<
LUMEA 2015 - ENCICLOPEDIE POLITICĂ ŞI MILITARĂ
Interviu cu G-ral Dr. Teodor Frunzeti
realizat de Virgiliu Hodorogea
la Bookfest 2015





Virgiliu Hodorogea: Suntem cu domnul general Teodor Frunzeti, la doi ani după precedenta lansare, ”Lumea 2013”, o lume 2013 care atunci a avut în prim plan situaţia din Lumea Arabă, iar astăzi, în volumul “Lumea 2015” avem în special scoasă în evidenţă situaţia din imediata apropiere a României, din Ucraina, situaţia geopolitică la marginea Europei occidentale, incluzând aici şi România.
Domnule general dacă puteţi să ne faceţi un comentariu succint legat de poziţia geostrategică a României, care în această perioadă a rămas practic cel mai avansat post al N.A.T.O. către Federaţia Rusă.

Teodor Frunzeti:
În primul rând eu vă mulţumesc pentru că acordaţi atenţie acestei cărţi, este a şasea ediţie pe care o scoatem de sub teascurile tiparului.
Am început această întreprindere ştiinţifică în anul 2005, şi din doi în doi ani, în anii fără soţ, scoatem câte o “Lume”. Nu este vorba de o reeditare. Cărţile abordează fenomene în evoluţie. Practic, dacă trecem în revistă toate lucrările, o să avem o abordare complementară a tot ceea ce s-a întâmplat interesant în lume, în domeniul securităţii internaţionale, începând din 2005 şi până astăzi.
În ceea ce priveşte starea Europei şi a Globului în momentul de faţă, aşa cum rezultă şi din lucrarea noastră, sunt câteva ameninţări majore la adresa securităţii în arealul geostrategic în care evoluează România şi mă refer în primul rând la războiul din Ucraina şi la modalitaţile în care un actor internaţional şi este vorba în esenţă de Rusia înţelege să abordeze realităţile de după sfârşitul Războiului Rece şi în al doilea rând este această recrudescenţă a terorismului de sorginte islamistă reprezentată printr-o organizaţie teroristă de maximă ferocitate aş putea spune, care este Statul Islamic.
Acestea două sunt ameninţările majore la adresa securităţii europene şi la adresa securităţii internaţionale, iar în lucrarea noastră, experţi, autori cunoscuţi din mediul academic abordează aceste două problematici dar şi altele de actualitate.
Lucrarea este adresată atât specialiştilor în domeniu dar şi publicului larg, este accesibilă şi ca preţ şi ca modalitate de exprimare ştiinţifică, şi mulţumesc pe această cale editurii Rao, care ne-a ajutat să o materializăm într-o formă grafică deosebită. La editura Rao am scos atât ediţia aceasta cât şi ediţia precedentă şi mulţumesc pentru modul în care editura a reuşit să realizeze grafic şi ca orizont de timp această lucrare.


Virgiliu Hodorogea:
Vroiam să vă mai rog să punctaţi cum simţiţi occidentul, lumea europeană, din care facem şi noi parte acum, cum simţiţi vis-a-vis de aceste două tendinţe periculoase lumea islamică şi lumea la graniţa Ucraina-Rusia. Cum simţiţi occidentul vis-a-vis de aceste două probleme?
Teodor Frunzeti: Occidentul în care şi noi ne înglobăm se materializează în esenţă în două organizaţii. Este vorba de N.A.T.O. şi U.E. Ambele se confruntă cu această problematică deosebit de spinoasă, de versatilă, de periculoasă pentru securitatea internaţională şi ambele iau măsuri. Dacă urmărim cu atenţie poziţia actorilor internaţionali majori o să vedem care este de fapt reacţia occidentului şi reacţia occidentului există.
Fără îndoială nu putem să ne gândim la reacţii neapărat de forţă şi ne gândim la reacţii care să fie abordate de o manieră comprehensivă şi poziţiile adoptate la nivelul conducerii acestor două organizaţii de securitate europeană, fiindcă şi Uniunea Europeană are ambiţii de securitate, reliefează de fapt aceste două tendinţe.
România nu face decât să pună în aplicare decizii luate la nivel strategic şi la care România este parte, fiindcă noi suntem parte şi a N.A.T.O. şi a Uniunii Europene, şi fundamentele securităţii noastre sunt bazate de fapt pe trei piloni, pe apartenenţa la N.A.T.O., pe apartenenţa la Uniunea Europeană şi pe Parteneriatul Strategic cu S.U.A.


Virgiliu Hodorogea:
Din punct de vedere economic, având în vedere că motorul Uniunii Europene este Germania, credeţi că ar fi necesară o adâncire a relaţiilor economice cu Germania, pentru că noi, în clipa de faţă, nu avem încă un parteneriat economic strategic semnat cu Germania.
Teodor Frunzeti: Noi avem un parteneriat strategic cu Germania. Parteneriatul strategic are mai multe componente, printre care o dimensiune este cea economică şi nu este bine să exagerăm sau să avem o abordare unilaterală. Uniunea Europeană este o comunitate de state independente şi suverane. Toate au un rol important. Este o uniune a egalilor, aşa cum este şi N.A.T.O., şi relaţiile noastre cu statele din Europa Centrală şi Europa Occidentală se bazează exact pe valorile şi principiile pe care Uniunea Europeană le evidenţiază şi le privilegiază.



Virgiliu Hodorogea:
Relaţia economică cu China ar trebui să redevină una să spunem nu privilegiată, dar mai deschisă, pentru că totuşi şi ei au ajuns pe locul al II-lea la nivelul producţiei mondiale de bunuri?
Teodor Frunzeti:
Relaţia României cu statele care nu sunt membre ale N.A.T.O. şi ale Uniunii Europene este importantă.
China este un actor global în ascensiune. Noi avem relaţii tradiţional foarte bune cu acest stat, bazate pe respectarea dorinţelor şi modului în care fiecare înţelege să-şi croiască propriul drum în comunitatea internaţională şi, fără îndoială, relaţiile economice ale României cu China, dar nu numai cu China ci şi cu state din Africa, de exmplu, din zona Maghreb, cu state din Orientul Mijlociu, trebuie să fie puţin mai active, trebuie să fie impulsionate, pentru că oportunităţile de afaceri, fără îndoială respectând normele de drept internaţional, sunt foarte importante pentru consolidarea bunăstării şi solidităţii economiei româneşti.


Virgiliu Hodorogea:
Domnule general vă mulţumesc foarte mult pentru interviu.
Teodor Frunzeti: Şi eu.