100 de ani de inventică românească

Institutul Cultural Român (I.C.R.)
şi Universitatea Politehnica din Bucureşti (U.P.B.) au organizat pe 12 martie 2018, evenimentul „100 de ani de inventică românească”, ce se înscrie în seria de manifestări dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri.
Evenimentul a avut loc în Amfiteatrul AN 010 ”Radu Voinea” – clădirea Rectoratului UPB.
Manifestările se înscriu şi sub egida aniversării de către U.P.B. a 200 de ani de la primele cursuri de inginerie din România, cursuri organizate de către Gheorghe Lazăr, în 1818, pe lăngă mânăstirea Sfântu Sava din Bucureşti şi au cuprins:
- prezentarea volumului „100 de inovatori români”, apărut la editura ICR;




- şi o Expoziţie de Inventică de ultimă generaţie, cu invenţii şi inovaţii realizate de profesori şi cercetători din U.P.B.;
- proiecţia a două filme documentare (producător executiv Mihai Vişinescu) despre personalitatea marcantă a lui
Anghel Saligny şi Nicolae Vasilescu Karpen, pionieri ai ingineriei naţionale şi mondiale, a căror amprentă asupra modernizării României este de necontestat.




În deschidere, a vorbit domnul Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti şi doamna Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român.


Colaborarea dintre I.C.R. - Institutul Cultural Român şi U.P.B. - Universitatea Politehnica din Bucureşti
a plecat de la premisa că inovaţia şi creativitatea, ştiinţifică sau artistică, sunt esenţiale în definirea profilului cultural identitar al României. Deschiderea faţă de o zonă academică, alta decât cea tradiţional vizată de ICR, este un demers de apropiere a unui public mai larg, mai ales în contextul în care arta şi tehnologia au deja o tradiţie de influenţare reciprocă.

Cartea „100 de inovatori români" este o plăcută surpriză. Departe de ariditatea unui dicţionar obişnuit, autorii au ales o cale potrivită: cea a unui veritabil spectacol transdisciplinar al inteligenţei şi creativităţii personalităţilor române sau de origine română, de la literatură la ştiinţă, de la tehnică la filozofie, de la estetică la fizică teoretică”, scrie în prefaţa volumului Basarab Nicolescu, membru de onoare al Academiei Române.




Din volumul „100 de inovatori români” sunt prezentate publicului 17 dintre personalităţile remarcabile care au avut o activitate în strânsă legătură cu istoria Politehnicii din Bucureşti: Anghel Saligny, Nicolae Vasilescu-Karpen, Spiru Haret, Ion Mincu, Gogu Constantinescu, Traian Lalescu, Constantin Budeanu, Simion Stoilow, Aurel Perşu, Mihail Manoilescu, Petre Sergescu, Alexandru Proca, Elie Carafoli, Costin D. Neniţescu, Ion I. Agârbiceanu, Şerban Ţiţeica, Justin Capră.

"Expoziţia de Inventic"
a prezentat publicului o serie de dispozitive medicale destinate neurochirurgiei (implanturi şi grefe pentru cranioplastie), echipamente pentru industria chimică dar şi lucrarea „Invenţiile, tezaurul României”, realizată de Forumul Inventatorilor Români.
Au fost prezentate şi inovaţii premiate, cu care Universitatea Politehnica a participat la Salonului de invenţii de la Bankok, în perioada 1-7 februarie 2018.












Interviu cu Mirel Taloş -
Vicepreşedinte al I.C.R.


realizat de Virgiliu Hodorogea la Politehnica din Bucuresti după prezentarea volumului "100 DE INOVATORI ROMÂNI"


Virgiliu Hodorogea:
Bună ziua domnule Mirel Taloş, suntem la o lansare de carte absolut inedită ,,100 DE INOVATORI ROMÂNI” realizare a Editurii Institutului Cultural Român, iar prezentarea volumului a fost susţinută în Aula Mare la Universitatea Politehnică Bucureşti care, aniversează şi ea 200 de ani de la înfiinţare, fapt pentru care în deschidere am avut spre vizionare şi un film de prezentare al celor mai cunoscuţi inovatori români care a început cu Anghel Saligny.
Am să vă rog în calitatea dumneavoastră de Vicepreşedinte al I.C.R. - Institutului Cultural Român să ne spuneţi mai întâi câteva cuvinte despre acest volum deosebit dar şi despre evenimentul următor la care I.C.R. este prezent - târgul de carte “Leipziger Buchmesse 2018” - la care România este “ţară invitat de onoare”.

