Acasă / Home Ştiri /
News
Editorial Arhivă Contact Cărţi noi Bookfest Interviuri Gaudeamus Interviuri



Miercuri, 24 august 2016, a fost deschisă oficial cea de-a XXIII-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing. Întins pe o suprafaţă
de 79 000 mp, târgul reuneşte 2400 de expozanţi din 86 de ţări, la standurile cărora sunt prezentate peste 300 000 de titluri. Totodată, vor avea loc peste 1000 de evenimente.

România este ţară invitată de onoare alături de celelalte 15 ţări central şi est-europene. La standul organizat de Institutul Cultural Român sunt prezentate peste 1200 de titluri apărute la 20 de edituri.

În discursul de inaugurare, vicepreşedintele Administraţiei Naţionale pentru Presă, Edituri, Film, Radio şi TV, Yan Xiaohong a amintit faptul că relaţiile dintre China şi Europa au o tradiţie îndelungată: „în secolul al XVII-lea, românul Nicolae Milescu a scris ”Descrierea Chinei”,după experienţa personală, şi astfel a introdus civilizaţia străveche chineză în ţările europene.

În epoca modernă, Mao Dun a făcut cunoscute chinezilor scrierile lui Mihai Eminescu şi Petőfi Sándor, care au influenţat generaţii întregi de cititori". Oficialul chinez a subliniat importanţa menţinerii legăturilor culturale dintre China şi Europa, inclusiv prin acest târg de carte, al doilea ca mărime din lume, care are rolul de a crea o platformă pentru promovarea schimburilor culturale la toate nivelurile.
La rândul său, Mihály Zoltán Nagy, vicepreşedinte ICR, a menţionat interesul editurilor din China de a fi prezente pe piaţa de carte din România şi a amintit de parteneriatul dintre Institutul Cultural Român şi Editura Universităţii Renmin din China, precum şi de discuţiile pe care le va avea zilele acestea cu alte edituri.


La deschidere a participat şi preşedintele Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, care a prezentat Târgul de Carte GAUDEAMUS, unde Republica Populară Chineză va avea statut de invitat de onoare anul acesta.





Un moment remarcabil care a precedat deschiderea oficială a târgului
a fost premierea
sinologului
Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing. 

Premiul Special pentru Carte, cea mai prestigioasă distincţie a Chinei în domeniu, i-a fost acordat pentru întreaga activitate de traducere şi publicare a peste 30 de cărţi din limba chineză.

Laureaţii de anul acesta au fost 20 de sinologi şi scriitori de renume din toată lumea. Evenimentul a avut loc la Parlamentul R.P. Chineze, evenimentul fiind punctat şi de recitalul maestrului Grigore Leşe.


Târgul Internaţional de Carte de la Beijing se desfăşoară în perioada 24-28 august 2016 la Noul Centru Expoziţional, prezenţa României fiind asigurată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii.


















ROMÂNIA – Invitat de onoare la Târgul Internaţional de Carte 2016 de la BEIJING
În perioada 24-28 august 2016 va avea loc cea de-a 23-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing, eveniment la care România, alături de celelalte ţări central şi est-europene, este invitată de onoare.

Participarea ţării noastre la eveniment este susţinută de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, şi poartă mesajul „Booking Romania".



Târgul Internaţional de Carte se va desfăşura în Noul Centru Expoziţional din Beijing şi este organizat de către Administraţia Naţională pentru Presă, Edituri, Film, Radio şi Tv, prin International Expo Center of China Publishing Group Corporation.

La standul României vor fi expuse peste 1200 de titluri de albume şi cărţi, apărute la 20 edituri româneşti, precum şi traduceri din autori români, publicate cu sprijinul Centrului Naţional al Cărţii din cadrul ICR. Cărţile româneşti vor fi ulterior oferite, prin intermediul Ambasadei României, Institutului Cultural Român de la Beijing, Catedrei de Limba Română din cadrul Universităţii de Limbi şi Literaturi Străine, Beijing. Biblioteca Naţională a României pune la dispoziţia I.C.R. peste 120 de titluri de carte, pentru o Expoziţie dedicată traducerilor din limbile chineză şi română.

