O idee
care ne

suceşte
minţile

Interviu cu Horia Roman-Patapievici
realizat de Virgiliu Hodorogea
la Gaudeamus 2014

“Ei comunică cu oamenii din ţară. Adică indignarea lor s-a transmis în ţară şi familiile lor, prietenii lor au votat la fel ca şi ei. Asta nu este o diasporă dezrădăcinată.
Este o prelungire a societăţii româneşti în străinătate”

Horia Roman-Patapievici



Virgiliu Hodorogea: Suntem la Gaudeamus 2014, cu domnul Horia-Roman Patapievici, după o lansare de carte în trei, domnul Pleşu, domnul Liiceanu şi domnul Patapievici, un volum extraordinar care pur şi simplu a şocat o parte din audienţă, mai ales atunci când a luat cuvântul domnul Patapievici. Despre ce era vorba? Când vorbim despre victimele comunismului, de multe ori o spunem aşa, că ar fi victime mai degrabă ale mentalităţilor. Dar se pare că avem şi în jur de 100.000.000 de victime efectiv umane care au căzut în lupta contra comunismului.
Horia-Roman Patapievici:
Iertaţi-mă că vă întrerup. Nu a fost o luptă. A fost un măcel. Aşa cum noi omorâm vacile şi porcii ca să ne hrănim cu carnea lor, aceşti 100.000.000 de oameni sunt victime complet inocente.
Ei nu s-au putut lupta cu comunismul.
Ei au fost desemnaţi de către liderii comunişti, de către activele de partid, de către birocraţii lor ca fiind duşmani de clasă.
Şi pentru că erau duşmani de clasă recrutaţi din toate categoriile sociale, din toate categoriile etnice şi religioase, au fost omorâţi.
Este vorba de cel puţin de 100.000.000.
Şi am făcut un calcul. Dacă iau doar două generaţii biologice, adică 60 de ani, şi văd ce înseamnă 100 de milioane de oameni omorâţi în 60 de ani, ştiţi ce găsesc? Că minut de minut, oră de oră, zi de zi, săptămână de săptămână, lună de lună, ani de zile, timp de 60 de ani, în fiecare minut erau omorâţi câte trei oameni. În fiecare minut trei oameni erau luaţi dintre cei care ne înconjoară, omorâţi şi aruncaţi la groapă. În fiecare minut şi asta timp de 60 de ani. Volumul este împărţit în trei, între cei trei scriitori. Partea mea se numeşte “Memoria divizată. Reflecţii asupra comunismului: efectele lui şi defectele noastre”.


Virgiliu Hodorogea:
Care ar fi principalele defecte ale noastre, ale românilor, în anul 2014, acum, când totuşi o majoritate zdrobitoare din diaspora a votat altfel?
Horia-Roman Patapievici:
Să ne înţelegem bine. Calităţile şi defectele noastre supravieţuiesc proceselor electorale. Ce vedem acum este o reacţie faţă de aroganţa nemărginită a unui om, Victor Ponta, şi a unui Guvern. Atât de mult a minţit, atât de mult şi-a bătut joc, încât oamenii nu au mai răbdat. Şi atunci a fost învins acel curent care a lucrat în favoarea lui Victor Ponta şi care era ura faţă de Traian Băsescu. Deci, indignarea faţă de Ponta a fost mai mare faţă de ura faţă de Băsescu, independent de calităţile şi defectele noastre.

Virgiliu Hodorogea:
Credeţi că ar putea fi vorba de un vot “anti-ceva”, exact cum am avut şi în 2004 şi în 2009?

Horia-Roman Patapievici:
Părerea mea este, spre deosebire de politologi care cred că există vot pozitiv, că votul pozitiv când se manifestă este un vot catastrofal, că de obicei este un vot fanatic.
Votul democratic este un vot negativ. Votezi împotriva a ceva, votezi împotriva nedreptăţii, votezi împotriva aroganţei, împotriva discriminării.


Virgiliu Hodorogea:
Deci până la urmă votul negativ este/reprezintă normalitatea?
Horia-Roman Patapievici:
Eu cred că votul negativ este normalitatea. Iar în cazul de faţă a fost un vot împotriva aroganţei şi a minciunii.

Virgiliu Hodorogea:
Ce anume ar putea să ne salveze mai departe ca naţie, pentru că totuşi această integrare europeană cu foarte multe milioane de români dezrădăcinaţi...
Horia-Roman Patapievici:
Cum dezrădăcinaţi? Eu cred că votul acesta a arătat că ei sunt înrădăcinaţi, pentru că votul din diaspora a fost dacă nu mă înşel de 300.000 de voturi.
Ori Iohannis a câştigat cu milioane de voturi ceea ce înseamnă că aceşti oameni nu sunt dezrădăcinaţi.
Ei comunică cu oamenii din ţară.
Adică indignarea lor s-a transmis în ţară şi familiile lor, prietenii lor au votat la fel ca şi ei.
Asta nu este o diasporă dezrădăcinată. Este o prelungire a societăţii româneşti în străinătate.


Virgiliu Hodorogea:
Atunci credeţi că avem de la 31% în turul I la 55% sau 54% în turul II, avem exact această diferenţă a celor care şi-au păstrat rădăcinile româneşti?
Horia-Roman Patapievici:
Sigur că da. Pentru mine este o dovadă a faptului că diaspora, prin indignarea ei, a reuşit ca să convingă rădăcinile ei din ţară, familiile, prietenii, să voteze potrivit acestei indignări.

Virgiliu Hodorogea:
Eu vă mulţumesc foarte mult încă odată. Toate lansările de carte la care participaţi dumneavoastră împreună cu domnul Liiceanu şi mai ales când vine şi domnul Pleşu, adică deja este un trio absolut magnific...multă lume spune “un trio demenţial” să ştiţi, aici, în faţă la standul Humanitas - Gaudeamus.
Horia-Roman Patapievici:
Şi eu vă mulţumesc.