www.humanitas.ro

Lansarea volumului:
Fals tratat
de manipulare

“în orice caz, ideea cărţi este că niciodată nu suntem noi cei care ne hotărâm destinul
Interviu cu Ana Blandiana

realizat de Virgiliu Hodorogea






Virgiliu Hodorogea: Suntem cu doamna Ana Blandiana la finanlul penultimei zile a târgului de carte Gaudeamus 2013, la puţine momente după lansarea cărţii sale,
“Fals tratat de manipulare”.
Am să vă rog doamna Ana Blandiana să ne faceţi o scurtă prezentare a acestei cărţi şi să ne spuneţi ce anume v-a îndemnat să-i puneţi acest titlu deosebit.

Ana Blandiana: Titlul conţine o foarte mică doză de autoironie prin faptul că parafrazează “Pseudochinegheticos” a lui Odobescu şi asta pentru că am simţit cartea puţin prea dură, prea încercând să spună tot ce trebuie spus şi atunci titlul trebuia să o facă puţin mai digerabilă.
Deci, mai ales cuvântul “fals”, pentru că altfel este de fapt o carte despre manipulare,
este un eseu despre manipulare
şi o carte de memorii doar în măsura în care aduce argumente ale ideilor din propria mea viaţă.

Virgiliu Hodorogea: Prima manipulare din viaţa fiecărui om este manipularea dragostei părinţilor întotdeauna.
Ei ne manipulează drăgăstos, ei caută să ne crească cu cele mai alese virtuţi.

Ana Blandiana: Este adevărat.

Virgiliu Hodorogea: Şi atunci viaţa noatră începe cu o manipulare dulce. După care următoarele manipulări poate nu mai sunt la fel de dulci. Cum vi s-au părut manipulările de la vârsta de 20-30 de ani? Cum le-aţi resimţit în societate?
Ana Blandiana: În general cuvântul este profund peiorativ şi profund dramatic, dar în acelaşi timp este clar că totul, şi binele şi răul, poate să fie manipulare, că dragostea de exemplu, care este lucrul cel mai extraordinar care poate să ni se întâmple, este o acţiune în care cei doi se manipulează unul pe altul până la aş schimba rolurile şi a deveni fiecare celălalt, dăruindu-se.
Deci, este clar că şi cărţile ne schimbă şi că totul din jurul nostru ne schimbă în bine sau în rău.
În orice caz, ideea cărţi este că niciodată nu suntem noi cei care ne hotărâm destinul.


Virgiliu Hodorogea: Doamna Ana Blandiana vă mulţumesc foarte mult. A fost cea mai frumoasă lansare de carte şi cea mai lungă sesiune de autografe, aţi fost cu siguranţă cea mai iubită dintre autoarele de carte de astăzi, de la Humanitas, la GAUDEAMUS 2013.
Ana Blandiana: Vă mulţumesc şi eu.



www.humanitas.ro