Lumea post-pandemie intre razboi si pace


www.institutlevant.ro

Lansarea volumului
LUMEA POST-PANDEMIE
ÎNTRE RĂZBOI ŞI PACE

Coordonatori:
Preş. Emil Constantinescu
şi Oana-Elena Brânda
Editura RAO




Interviu cu Preşedintele Emil Constantinescu
realizat de Virgiliu Vasile Hodorogea
la Bookfest 2023



Virgiliu Hodorogea: Bună ziua domnule Preşedinte Emil Constantinescu suntem din nou la un târg Bookfest, de această dată după Pandemie, exact aşa cum subliniază şi volumul dumneavoastră lansat astăzi
“LUMEA POST-PANDEMIE ÎNTRE RĂZBOI ŞI PACE” şi vă rog să începem interviul nostru de astăzi de la remarca din discursul de mai devreme, de la lansare, şi anume faptul că la aceste două volume s-a lucrat foarte mult, ele fiind începute înainte de anul 2020 - şi în legătură cu această remarcă - am să vă rog ca în câteva cuvinte să subliniaţi care este astăzi diferenţa dintre cum se prezintă cele două volume ale lucrării - faţă de intenţiile iniţiale - cele care au stat la bază, înainte de Pandemie. Pentru că, evident această Pandemie dar şi Războiul din Ucraina care a venit imediat după, ne-au schimbat foarte mult viaţa şi societatea.
Preş. Emil Constantinescu: Dacă ar trebui să vă dau un răspuns foarte scurt, cum este la orice interviu, aş spune că în acest moment ŞTIM CĂ LUMEA SE VA SHIMBA, nu ştim cum va fi, dar ştim oricum că nu va mai fi cum a fost.
Şi datorită Pandemiei, dar şi mai ales gravităţii Războiului din Ucraina, care de fapt a inaugurat un
NOU RĂZBOI RECE,
şi o nouă ameninţare cu un război nuclear, şi care în acest moment se desfăşoară ca un război cald regional, cu un puternic impact la nivel mondial, care va schimba în mod hotărât nu numai ideile fundamentale - privind PACEA asigurată prin TRATATE INTERNAŢIONALE respectate - dar pune şi probleme extrem de grave şi greu de rezolvat, despre cum va fi structura viitoare de dezvoltare economică şi socială a Lumii.
Ori de aceea am încercat să fac apel la responsabilitatea mediului academic pentru conturarea unei viziuni.
Ori această viziune asupra viitorului, care în termeni se numeşte “anticipation” şi există acum o latură a ştiinţei numită ANTICIPATION - pe care orice Institut de Studii Avansate şi-a asumat-o, inclusiv cel de la noi.
Înseamnă o cunoaştere profundă a prezentului, nu la nivelul ştirilor, ci la nivelul CONEXIUNILOR dintre diferite evenimente şi mai ales o reală cunoaştere a trecutului. Fiind în discuţie concepte care au ieşit definitiv din uz, unele dintre ele stupide, cum ar fi “Cancel History” şi “Cancel Culture” şi care sunt nişte aberaţii.


Virgiliu Hodorogea: Da, nu putem exclude niciodată istoria, pentru că totuşi, ea este cea care ne prezintă însăşi
viaţa-societatea aşa cum a evoluat ea.
Preş. Emil Constantinescu: Riscăm să ajungem să nu mai învăţăm NIMIC, riscăm să ajungem în haos.
Dar, mai mult, este vorba şi de acea capacitate de a alege dintre Imaginile Utopice şi Imaginile Distopice. Ori din acest moment responsabilitatea aparţine mediului academic, nu unor consilieri care inventează cuvinte, care apoi sunt difuzate prin mass-media chiar dacă sunt lipsite de sens. Trebuie să înţelegem că anumite concepte care existau înaintea Pandemiei şi a acestui Război din Ucraina, nu mai pot fi realizate şi atunci este necesară o nouă gândire pentru a asigura un echilibru Lumii de mâine.


Virgiliu Hodorogea: Domnule Preşedinte spuneaţi dumneavoastră în prezentarea de la lansare că sunt cuprinse în aceste două volume părerile a 25 de Preşedinţi, dar şi personalităţi ale lumii academice. Consideraţi că urmare a acestor discuţii în cadrul unor întâlniri la nivel înalt, dar şi datorită discuţiilor din mediile academice, ar putea să se ajungă la masa discuţiilor, la masa negocierilor, cu acest regim Putin, eventual chiar la Palatul Parlamentului/Casa Poporului în România, ar putea exista un astfel de demers?
Preş. Emil Constantinescu: Nu, pentru că nu aceasta este ceea ce gândim noi, sunt alte structuri, DIPLOMATIA este cea care trebuie să se implice, cei foşti 25 de Preşedinţi şi foşti 25 de Prim Miniştrii, prezenţi în aceste două volume, au o caracteristică comună - toţi provin din mediul academic, ei nu au fost doar nişte simpli funcţionari care au gândit programe de guvernare, au venit după ce au câştigat o experienţă în viaţa civilă, astfel au venit cu o experienţă intelectuală anterioară.
Ideea este că mediul academic trebuie să lucreze în afara conflictelor militare, trebuie să gândească pe termen lung o viziune din care să deducă o strategie pe termen lung pe care să o prezinte factorilor de decizie, aceasta este ceea ce am încercat să fac, este un prim pas, pe care personal îl pot monitoriza în continuare, fiind membru în principalele syncthing-uri civice şi academice internaţionale, şi astfel noi păstrăm acest contact permanent.
Este greu, dar nu imposibil, şi în orice caz ceea ce trebuie salvat este UMANISMUL, pentru că sunt şi probleme care nu sunt încă abordate, de exemplu Inteligenţa Artificială(A.I.), rolul ei asupra viitorului omeniri, dar acesta poate va fi subiectul pentru o altă carte.


Virgiliu Hodorogea: Domnule Preşedinte vă mulţumesc foarte mult şi vă asigur că noi vom mediatiza în mod deosebit această lucrare, a cărei realizare am înţeles că a durat patru ani, şi care aşa cum spuneaţi dumneavoastră va folosi ca bază de plecare a unei gândiri viitoare, pentru diplomaţie şi pentru eventuale decizii la cel mai înalt nivel, noi vă mulţumim foarte mult.
Preş. Emil Constantinescu: Şi eu vă mulţumesc pentru interviu. Numai bine.








www.institutlevant.ro