere această apariţie este una pozitivă şi sunt convins că toţi oamenii interesaţi de politică şi de istoria noastră recentă vor citi cu interes această carte care este un reflector asupra situaţiei pe care am cunoscut-o destul de aproape şi din Uniunea Sovietică şi din ţara noastră, iar reflecţiile unui om cu această deschidere intelectuală este totdeauna binevenită.
Aşa încât felicit şi editura Litera care a realizat acest lucru şi vă felicit şi pe dumneavoastră care aţi participat la lansarea acestei cărţi.


www.litera.ro