Emil Hurezeanu - Pe trecerea timpului


www.curteaveche.ro
Pe trecerea timpului
(Gaudeamus 2015)
“...Nouă ne place să credem că lumea începe cu noi, că fiecare zi e alta decât ziua de ieri în ceea ce ne priveşte.
Dar nu este adevărat.
Şi popoarele sau naţiunile se iluzionează.
Contează foarte mult locul unde eşti pe hartă, care sunt tradiţiile tale politice, geopolitice,...”

Interviu cu Emil Hurezeanu

realizat de Virgiliu Vasile Hodorogea
Virgiliu Hodorogea: Suntem la Gaudeamus 2015 cu domnul Emil Hurezeanu, o voce inconfundabilă ani de zile la Radio Europa Liberă, iar astăzi suntem la Gaudeamus, tot un Târg RADIO, şi am să vă rog să-mi răspundeţi doar la o singură întrebare principală şi una secundară.
Aveţi în cartea dumneavoastră un capitol intitulat "Năravul lupului", un capitol deosebit de interesant.
Cum vedeţi acest capitol în contextul actual geopolitic în care într-adevăr lupul s-ar părea că nu şi-a schimbat năravul?
Emil Hurezeanu: Există în viaţa noastră, în viaţa noastră ca persoane, dar şi ca grupuri - naţiuni, o serie de invariabile.
Nouă ne place să credem că lumea începe cu noi, că fiecare zi e alta decât ziua de ieri în ceea ce ne priveşte.
Dar nu este adevărat.
Şi popoarele sau naţiunile se iluzionează.
Contează foarte mult locul unde eşti pe hartă, care sunt tradiţiile tale politice, geopolitice,
care este matricea cu care ţi-ai construit cea mai bună societate, cum funcţionează aşa zisul capital social, încrederea oamenilor unii în alţii, în instituţii, în ei înşişi.
Toate acestea sunt nişte invariabile care traversează Evul Mediu sau care se formează încet şi sigur, de la A.I. Cuza, - pentru noi românii - trecând prin Primul Război Mondial, prin perioada interbelică, prin comunism şi până astăzi, invariabilele se păstrează.
Una dintre ele este şi Vecinătatea, Vecinătatea Geopolitică, sau geografică pur şi simplu, şi asta este, vom avea soarta europenilor şi într-un moment în care Europa stă pe gânduri şi nu se mai simte aşa bine ca altă dată(2015), tocmai acum, când ne pregăteam şi noi să ne instalăm mai bine în ea, noi trebuie să fim pregătiţi, nu să aşteptăm de la alţii, să facem şi noi ceva tot timpul - şi astfel să ajungem să aşteptăm de la noi!
Dar pentru asta trebuie să avem tot timpul în faţă invariabilele, pentru că le cunoaştem, le ştim - care este puterea statului în România, care este rolul libertăţii individuale, la ce suntem buni, vorbim limbi străine mai bine decât alţii, suntem cei mai buni ‘germani’ atunci când emigrăm în Germania, sau cei mai buni ‘francezi’ atunci când mergem în Franţa, în schimb aici acasă nu suntem...


Virgiliu Hodorogea: Pornind de la această Invariabilă Geopolitică pe care aţi menţionat-o la finalul răspunsului dumneavoastră, a doua întrebare pregătită era - cum vedeţi rolul Rusiei la Summitul G20(15-16 noiembrie 2015) de la Istanbul?
Emil Hurezeanu: Îmi cereţi acum să fac o declaraţie cu caracter politic care face parte din dreptul meu de rezervă… este poate un rol revizuit prin forţa împrejurărilor…

Virgiliu Hodorogea: Rejucat?
Emil Hurezeanu: Să vedem. În orice caz, toată lumea în afară de Rusia, iar în G20 mai sunt 19. Să vedem ce cred şi ceilalţi...(noiembrie 2015)

Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc pentru interviu.
Emil Hurezeanu: Cu plăcere.
Emil Hurezeanu - Pe trecerea timpului


www.curteaveche.ro