Euro-Falia - Armand Goşu


www.curteaveche.ro
Euro-Falia (2016)
“...România nu mai intră de vreo 10 ani în acel triunghi. România este clar de partea Vestului, este în clubul vestic, în NATO, în UE, este practic în cea mai bună perioadă...”
Interviu cu Armand Goşu

realizat de Virgiliu Hodorogea

Virgiliu Hodorogea: Suntem la Bookfest 2016 cu domnul profesor Armand Goşu, care are deosebita amabilitate să ne răspundă la două întrebări legate de ultimul volum al dânsului, “Euro-Falia”, care este un volum de geopolitică, 100% geopolitică.
M-am uitat pe lucrarea dumneavoastră câteva zile aici la Bookfest, atât am avut ocazia, nu am ştiut de ea, şi am remarcat la un moment dat chiar un desen al colaboratorului dumneavoastră de la revistă de unde aţi lucrat, unde există un triunghi foarte interesant desenat,
Europa-Asia-America.


Este un triunghi în care se află Ucraina desenată, dar dacă ne uităm şi spre Asia, adică spre Siria, de fapt în acest triunghi cam intră şi România, în interiorul lui...
Armand Goşu:
Nu! Nu intră România.
România nu mai intră de vreo 10 ani în acel triunghi.
România este clar de partea Vestului, este în clubul vestic, în NATO, în UE, este practic în cea mai bună perioadă.


Virgiliu Hodorogea:
Geografic mă refeream.
Armand Goşu:
România, dacă ne uităm pe harta mare, era poziţionată mai degrabă în Europa Centrală decât de Europa de Est.

Virgiliu Hodorogea:
Şi atunci consideraţi că aceste evenimente alături de cele din Ucraina nu ne pot afecta pe următorii 50 de ani?
Armand Goşu:
Sigur te afectează, te afectează de vreme ce tu ai 600 Km de graniţă cu Ucraina. Practic, cea mai mare graniţă între statele flancului estic o are România, mai mult decât Polonia sau decât alte ţări, cu Ucraina. Ucraina fiind cel mai important vecin al României cu care are graniţele cele mai mari. Sigur că ne afectează.

Virgiliu Hodorogea:
Conform teoriei Rimland-ului întotdeauna marile puteri au căutat să aibe ieşiri cât mai multe la mări şi oceane tocmai pentru a-şi asigura această autonomie, această deschidere către mări şi oceane.
Credeţi că şi Rusia încearcă acum acest lucru?

Armand Goşu:
A încercat întotdeauna de sute de ani.

Virgiliu Hodorogea:
Vă mulţumesc foarte mult pentru interviu.
www.curteaveche.ro