“China a devenit o ţară interesantă.
Noi am avut o tradiţie bună în acest sens şi această tradiţie poate să ne ajute ca să consolidăm relaţiile în anii ce vin”


Interviu cu Preşedintele Ion Iliescu
realizat de Virgiliu Hodorogea
la GAUDEAMUS 2013





Virgiliu Hodorogea: Domnule Preşedinte Ion Iliescu, vă rog, puteţi să ne faceţi un scurt comentariu referitor la actuala situaţie cu Ucraina (nesemnarea acordului cu U.E.) şi legat de sosirea delegaţiei din China, săptămâna viitoare la Bucureşti.
Preşedintele Ion Iliescu:
Urmăresc cu interes dar mă abţin de la orice fel de comentarii în legătură cu situaţia din Ucraina, sigur că este o ţară vecină, suntem interesaţi ca să existe stabilitate înainte de toate, altminteri oamenii să-şi aleagă calea care este cea mai potrivită. Important este ca climatul de relaţii dintre ţările noastre să cunoască o dezvoltare pe o linie realistă, în interesul celor două ţări.

Virgiliu Hodorogea: Iar despre sosirea peste câteva zile a delegaţiei Primului Ministru din China la Bucureşti?
Preşedintele Ion Iliescu: Este un lucru bun. Relaţiile noastre cu China se menţin constant bune şi au avut o evoluţie permanentă. A fost şi vizita Premierului nostru în China, iar acesta este răspunsul.

Virgiliu Hodorogea: Este un răspuns, deci.
Preşedintele Ion Iliescu: Este un răspuns al Premierului Chinez şi acesta este un lucru bun. Adică vorbeşte de consecvenţa acestor relaţii şi interesul reciproc pentru a-l extinde. A devenit partenerul nostru foarte important chiar. Şi pentru perspectivele mele, un partener important. Pe lângă faptul că China are o pondere din ce în ce mai mare în viaţa internaţională şi în viaţa economică internaţională, în viaţa politică. Aceste relaţii cu China sunt lucruri fundamentale.

Virgiliu Hodorogea: Consideraţi că din punct de vedere economic ar trebui să facem mai mult pentru deschiderea către China?
Preşedintele Ion Iliescu:
Sigur că da. Trebuie să folosim toate oportunităţile.
China a devenit o ţară interesantă.
Şi capitalul străin a pătruns puternic în China şi China iese în afară tot mai puternic.
Noi am avut o tradiţie bună în acest sens şi această tradiţie poate să ne ajute ca să consolidăm relaţiile în anii ce vin.

Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult pentru interviu.