Mirel Taloş:
Într-adevăr este un important eveniment de diplomaţie ştiinţifică pe care Institutul Cultural Român îl realizează astăzi împreună cu Politehnica Bucureşti. Din păcate ştiinţa românească a fost foarte puţin promovată în străinătate, vorbesc atât de ştiinţa patrimonială cât şi de ştiinţa la zi, curentă, inventica românească nu este atât de recunoscută în afara ţării şi I.C.R. - Institutul Cultural Român, care prin legea de funcţionare trebuie să promoveze şi ştiinţa românească, iată că acum începând cu acest eveniment îşi asumă această sarcină împreună cu Politehnica Bucureşti.
Respectiv noi lansăm acest album ,,100 DE INOVATORI ROMÂNI” la Editura Institutul Cultural Român, iar Politehnica Bucureşti la rândul său a realizat pe foaierele Politehnicii această “Expoziţie de Inventică Românească”, ambele evenimente fiind reunite sub un titlu general ,,100 de ani de Inventică Românească”.


Virgiliu Hodorogea:
Domnule Vicepreşedinte am să vă rog să facem o trecere şi către târgul de carte de la Leipzig - “Leipziger Buchmesse 2018” care începe exact peste trei zile.
Mirel Taloş:
Da, România este ţara invitată de onoare la Târgul de la Leipzig în 15-18 martie, şi este extrem de important pentru noi românii să participăm la acest târg cu maxima forţă, cu toate resursele pe care le avem pentru că “Leipziger Buchmesse” este cel mai vechi târg de carte din lume, având o vechime de peste 400 de ani.
Institutul Cultural Român nu este gestionarul prezenţei româneşti la acest târg ci Ministerul Culturii.


Virgiliu Hodorogea:
Ministerul Culturii împreună cu A.E.R. - Asociaţia Editorilor din România din ce ştim noi.
Mirel Taloş:
Exact, Ministerul Culturii este titularul prezenţei la târg, Asociaţia Editorilor A.E.R. este partener principal, iar noi suntem partenerii Ministerului Culturii în următorul sens: noi am finanţat traducerile de carte românească în limba germană respectiv peste 40 de titluri care practic asigură şi susţin standul României la acest târg de carte.

Virgiliu Hodorogea:
Am văzut în Programul publicat deja pe site-ul www.ICR.ro că va fi prezent şi noul ambasador al României în Germania, Excelenţa Sa domnul Emil Hurezeanu.

Mirel Taloş:
Da, va fi prezent atât în calitate de scriitor dar şi în calitate de înalt oficial român.

Virgiliu Hodorogea:
Chiar va prezenta şi un volum al dânsului.
Mirel Taloş:
Da, are în program prezentarea unui volum de poezie care este tradus în limba germană şi va fi prezentat la târg, dar sunt după cum spuneam 40 de titluri de carte românească ce vor fi lansate la acest târg de către Institutul Cultural Român, cărţi ce au fost traduse cu sprijinul ICR şi care fac în fond substanţa participării României la Târgul de carte de la Leipzig.

Virgiliu Hodorogea:
Eu vă mulţumesc foarte mult pentru aceste detalii. Vom aştepta în continuare şi o prezentare a doamnei Liliana Ţuroiu, directorul ICR, pentru Târgul de carte de la Paris - “Salon du Livre - Porte de Versailles”

pentru că am înţeles că va fi oarecum în paralel cu târgul de carte din Germania, între 16-19 martie, iar pe dumneavoastră am să vă mai solicit pentru câteva referinţe despre Târgul de carte “RETIRO de la Madrid” din luna iunie.
Mirel Taloş:
Târgul de carte “RETIRO de la Madrid” va fi deschis în iunie şi România este de asemenea “ţara invitată de onoare”, acesta fiind un proiect extrem de important nu numai pentru ICR, putem spune chiar pentru întreaga Românie.
Este un proiect de mare impact pentru diaspora românească şi acolo în Spania, Institutul Cultural Român va avea nenumarate proiecte culturale conexe, dar şi un număr important de volume - traduceri în limba spaniolă.


Virgiliu Hodorogea:
Din ce ştiu eu în Spania avem cei mai mulţi români plecaţi din ţară.
Mirel Taloş:
Da, categoric în Spania ne adresăm în special celei mai mari comunitaţii de români din străinătate.

Virgiliu Hodorogea:
Va fi o bogată colecţie de carte românească atât în limba română cât şi în spaniolă?
Mirel Taloş:
Da, în primul rând vom avea carte în limba română, foarte multă carte în limba română pentru românii din Spania, dar şi numeroase traduceri.

Virgiliu Hodorogea:
Vă mulţumesc foarte mult pentru acest interviu acordat într-un moment atât de important - lansarea volumului
,,100 DE INOVATORI ROMÂNI” astăzi 12 martie la Politehnica din Bucureşti.

Mirel Taloş:
Vă mulţumesc şi eu.










I.C.R. - Institutul Cultural Român
www.icr.ro