Lansarea volumului
"Ce-am făcut când am tăcut"
Interviu cu Andreea Esca
realizat de Virgiliu Hodorogea
la Bookfest 2014

El la un moment dat a zis:
Orice ar fi, domnişoară să nu regretaţi libertatea
pentru că e cel mai important lucru!

Şi într-adevăr aşa este şi, bineînţeles, că nu regretăm sub nici o formă libertatea. Asta, desigur, că nu ne împiedică să facem comparaţii şi să recunoaştem lucrurile bune şi dintr-un sistem şi din celălalt. Andreea Esca




Virgiliu Hodorogea: Avem la Bookfest 2014 o deosebită surpriză... Andreea Esca!
De data aceasta nu mai este “pe sticlă”,
cum ne-am obişnuit, este în carne şi oase şi mai mult decât atât
ne-a făcut surpriza unei cărţi deosebite
în care ne povesteşte crâmpeie din viaţa ei; dintre care unul mi s-a părut absolut senzaţional: o vizită la Paris şi un domn cu care vorbiţi, am înţeles, într-un compartiment.
Dacă puteţi să faceţi o referire la acest episod.

Andreea Esca: Da, este o poveste, într-adevăr am cunoscut un domn, o să citiţi despre cine este vorba şi aşa mai departe în carte.... într-un avion către Paris şi venise aici pentru a ţine o conferinţă şi, nu ştiu, de la una la alta am tot discutat despre ce ne-a adus bun, ce nu ne-a adus bun capitalismul versus socialism şi aşa mai departe şi, mă rog...

Virgiliu Hodorogea: Şi aţi ajuns la discuţii despre libertate. Aici vreau să ajung...

Andreea Esca: Vorbind despre diverse lucruri,.. că unele sunt bune,.. unele nu sunt bune... El la un moment dat a zis: „Orice ar fi, domnişoară să nu regretaţi libertatea pentru că e cel mai important lucru!”
Şi într-adevăr aşa este şi, bineînţeles, că nu regretăm sub nici o formă libertatea. Asta, desigur, că nu ne împiedică să facem comparaţii şi să recunoaştem şi lucrurile bune şi dintr-un sistem şi din celălalt.



Virgiliu Hodorogea: Şi dacă ar fi,.. cea mai frumoasă amintire pe care aţi descris-o în această carte este de undeva din copilărie, din adolescenţă sau din viaţa de vedetă de la ProTV?
Andreea Esca: Cred că cele mai frumoase poveşti ale noastre, ale tuturor, sunt din copilărie.
Şi aşa bănuiesc că vor considera şi cititorii cărţii.
Sunt foarte multe poveşti legate de vacanţele mele la bunici, de relaţia pe care am avut-o întotdeauna cu ei şi cu părinţii mei, despre relaţia pe care am avut-o cu profesorii mei. Deci, cred că da, probabil că ne îndreptăm mai mult către acea perioadă până în adolescenţă.

Virgiliu Hodorogea: Şi eu am citit deja două capitole din cartea dumneavoastră, de asta v-am şi provocat. Sunt foarte scurte, foarte frumos scrise şi te captivează. Am vrut iniţial să citesc doar unul singur, după care mi-a placut şi l-am citit şi pe al doilea. Cu siguranţă va fi o carte de succes şi poate concuraţi pentru Bestseller pe anul 2014.
Andreea Esca: Mulţumesc foarte mult! Cred că cel mai important este să fie o carte de succes în sensul că să le fie plăcută oamenilor şi să le meargă la suflet. Cred că despre asta este vorba.

Virgiliu Hodorogea: Mie deja mi-aţi amintit de tot ce-i frumos în copilărie, la bunici exact cum scriaţi în acel capitol şi cred că pentru toată lumea veţi trezi aceste amintiri.
Andreea Esca: Da, eu cred că de fapt, pâna la urmă, dacă putem să spunem că are un scop, cred că scopul ar fi acesta: că atunci când vor începe să citească o poveste sau o alta să-şi reamintească propriile amintiri..., să-şi retrăiască propria copilărie sau propriile isprăvi sau... ceea ce e un exerciţiu foarte frumos mai ales pentru noi oamenii care suntem atât, mă rog, de maturi acum şi de debordaţi de toată această viaţă care nu ne lasă timp de a ne uita înlăuntrul nostru şi a vedea cine suntem şi cine am fost cu adevărat.

Virgiliu Hodorogea: Vă aşteptăm şi la un alt târg de carte şi vă aşteptăm poate şi la Gala Premiilor "Bun de Tipar"!

Andreea Esca: Da. Vă mulţumesc foarte mult!