Pentru ediţia 2016 a Târgului de la Beijing, programul de evenimente realizat de Institutul Cultural Român include lansări de carte, dintre care menţionăm volumul
„PAS CU PAS " de Klaus Iohannis, preşedintele României
şi
prezentarea albumului Enescu: „Muzicianul de geniu în imagini"
şi
„Gramatica Limbii Române Contemporane", autor Dong Xixiao.


Prezentarea de carte românească va fi însoţită de recitaluri ale maestrului Grigore Leşe şi ale violonistului Andrei Mihail, precum şi de interpretarea piesei de teatru „Angajare de clovn" de Matei Vişniec, în prezenţa autorului.
Lista evenimentelor este completată de expunerea colecţiei filatelice a lui Alexandru Bartoc, precum şi de alte activităţi conexe: conferinţe, dezbateri, întâlniri cu traducătorii şi editorii chinezi.

Un eveniment special va fi dedicat Zilei Limbii Române, programat în ultima zi a târgului, când acesta este deschis publicului larg, duminică, 28 august 2016, şi va consta în conferinţe, un dialog româno-chinez, un recital poetic din opera lui Mihai Eminescu şi lansarea cărţilor „Gramatica limbii române contemporane" şi „Istoria culturii române moderne".

Cu o zi înaintea deschiderii oficiale a târgului, marţi, 23 august, la Beijing, va avea loc ceremonia de decernare a Premiului Special pentru Carte, cea mai prestigioasă distincţie a Chinei în domeniu. Laureaţii sunt 20 de sinologi şi scriitori de renume din toată lumea, printre care şi directorul Institutului Cultural Român de la Beijing, Constantin Lupeanu.

Cu ocazia celui mai important eveniment de profil desfăşurat la Beijing, preşedintele I.C.R., Radu Boroianu, declară: „Pentru a doua oară consecutiv, România este prezentă la prestigiosul Târg Internaţional de Carte de la Beijing, deţinând, alături de celelalte ţări din Centrul şi Estul Europei, calitatea de invitată de onoare.
Ţara noastră, prin instituţia pe care o reprezint, aduce în atenţia comunităţii internaţionale un parcurs excepţional, o istorie multidimensională a creaţiei culturale autohtone. Pluralitatea aspectelor expuse în cadrul acestui eveniment reprezintă o şansă de afirmare a României în calitate de contributor de înaltă valoare în domeniul cărţii.
Le mulţumesc, din partea ICR, tuturor partenerilor la acest proiect, precum şi organizatorilor. Sper ca prezenţa României la Beijing să devină o tradiţie.
Acest proiect de ţară, prezenţa noastră la un important târg de carte din zona asiatică, se datorează multor creatori, dar mai ales traducătorilor, care au facilitat - sper -  plăcerea lecturării unor autori români în limba chineză şi în numeroase alte limbi de circulaţie internaţională.
Afirm acestea cu prilejul apropiatei Zile a Limbii Române, sărbătorită pe 31 august".


Din delegaţia României, prezentă la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, fac parte Ligia Deca - consilier de stat, Irina Cajal - subsecretar de stat, din partea Ministerului Culturii, Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei, Cristina Andrei, director al Muzeului Naţional George Enescu, Octavian Dumitru, director al Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Andrei Mihail, muzician, Matei Vişniec, poet şi dramaturg român, Grigore Leşe, interpret de muzică tradiţională românească, şi Cristian Todie, artist vizual.

Din partea Institutului Cultural Român vor participa Mihaly Zoltán Nagy, vicepreşedintele I.C.R., Cristina Liberis, secretar general adjunct al I.C.R., Bogdan Popescu, directorul Centrului Naţional al Cărţii (CENNAC), Silvia Sâmihăian, expert în cadrul CENNAC Târgul Internaţional de Carte de la Beijing a avut loc pentru prima dată în 1986 şi a devenit unul dintre primele patru târguri internaţionale de carte din lume.

Evenimentul se desfăşoară în fiecare an la sfârşitul lunii august şi reuneşte editori, organizaţii, scriitori şi vizitatori din 82 de ţări.
România a participat pentru prima dată cu un stand de ţară la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF) în 2015, cu ocazia inaugurării Institutului Cultural Român din Beijing.

Partenerii I.C.R. pentru evenimentul din acest an sunt Ministerul Culturii, Biblioteca Naţională a României,  Fundaţia Bartoc.

