Istorie Bucureşteană
Interviu cu
Dinu C. Giurescu
la Bookfest 2014


“Bine am făcut că am păstrat memoria lui Pavel Kisseleff pentru că este unul dintre deschizătorii de drumuri în administraţia şi în urbanismul, dacă vreţi, oraşului nostru şi de aceea îi păstrăm memoria pentru totdeauna”.


Domnul Dinu C. Giurescu are deosebita amabilitate de a ne prezenta o scurtă poveste despre Bulevardul Kisseleff la această lansare de carte, “Istorie Bucureşteană”, care s-a petrecut astăzi la Bookfeast 2014. Domnule Profesor vă rog în câteva cuvinte să ne spuneţi câte ceva despre Pavel Kiseleff, din partea dumnevoastră.
Dinu C. Giurescu: Este fostul Guvernator al Principatelor, imediat după pacea de la Adrianopol şi care a contribuit semnificativ la modernizarea într-un fel a capitalei noastre, a urbei. Sigur că el se gândea la mai multe reforme, bine am făcut că am păstrat memoria lui pentru că este unul dintre deschizătorii de drumuri în administraţia şi în urbanismul, dacă vreţi, oraşului nostru şi de aceea îi păstrăm memoria pentru totdeauna.

Domnule Profesor aici există un capitol care chiar povesteşte că dânsul a avut dorinţa ca de banii de care trebuia să-i fie ridicată o statuie pentru el în Bucureşti, mai bine să se facă ceva tot pentru Bucureşti şi atunci banii s-au împărţit în trei: pentru viitorul Parc Cişmigiu, pentru viitoarea Cale a Victoriei şi pentru o dezvoltare mai bună în aprovizionarea cu apă a Bucureştului.
Dinu C. Giurescu: Cred că a fost o aprobare înţeleaptă împărţirea acestor bani dar n-ar strica şi o bună sugestie: ca să ne gândim să ridicăm acum o statuie lui Pavel Kiseleff.

Domnule Profesor, vă mulţumesc pentru acest scurt interviu.

Dinu C. Giurescu: Şi eu.