Dezvaluirile lui Snowden - Luke Harding


www.meteorpress.ro
Dezvăluirile lui Snowden Autor: Luke Harding (2016)
“...Credeţi că este vorba de o “scurgere” de informaţii, să-i spunem, "controlată"?
Cristian Troncotă: Este foarte greu să vorbim deocamdată cu informaţiile pe care le avem. Este posibilă şi această teorie, dar evident dacă încercăm ceva să schiţăm vom fi taxaţi imediat că suntem partizanii teoriilor conspiraţioniste. Dar să ştiţi că nu este deloc pierdută ocazia, masa de informaţii, de documente care există pe piaţă la ora actuală ne pot duce şi la o astfel de ipoteză....”

Interviu cu Cristian Troncotă

realizat de Virgiliu Hodorogea







Virgiliu Hodorogea: Suntem la puţine momente după lansarea cărţii “Dezvăluirile lui Snowden” la Gaudeamus 2016 unde domnul director Cristian Troncotă are deosebita amabilitate să ne facă un succint rezumat al prezentării deosebite pe care a făcut-o la această lansare.
Vorbim despre un volum inedit, deoarece el pune problema unor interceptări de ultimă oră, inclusiv la nivelul unor Preşedinţi şi Şefi de Guverne din UE.
Cristian Troncotă: Eu sunt profesor Cristian Troncotă, am fost invitat aici ca să prezint această carte şi nu este prima dată când sunt invitatul editurii Meteor Publishing.
Am mai lansat împreună şi alte cărţi, tot din domeniul acesta al istoriei spionajului, contra-spionajului şi aşa mai departe.
Despre carte ce să vă spun?
Este o carte fascinantă, vine cu foarte multe date noi, a mai fost publicată anul trecut o carte tot a lui Glenn Greenwald, colaboratorul celor de la The Gardian, care a colaborat cu Edward Snowden şi datorită lui, multe dintre documentele selectate de Snowden au apărut publicate sau au apărut articole referitoare la aceste documente în The Gardian, în The Washinton Post şi în alte mari cotidiene din Franţa, din Anglia.


Virgiliu Hodorogea: Credeţi că este vorba de o “scurgere” de informaţii, să-i spunem, "controlată"?
Cristian Troncotă: Este foarte greu să vorbim deocamdată cu informaţiile pe care le avem. Este posibilă şi această teorie, dar evident dacă încercăm ceva să schiţăm vom fi taxaţi imediat că suntem partizanii teoriilor conspiraţioniste.
Dar să ştiţi că nu este deloc pierdută ocazia, masa de informaţii, de documente care există pe piaţă la ora actuală ne pot duce şi la o astfel de ipoteză.


Virgiliu Hodorogea: Există posibilitatea ca unii să fie avizaţi, oarecum avertizaţi, că anumite lucruri pot ieşii la un moment dat la iveală, indiferent la ce nivel se află aceste informaţii?
Cristian Troncotă: Aşa cum am spus şi la prezentarea mea, din punctul meu de vedere, dacă tragem linie până acum, cazul Snowden este favorabil imaginii serviciilor de informaţii, deşi în presă, mulţi au spus că astfel de instituţii, în special Naţional Security Agency, sunt cu imaginea la pământ.
Acest lucru nu este adevăra!
Ce ne apare acolo? Exact cum era fostul KGB, când după ’91, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, încep să apară cărţi, au început să apară lucrări memorialistice ai foştilor ofiţeri.
Ce rezultă de acolo?
Că era o instituţie foarte puternică care răspundea la comenzile politice, exact lucrul acesta se întâmplă şi în acest caz, şi că dincolo de comenzile politice mai făcea şi unele lucruri tot în logica conspiraţiei spionajului şi contra-spionajului, aşa că era o instituţie care se respectă.
Păi, după prăbuşira Uniunii Sovietice, toate instituţiile s-au prăbuşit, inclusiv partidul comunist al Uniunii Sovietice, însă KGB-ul şi GRU, cele două puternice instituţii au rămas în picioare.
Practic, ele au preluat puterile statului.
Deci sunt instituţii extraordinar de puternice. La fel şi cu National Security Agency.
Nu s-a întâmplat nimic.
Bun, cineva a desconspirat.
Dar ce a deconspirat?
Nişte proiecte care pe undeva, spune Snowden, încălcau constituţia.
Bun şi de acum încolo ce o să se facă?
O să-şi ia acele măsuri prin care astfel de vulnerabilităţi - posibilităţi ca proprii operatori să sustragă ceva - să se închidă.
Şi deci instituţia iese în beneficiu, dar ea nu poate să fie nici desfiinţată, nici să faci alte legi, pentru că aceasta este raţiunea ei de a acţiona.
Ele sunt foarte clar acsate pe ideile - culegem informaţii şi facem eforturi, cheltuim bani şi analizăm astfel de informaţii - tocmai pentru ca să putem lupta cu succes împotriva teroriştilor, a traficanţilor de droguri, a crimei organizate, a tot ceea ce este important pentru securitatea naţională a S.U.A.


Virgiliu Hodorogea: Consideraţi că în acest fel au devenit mult mai pregătiţi pentru actuala conjunctură în care practic nu mai avem doar doi poli de putere, S.U.A. şi Rusia, avem deja trei poli de putere, intrând în joc practic şi China la acest moment, ca să nu mai vorbim de destabilizarea din nordul Africii, din lumea arabă.
Cristian Troncotă: Aici depinde. Sunt două tabere de analişti geopolitici.
Unii care consideră şi pe bună dreptate că S.U.A. este “jandarmul lumii”, o super-putere mondială politică şi militară, şi o altă şcoală de gândire, care vine din zona aceasta răsăriteană şi care este împărtăşită de mulţi gânditori, geopoliticieni, analişti ruşi, chinezi, dar şi europeni, că trăim deja în perioada aceasta a unipolarismului care a trecut şi intrăm în perioada multipolarităţii, în care cei patru jucători se disting clar: S.U.A., Rusia, China şi Uniunea Europeană.
Deocamdată văd că se încearcă atacuri concertate asupra Uniunii Europene, dar eu zic că Uniunea Europeană are suficientă tradiţie, suficiente instituţii, oameni capabili de aşa natură încât să poată să depăşească acest moment, pentru că, într-adevăr, relaţiile tensionate dintre Germania şi SUA survenite în urma cazului Snowden şi în urma altor două cazuri de spionaj în care au fost devoalaţi tot ofiţeri ai BND - Bundesnachrichtendienst - care vindeau secrete pe bani americanilor, deci partenerilor, deci aliaţilor. Vedeţi?
Aceasta este marea problemă pe care cazul Snowden o pune - domnule, vedeţi că între aliaţi, acolo unde am spus noi că noua eră globalistă care înseamnă inteligence post-modern, colaborare între serviciile de inteligence, etc. - iată că nu este decât o faţă a medaliei, iar pe cealaltă faţă a medaliei este faptul că se spionează chiar prietenii şi aliaţii între ei.


Virgiliu Hodorogea: Preventiv.
Cristian Troncotă: Preventiv, ceea ce îmi demonstrează mie despre cartea pe care am scris-o şi anume --despre duplicitari--, că --duplicitatea-- este o caracteristică a serviciilor secrete nu numai ale românilor, ci ale tuturor servciilor secrete. Aceste instituţii trăiesc în duplicitate.

Virgiliu Hodorogea: Domnule profesor vă mulţumesc foarte mult pentru interviu.
Cristian Troncotă: Vă mulţumesc şi eu.






Dezvaluirile lui Snowden - Luke Harding


www.meteorpress.ro