Acasă / Home Ştiri /
News
Editorial Arhivă Contact Cărţi noi Bookfest Interviuri Gaudeamus Interviuri



"...atunci am realizat, dacă vă amintiţi în 1995, ceea ce am numit Momentul Snagov, când am reuşit timp de patru luni de zile să adunăm reprezentanţii tuturor partidelor de atunci, care erau în număr de 14, alături de reprezentanţii societăţii civile şi să lucrăm împreună la o strategie comună care,..."


Interviu cu Preşedintele Ion Iliescu
realizat de Virgiliu Hodorogea
Gaudeamus 2012




Virgiliu Hodorogea: Bună ziua domnule Preşedinte Ion Iliescu. Ce puteţi să ne spuneţi despre evoluţia democraţiei în România în ultimii 4 ani sau mai exact în ultimii 8 ani?
Preşedintele Ion Iliescu: Nu este locul potrivit pentru analize de această anvergură.

Virgiliu Hodorogea: Doar, foarte succint?
Preşedintele Ion Iliescu: Trecem printr-o perioadă frământată şi pentru noi şi la nivel internaţional, şi la nivel european. Uniunea Europeană, precum vedeţi, se zbate cu multe probleme şi nu găseşte noul echilibru. Aşa că sunt pe de-o parte efectele de ansamblu ale acestei evoluţii, iar pe de altă parte ele sunt problemele noastre interne şi lipsa de coerenţă în structurile statului nostru. Sunt cele trei instituţii de bază: Parlamentul, Guvernul şi Preşedintele. Din păcate s-a rupt firul de câţiva ani de zile în acţiunea convergentă a celor trei instituţii. Forţa statului constă tocmai în capacitatea de a face să se armonizeze eforturile şi acţiunile celor trei instituţii şi o convergenţă totală în urmărirea unor strategii naţionale care să unească toate forţele. Ori, din păcate noi în ultimii ani de zile am asistat la fracturi, aceasta ne-a costat şi ne va costa în continuare până vom reuşi să refacem acest echilibru.

Virgiliu Hodorogea: Trebuie să aşteptăm o sinergie, o colaborare a tuturor forţelor politice implicate în România?
Preşedintele Ion Iliescu: Sigur, nu totdeauna este simplu acest lucru. Am cunoscut asemenea situaţii şi în trecut şi în primii ani de după ’90.
Atunci am realizat, dacă vă amintiţi în 1995, ceea ce am numit “Momentul Snagov”, când am reuşit timp de patru luni de zile să adunăm reprezentanţii tuturor partidelor de atunci, care erau în număr de 14, alături de reprezentanţii societăţii civile şi să lucrăm împreună la o strategie comună care, dincolo de deosebirile de interese fireşti ale diferitelor partide, să găsim acel ţel comun din care s-a născut Strategia Naţională de Pregătire a României pentru Integrarea în Uniunea Europeană.

Şi am făcut acelaşi lucru pentru NATO.
A fost un moment de convergenţă benefic societăţii româneşti.
Din păcate nu reuşim să mai facem acest lucru.
Dispar, cred eu, factorii de coagulare care să adune toate forţele.


Virgiliu Hodorogea:
Vă mulţumesc pentru interviu.