Revista Presei de Carte - -
- Societatea nesigură - Andrei Marga



Lansarea volumului:
Societatea nesigură

“Cartea pe care am dat-o este într-adevăr o interpretare a societăţii contemporane luată la nivel mai general, inclusiv a celei româneşti, se înţelege, într-o încercare de a vedea de ce sunt nesiguranţe în aceste societăţi.....
Este nevoie în mod clar de trecerea democraţiei la meritocraţie.”
Andrei Marga

Interviu cu Profesorul Andrei Marga

Virgiliu Hodorogea: Suntem cu domnul Andrei Marga la Gaudeamus 2016, imediat după lansarea volumului “Societatea nesigură”, după ce anul trecut am avut ocazia deosebită de a lua parte la lansarea volumului “Ascensiunea Globală a Chinei”.
Acum îi avem pe chinezi la etajul 1 am putea spune şi, mai mult decât atât, avem şi o ascensiune a cărţilor atât despre ISIS, cât şi despre noul Preşedinte al SUA, o ascensiune de volume de carte care încep odată cu Gaudeamus 2016 şi am înţeles că vor continua şi în 2017, la 5-6 edituri din România.
Domnule profesor aş vrea să ne spuneţi care este părerea dumneavoastră după lansarea volumelor “Societatea nesigură”, “Metanarativii actuali” şi “Ascensiunea Globală a Chinei”, dar şi după acţiunile ostile ale ISIS din ultima perioadă, dar şi după marea surpriză generată de alegerile din SUA.
Cum vedeţi dumneavoastră LUMEA ACTUALĂ, pentru că spuneaţi că veţi avea un nou volum despre aceste subiecte imediat anul viitor, în februarie 2017.

Profesorul Andrei Marga:
Este greu de sintetizat în puţine fraze o vedere asupra lumii.
Aş spune foarte simplu că alegerile prezidenţiale din America deschid o perspectivă nouă pentru relaţiile internaţionale, ştiu şi eu care sunt întrebările, care sunt neliniştile, care sunt obiecţiile, dar sunt de părere că fundamentală este o schimbare care va avea efecte benefice, în sensul reaşezării durabile a relaţiilor internaţionale.
Acum, în legătură cu alegerile din SUA, aş putea detalia mult, dar fundamental este faptul că ceea ce numim globalizare va suporta o corectură, iar pentru a preveni orice neînţelegere aş spune că şi în România trebuie distins bine între globalitate, care este o realitate, globalism, care este o ideologie şi globalizare, care este un pachet de măsuri, iar măsurile luate până la această oră au nevoie de o corectură şi cred că Donald Trump a anunţat deja această corectură, ceea ce va fi bine venit.
Sigur, sunt multe alte implicaţii, dar le putem discuta când doriţi mai detaliat.
În legătură cu China, am spus-o mereu şi în cartea de anul trecut, “Ascensiunea Globală a Chinei”, şi o spun şi acum, această ţară urcă, urcă la rangul unei super-puteri economice şi treptat politice şi militare.




Virgiliu Hodorogea:
Consideraţi China a treia putere, deja?
Profesorul Andrei Marga:
Ea este a doua putere economică a lumii, este a doua putere stiinţifico-tehnologică a lumii, ea urcă sub toate aspectele în mod clar. Sigur, este foarte bine că la Târgul Gaudeamus de anul acesta au fost invitate edituri chineze.
Problema care se pune este ca editurile noastre să facă cât se poate de multe contracte cu editurile chineze. Nu vă ascund că am fost acum trei săptămâni în China şi va fi profitabil pentru editurile noastre să aibă o desfacere pe piaţa chineză, după cum va fi un avantaj pentru cititorul român să cunoască ce se petrece în China şi care sunt gândurile intelectualităţii chineze.
În legătură cu ISIS, pe care l-aţi amintit, de asemenea, aş spune simplu că aşa cum arată situaţia internaţională ce se anunţă deja, se va înainta spre încheierea fenomenului ISIS şi spre o discuţie la masa tratativelor.


Virgiliu Hodorogea:
Am putea vorbi despre o posibilă soluţionare a conflictului?
Profesorul Andrei Marga:
Sigur, ISIS trebuie scos de pe scenă, aceast lucru este foarte clar, dar este limpede că se înaintează spre a normaliza situaţia şi în Irak şi în Siria şi în celelalte ţări din zonă. Normalizarea nu vine poimâine, dar vine cât de curând.

Virgiliu Hodorogea:
Cartea dumneavoastră actuală începe exact cu diagnoze ale societăţii actuale şi din această cauză v-am rugat să faceţi o trecere în revistă ceva mai vastă a societăţii americane, a societăţii europene şi a problemei ISIS în UE, care este cea mai acută.
Profesorul Andrei Marga:
Sigur nu aveţi atât de mult spaţiu ca să-l ocupaţi cu ceea ce aş spune eu. Cartea pe care am dat-o este într-adevăr o interpretare a societăţii contemporane luată la nivel mai general, inclusiv a celei româneşti, se înţelege, într-o încercare de a vedea de ce sunt nesiguranţe în aceste societăţi şi ce se poate face.
Personal rămân optimist şi anume că sunt soluţii la nesiguranţă, pe de-o parte democratizarea în continuare a societăţilor este soluţia şi prelungirea acesteia.
Este nevoie în mod clar de trecerea democraţiei la meritocraţie.


Virgiliu Hodorogea:
Vă mulţumesc.
Andrei Marga:
Cu plăcere.








Preşedintele Emil Constantinescu şi Profesorul Andrei Marga - la GAUDEAMUS 2016