LUMEA 2013
ENCICLOPEDIE POLITICĂ ŞI MILITARĂ
Geopolitica resurselor energetice româneşti
în viziunea domnului
Gen. Dr. Teodor Frunzeti
Interviu realizat de Virgiliu Hodorogea



Virgiliu Hodorogea: Domnule General Dr.Teodor Frunzeti vă rog dacă se poate să ne spuneţi o părere a dumneavoastră din punct de vedere economic şi strategic vis-a-vis de traseul conductei de gaze Nabucco care ar fi trebuit să treacă prin România.
Dr.Teodor Frunzeti:
Trebuie să înţelegem că este vorba despre o competiţie economică între proiectele Uniunii Europene în ceea ce priveşte securitatea energetică a statelor membre, iar aici se încadrează şi discuţia despre conducta Nabucco, şi proiectele pe care Federaţia Rusă le are şi care, bineînţeles, pun în centrul structurii acestei construcţii interesele Federaţiei Ruse. După cum ştim, Federaţia Rusă are două conducte dintre care Nord Stream, care este operaţională şi care se duce prin Marea Baltică spre nordul Europei şi cea care trebuie să se ducă prin sud, care trece de fapt prin Bulgaria şi Serbia, ocolind România. Evident că este o competiţie economică, dar nu este numai o competiţie economică ci este şi o competiţie geopolitică şi aici este vorba despre cine poate să susţină mai bine interesele cu argumente care să asigure, de fapt, susţinerea intereselor proprii. Iar problema aceasta este o competiţie în primul rând şi pentru resurse, fiindcă trebuie văzut dacă Nabucco poate să găsească în bazinul de unde pleacă, adică din zona Caspică, suficiente resurse pe care să le transporte pe conducta sa atâta timp cât Rusia preia cea mai mare parte din resursele existente. Deci, problema nu este simplă şi nici uşoară şi nu se va tranşa atât de repede precum poate ne-am fi aşteptat.

Virgiliu Hodorogea:
Despre problema exploatării gazelor de şist puteţi să ne spuneţi care este părerea dumneavoastră personală?
Dr.Teodor Frunzeti:
Gazele de şist sunt o resursă pentru care încă nu s-a găsit un tip de tehnologie care să nu fie suficient de agresivă pentru mediul înconjurător, şi de aceea ele, în general, se exploatează în zone puţin populate sau chiar nepopulate, fiindcă tehnologia nu este inventată în Europa, ea este inventată în Statele Unite şi acolo aşa se exploatează. Rămâne de văzut la noi cum se poate realiza acest echilibru între nevoia prezervării echilibrului natural şi a conservării habitatului natural şi nevoia de a avea o sursă energetică care să completeze ceea ce avem în momentul de faţă, iar din păcate nu mai avem prea mult. Ideea în sine nu este rea. Problema este cum găsim tehnologia care să nu producă mai mult rău decât bine. Nu putem să spunem în momentul de faţă că este corect să fii pro sau este corect să fii contra. Poziţia este mult mai nuanţată şi, după cum aţi văzut, Guvernul României până în momentul de faţă nu s-a pronunţat foarte tranşant. De ce? Fiindcă până în momentul de faţă nu s-a trecut la faza de exploatare ci suntem în faza de prospectare şi lucrurile vor mai avea o oarecare perioadă în care să se poată cunoaşte toate implicaţiile atât din punct de vedere economic cât şi din punctul de vedere al protecţiei mediului.
Virgiliu Hodorogea:
Vă mulţumesc pentru interviu.