PROGRAM
21 august, 18.30,
Centrul Cultural al Primăriei Dongcheng:
 Piesa „Angajare de clovn" de Matei Vişniec, în interpretarea actorilor Magda Catone, Paul Chiribuţă, Ionel Mihăilescu.  

22 august, Beijing Asia Hotel:
întâlnirea sinologilor.

Participă Constantin Lupeanu
10.00 - Forumul de Traducere Literară
14.00 - Prezentarea China Publishing Group  

23 august, Palatul Parlamentului:
10.00 - întâlnirea sinologilor, conferinţă de presă
Participă Constantin Lupeanu.

16.00 - 16.40: întâlnirea oficialilor chinezi cu oficialităţile ţărilor invitate. 

17.00 - 17.40: Ceremonia de premiere a sinologilor.
Recital Grigore Leşe

24 august, Noul Centru Expoziţional din Beijing 
9.30 -12.00 Pavilionul W2, events corner: Deschiderea oficială a BIBF. Va lua cuvântul Mihaly Zoltán Nagy, vicepreşedintele ICR.

11.50 - 12.00 Recital Grigore Leşe

13.30 - 14.15 Events corner: Prezentarea Târgului de Carte Gaudeamus. Participă: Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radio, şi Oltea şerban Pârâu, consilier în management - Centrul Cultural Media Radio România 

 14.00-16:30 Events corner:
Publishing Cooperation Forum
Vor participa editori români şi reprezentanţii Institutului Cutural Român.

14.00 - 16.00 Forumul „International Publishing Along the Belt and Road"
Prezintă preşedintele grupului editorial, Tan Yue, participă Constantin Lupeanu.  


25 august, Noul Centru Expoziţional din Beijing
10.10 - 10.55 Events corner
Prezentarea albumului „Muzicianul de geniu în imagini", Editura I.C.R., şi prezentarea filmului George Enescu, urmată de un eveniment artistic susţinut de violonistul Andrei Mihail. Invitaţi: Cristina Andrei, Mihai Cosma. 
11:00 - 12:00 Authors events corner
Prezentarea volumului „Pas cu pas" de Klaus Iohannis, preşedintele României, Editura Zhong Yi, Beijing, trad. Prof. univ. Dong XiXiao. Moderator: Constantin Lupeanu şi prof.univ.Ding Chao

Vor participa Ligia Deca, consilier de stat - Departamentul Educaţie şi Cercetare , Mihaly Zoltán Nagy, vicepreşedintele I.C.R., Irene Arsene, editor Curtea Veche, Wu Shangzi, adjunctul şefului Administraţiei Naţionale pentru Presă, Edituri, Film, Radio şi TV,  Li Yan, adjunctul CPG - China Publishing Group, Zhang Gaoli, redactorul-şef al Editurii Zhongyi, Dong Xixiao, traducătorul cărţii.

13.00 - 13.30 standul României
Expoziţie filatelică „Scriitori români reflectaţi în filatelie. Colecţia Alexandru Bartoc". Expoziţia poate fi vizionată la sediul I.C.R. Beijing în perioada 24 -28 august 2016.
Vor lua cuvântul Alexandru Bartoc şi Constantin Lupeanu.


13.30 - 14.00 standul României
Expoziţie Todiébook
Prezintă Cristian Todie şi Constantin Lupeanu.


14:00 - 15:00 cafeneaua traducătorilor:
Prezentarea cărţilor de literatură română editate în China:
•  „Cartograful puterii" de Gabriel Chifu, Editura Huacheng, Guangzhou, traducere: Lin Ting şi Zhou Guanchao. Participanţi: Felix Nicolau, Lin Ting şi Zhou Guanchao, Constantin Lupeanu
•   „Poezia Română Contemporană", Editura Huacheng, Guangzhou, traducere: Gao Xing, redactorul- şef al revistei Literatura străină. Participanţi: Felix Nicolau, Gao Xing, Constantin Lupeanu
•  „Aforisme" de Lucian Blaga, Editura Huacheng, Guangzhou, traducere: Lu Xianggan. Participanţi: Constantin Lupeanu, Lu Xianggan
•   „Aforisme" de Valeriu Butulescu, Editura Zhohg Yi, Beijing, traducere: Chen Xiaoying. Participanţi: Constantin Lupeanu, Chen Xiaoying, Valeriu Butulescu

