www.litera.ro
REGELE MIHAI
Album Istoric


«Dacă Monarhia din Marea Britanie aş putea spune metaforic că este “bunica cea educată a lumii”, SUA nu poate să reprezinte decât “băiatul de succes”, pripăşit pe alt continent al Marii Britanii.»
Interviu cu Liviu Mihaiu
realizat de Virgiliu Hodorogea
Gaudeamus 2013



Virgiliu Hodorogea: Bună seara domnule Liviu Mihaiu. Suntem în standul editurii Litera, imediat după lansarea albumului istoric “Regele Mihai”, la doar o săptămână de la emisiunea dumneavoastră de la TVR legată de Casa Regală, de monarhia din România, şi aş vrea să vă întreb cum vi s-a părut publicul din standul editurii Litera , după emisiunea de acum o săptămână. Cum aţi resimţit publicul prezent astăzi?
Liviu Mihaiu: Publicul, aşa cum spuneam şi în intervenţia mea de la prezentarea acestui superb album care are mai degrabă o componentă privată a vieţii Majestăţii Sale, este bun, este un public absolutamente dedicat, este dacă vreţi un public care era monarhist şi în 1990 şi în 2013 şi va fi şi în 2040. Publicul pe care editura Litera îl are, care este vestită pentru cultivarea antropologică a întregii istorii a monarhiei româneşti, este un public aparte, este un public care iubeşte România frumoasă, “România Maximă”, România monarhistă, acea Românie care de fapt a şi devenit cel mai important stat modern român din întreaga istorie a statului român pe care o avem. Aţi insistat foarte mult pe termenul de “România Maximă” care, într-adevăr, ca suprafaţă şi ca putere economică la momentul respectiv a fost cel mai puternic stat român.


Virgiliu Hodorogea:
Dar aş vrea să vă întreb cum apreciaţi actualul context mondial, geopolitica mondială, vis-a-vis de ţările care au rămas monarhii şi monarhii puternice, unele având sute de ani de existenţă. Aţi putea face o paralelă între acele monarhii şi evoluţia ulterioară a României în această zonă geopolitică deosebit de fierbinte a Europei de Est şi a lumii?
Liviu Mihaiu:
Am spus “România Maximă” pentru că după cum bine ştiţi România interbelică a fost România renascentistă. Deci, nu există un apogeu al istoriei culturale a României care să depăşească această perioadă interbelică. Spunea Monica Lovinescu în primul său volum de memorii că “România culturală se pregătea să facă pasul în Liga I, să facă pasul în marea cultură universală”.
A urmat o urgie comunistă care după cum bine ştiţi ne-a afectat aproape ireversibil. În contextul geopolitic în care existăm trebuie să fac câteva precizări de natură statistică şi sociologică. România din fostele ţări monarhice are procentul cu cei mai mulţi simpatizanţi pro-monarhie. Deci, dacă ne gândim la toţi vecinii noştri foste monarhii trebuie să spun că monarhia românească este cea mai populară.


Sigur, asta se şi datorează Majestăţii Sale şi faptului că este singurul conducător al unor ţări implicate în conflagraţia din cel de-al Doilea Război Mondial în viaţă. Asta se datorează şi exemplului viu pe care Casa Regală îl dă în fiecare zi, iar dacă este să facem puţină politică trebuie să vă spun faptul că Marea Britanie este “bunica” întregii civilizaţii contemporane a secolelor IX şi XX.

Virgiliu Hodorogea:
Prin intermediul Casei Regale?
Liviu Mihaiu:
Exact. Deci, nu cred că există un context geopolitic care să şubrezească această realitate. Ştim foarte bine că există un tandem anglo-saxon, ba mai mult se vorbeşte despre o hegemonie anglo-saxonă alcătuită din Marea Britanie şi SUA.
Dacă Monarhia din Marea Britanie aş putea spune metaforic că este “bunica” cea educată a lumii, SUA nu poate să reprezinte decât băiatul de succes, pripăşit pe alt continent al Marii Britanii. Deci, Monarhia în contextul geopolitic actual nu are după părerea mea inamici.


Virgiliu Hodorogea:
Vă mulţumesc pentru acest interviu şi pentru poziţionarea “instituţiei Casei Regale” la nivel Global şi mai ales legat de contextul geopolitic pe care l-aţi evidenţiat pentru “tandemul Marea Britanie - S.U.A.”.
Liviu Mihaiu:
Vă mulţumesc şi eu.


www.litera.ro