Acasă / Home Ştiri /
News
Editorial Arhivă Contact Cărţi noi Bookfest Interviuri Gaudeamus Interviuri



SIRIA. De ce s-a înşelat Occidentul - Frederic Pichot


SIRIA. De ce s-a înşelat Occidentul
Autor: Frederic Pichot






SIRIA. De ce s-a înşelat Occidentul
Autor: Frederic Pichot
cu o prefaţă de Iulian Fota

Interviu cu Iulian Fota
"Orientul Mijlociu reprezintă un vecin al nostru chiar dacă de la Bucureşti la Damasc sunt 2000 km, în era globalizări distanţa aceasta nu înseamnă nimic… …Este o carte importantă pentru că ne ajută să înţelegem Siria şi repet ceea ce am spus şi la lansare, în funcţie de cum se va rezolva Siria vom şti cum alte probleme importante şi complicate vor putea fi rezolvate, pentru că vedeţi, Siria deja înseamnă cooperare la nivel de mari puteri între Occident, Franţa, SUA şi Rusia”

realizat de Virgiliu Hodorogea
la Gaudeamus 2015



Virgiliu Hodorogea: Suntem imediat după lansarea cărţii “SIRIA. De ce s-a înşelat Occidentul“, la Gaudeamus 2015.
Este o problemă internaţională foarte spinoasă în acest moment, iar domnul Iulian Fota a avut deosebita amabilitate să expună publicului prezent astăzi câteva dintre părerile dânsului în legătură cu această situaţie explozivă, care de fapt a ajuns să fie explozivă şi în Franţa, adică în Europa Occidentală, acolo unde nu credeam că se va întâmpla vreodată aşa ceva. Cel puţin până acum un an sau doi, cu siguranţă nimeni nu şi-ar fi imaginat aşa ceva.
Domnule Fota vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre acest volum.
Iulian Fota: Eu am venit la târgul Gaudeamus şi am participat la această lansare de carte în primul rând pentru a felicita editura Corint pentru că acordă atenţie Orientului Mijlociu.
Orientul Mijlociu reprezintă un vecin al nostru chiar dacă de la Bucureşti la Damasc sunt 2000 km, în era globalizări distanţa aceasta nu înseamnă nimic. Fiind o editură din România, o editură importantă, mai ales prin prisma faptului că are şi o secţiune de Carte de Istorie la care a scos o carte despre Orientul Mijlociu nu poţi decât să te bucuri, să-i feliciţi şi bineînţeles să citeşti cartea.
Al doilea motiv pentru care am venit la această lansare a fost să spun două cuvinte despre carte, deşi fiind autorul prefaţei unde am inclus cam tot ce vroiam să spun despre carte.
Este o carte importantă pentru că ne ajută să înţelegem Siria şi repet ceea ce am spus şi la lansare, în funcţie de cum se va rezolva Siria vom şti cum alte probleme importante şi complicate vor putea fi rezolvate, pentru că vedeţi, Siria deja înseamnă cooperare la nivel de mari puteri între Occident, Franţa, SUA şi Rusia. Asta cel puţin ca şi cerc principal.
Deci, citind cartea lui Frederic Pichot avem o modalitate la îndemână de a înţelege Siria, de a înţelege complexitatea problemelor din Orientul Mijlociu şi bineînţeles miza sau mizele acestei probleme pentru România, pentru că în definitiv ceea ce ne interesează este să găsim o cale astfel încât prin perioada asta complicată România să treacă cu bine.
Ori, iarăşi repet, România are două probleme actuale de securitate, una în est, Rusia şi una în sud, evoluţia Orientului Mijlociu.


Virgiliu Hodorogea: Prin natura activităţii dumneavoastră, Consilier Prezidenţial, cum vi se pare această situaţie cu Turcia şi Rusia care sunt principalii actori la Marea Neagră?
Iulian Fota: La momentul la care vorbim sunt un fost Consilier Prezidenţial, deci nu vreau să se înţeleagă altceva, deci pot să vorbesc doar prin prisma trecutei mele experienţe.
Turcia este un aliat, este o ţară extrem de importantă pentru România, avem o relaţie specială cu ea, avem un parteneriat strategic, nu trebuie decât să dezvoltăm în continuare relaţiile cu ei, iar pe de altă parte Rusia poate fi o problemă aşa cum la fel de bine poate fi şi o soluţie pentru problemele noastre.
Depinde acum de ei, de cum îşi vor forma politicile externe şi depinde şi de noi cum vom negocia cu ei, dar într-un fel acesta este “farmecul politicilor noastre externe”, bineînţeles cu ghilimelele de riguare.
Avem la Marea Neagră două ţări extrem de importante (Turcia şi Rusia) nu numai pentru viitorul nostru, dar pentru viitorul întregii regiuni.


Virgiliu Hodorogea: Aceste două ţări, deci, despre sumit-ul care s-a ţinut chiar la Istanbul inclusiv cu prezenţa Rusiei - care nu mai fusese invitată la ultimul sumit G20, ce părere aveţi despre acest lucru?
Iulian Fota: Despre?

Virgiliu Hodorogea: Despre invitarea Rusiei la sumitul G20 de la Istanbul.
Iulian Fota: Rusia iese uşor din izolare, ea şi-a jucat cărţile foarte bine, trebuie să recunoaştem, au fost inteligenţi chiar dacă nouă nu ne place ceea ce au făcut şi nu suntem de acord cu ceea ce au făcut şi în momentul acesta, după părerea mea, o parte din neînţelegerile pe care ei le-au avut cu Occidentul, chiar dacă n-au fost lămurite au fost “uitate”(Ucraina - Crimea) pentru că sunt şi alte mize mari.

Virgiliu Hodorogea: Renegociate?
Iulian Fota: Nu. Occidentul nu-i va face concesii Rusiei pe problema Ucraina, dar nici nu poate evita şi fugi de realitatea faptului că Rusia reprezintă un actor internaţional important iar în Orientul Mijlociu nu se poate construi o soluţie durabilă fără ei.

Virgiliu Hodorogea: Consideraţi că va conta şi părerea Chinei în această strategie de abordare a Orientului Mijlociu?
Iulian Fota: Evident. Chiar dacă China în acest moment stă un pic mai în spate, stă mai retrasă, să nu uităm faptul că China depinde mai mult de petrolul din Orientul Mijlociu decât SUA, de exemplu.
Deci, inevitabil, vor avea şi ei un cuvânt de spus despre cum se rezolvă lucrurile acolo.
Felul cum se rezolvă Siria ne va spune ceva despre cum se aşează Lumea în următorii ani.


Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc pentru interviu.