  14.30 - 15.15 Events corner
Prezentarea albumelor dedicate României, editura Paideia
Lansarea albumului lui Grigore Leşe „La porţile ceriului"
Cuvânt de deschidere: Mihaly Zoltán Nagy, vicepreşedinte I.C.R.
Participanţi: Constantin Lupeanu, Ion Bănşoiu, Grigore Leşe

 16:00 - 17.00, standul României:
               Prezentarea albumului „Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc 1916-1919" de Adrian-Silvan Ionescu, editura ICR                Participanţi: Adrian-Silvan Ionescu, Bogdan Gheorghe Iorga (grafician)


26 august, Noul Centru Expoziţional din Beijing
10:00 - 11:30 la standul Renmin University Press: Prezentarea parteneriatului I.C.R. - Renmin University Press
Participanţi: editori români şi chinezi, Mihaly Zoltán Nagy, vicepreşedintele ICR, Bogdan Popescu, directorul CENNAC, Li Yongqiang, Meng Chao, Liu Yan

14:00 - 15:00 standul Editurii Zhongyi: Prezentarea parteneriatului I.C.R.- Editura Zhongyi
Participanţi: editori români şi chinezi, Mihaly Zoltán Nagy, vicepreşedintele ICR, Bogdan Popescu, directorul CENNAC, reprezentanţii China Publishing Group şi ai Editurii Zhongyi

13.20 - 13.50 Events corner
Prezentarea albumelor Descriptio Danubii. Hărţile Dunării în patru secole de cartografie şi Descriptio Ponti Euxini. Marea Neagră în patru secole de cartografie, Editura I.C.R.
Participanţi: Ovidiu Dumitru, Wu Weishan, director al Muzeului Naţional de Artă din China

14:00-14.30 Events corner: Eveniment artistic susţinut de NIMA/Formaţie Chineză - Tibetană, cu Zhaxi Dele şi violonistul Andrei Mihail, România.

15:00 - 15.30 standul României:
Prezentarea volumului Dao de Jing, traducere de Su Yan, Editura Herald
Participanţi: Constantin Lupeanu, Su Yan     


27 August, Noul Centru Expoziţional din Beijing
 10:00 - 11:30 standul României:
Prezentarea albumului „Muzicianul de geniu în imagini", Editura I.C.R., şi prezentarea filmului „George Enescu", urmată de un eveniment artistic susţinut de violonistul Andrei Mihail
Participanţi: Cristina Andrei, Mihai Cosma, Andrei Mihail.

 15.30 - 17.00 standul României
               Dezbatere „Literatura română în China: orizonturi şi aşteptări". Moderator: Felix Nicolau              

 17.00 Vizită la Editura Universităţii Renmin


28 August, Noul Centru Expoziţional din Beijing  
9.30 - 11.30 cafeneaua traducătorilor:
Conferinţă dedicată Zilei Limbii Române. Moderator: Constantin Lupeanu.
- Moment Eminescu. Prezintă traducătorul poeziilor eminesciene în limba chineză, prof Xu Wende. Recită în limba română prof. Luo Dongquan şi în limba chineză actriţa Jiang Lifen, Universitatea de film Beijing.
- Prezentarea cărţii „Gramatica Limbii Române Contemporane", tradusă de prof. univ. Dong Xixiao, Editura studii şi cercetări lingvistice, Beijing
- Prezentarea cărţii „Istoria culturii române moderne" de Grigore Georgiu, tradusă de prof. univ. Dong Xixiao, apărută recent la aceeaşi editură
Prezintă Constantin Lupeanu, Dong Xixiao şi redactorul-şef al editurii.

              Prezentarea cărţii „România", ediţia a două revăzută şi adăugită, apărută la Editura Academiei de ştiinţe Sociale, Beijing, China.               Prezintă Constantin Lupeanu şi autorii.

14:00 - 15:00 standul României: Prezentarea „Antologiei de proză contemporană românească SF şi fantasy WORLDS AND BEINGS", Editura ICR, şi dezbatere despre literatura SF şi fantasy din România. Moderator: Bogdan Hrib
 Participanţi: Michael Hăulică, Dănuţ Ungureanu, Florin Chirculescu (Sebastian A. Corn).




Serviciul Comunicare - I.C.R.


www.icr.ro/