Pe camila, prin Tunisia


www.edituracorint.ro

Lansarea volumului
PE CĂMILĂ, PRIN TUNISIA
Autor: Marina Almăşan
Editura Corint




Interviu cu Marina Almăşan
realizat de Virgiliu Hodorogea
la Gaudeamus 2023



Virgiliu Hodorogea: Suntem astăzi la Gaudeamus 2023 cu doamna Marina Almăşan care ne-a obişnuit deja cu producţii literare promovate de dânsa în emisiuni la TVR, dar şi cu foarte mulţi invitaţi din domeniul literaturii, în primul rând “Femei de 10” aşa cum şi dumneavoastră sunteţi o “Femeie de 10” şi am să vă rog de această dată în calitate de scriitoare, să ne faceţi o prezentare succintă a cărţii dumneavoastră lansate astăzi, având titlul “PE CĂMILĂ, PRIN TUNISIA”. Eu am citit puţin din carte, astăzi la târg şi m-a impresionat faptul că aţi prezentat şi foarte multe date istorice relevante despre locurile vizitate în Tunisia.
Marina Almăşan: Trebuie să spun că volumul
“PE CĂMILĂ, PRIN TUNISIA” este doar un jurnal de călătorie
care îmbină partea informativă cu partea afectivă, cu impresiile mele ca turist, ca om care se află la o primă întâlnire cu un personaj fascinant, care este TUNISIA, şi în stilul meu caracteristic, eu fiind un om care a lucrat o viaţă întreagă în divertisment, cartea este scrisă într-o manieră relaxată, astfel încât cititorul să nu aibă sentimentul că i se predă o lecţie de istorie numită Tunisia, ci că este
“alături de mine PE CĂMILĂ”, şi pe lângă faptul că află foarte multe lucruri despre ţara pe care o vizitează citind, trece alături de mine şi prin diverse situaţii mai jucăuşe, mai hilare, unele să zicem ceva mai periculoase, dar, doar între ghilimele “periculoase”. Şi astfel, ofer o abordare foarte complexă a unei ţări pe care am vizitat-o într-o singură săptămână.
Deci, practic este rezultatul unei documentări care a mers în paralel cu vizita mea şi al unor întâlniri cu oameni deosebiţi, aici îl numesc şi pe Ambasadorul României în Tunisia, Excelenţa Sa domnul Ambasador Constantin Tudor, şi pe tunisieni care m-au însoţit în diferitele întâmplări ale prezenţei mele acolo.


Virgiliu Hodorogea: În legătură cu oamenii minunaţi de care povestiţi în carte, întâlniţi acolo, în Tunisia, am remarcat, am citit, că au fost şi tunisieni vorbitori de limba română.
Marina Almăşan: Da, am întâlnit un ghid, de fapt mi-a fost recomandat de agenţia de turism Perfect Tour, un ghid care m-a însoţit câteva zile, care deşi este tunisian 100%, urmare a faptului că s-a aflat pentru câţiva ani în România, a învăţat foarte bine limba noastră.
A fost astfel o surpriză foarte mare să întâlnesc în Tunisia un personaj care să vorbească foarte bine limba română şi alături de care chiar am trăit nişte experienţe deosebite, printre care una în mijlocul unei familii de tunisieni, deci ghidul Ualid m-a invitat acasă la socrii lui, unde am avut ocazia să particip la un prânz tunisian, făcut după toate regulile, atât ca organizare a prânzului, cât şi din punct de vedere al bucatelor tradiţionale. Ceea ce valorează mai mult decât toate cărţile sau articolele pe care le-aş putea citi pe un site despre Tunisia, sau despre bucătăria tradiţională din Tunisia.


Virgiliu Hodorogea:
La final, întrebarea este, ce anume puteţi acum să recomandaţi după experienţele trăite de dumneavoastră în Tunisia, pentru cei care doresc la rândul lor să viziteze acele meleaguri exotice şi poate chiar să le recomandaţi un anumit punct de reper?
Marina Almăşan: În primul rând le doresc tuturor românilor să călătorească oriunde doresc ei în lumea aceasta, deci şi în Tunisia, să nu spună niciodată nu, atunci când le vin idei de o călătorie, aceasta pentru că eu consider că este cea mai mare bogăţie - aceea ca un om să poată călătorii liber oriunde în Lume, iar cu referire strict la Tunisia, aici n-aş putea să pun cap de listă nimic, pentru că eu personal am mers în toate direcţiile cu aceeaşi bucurie, nu am făcut nici o ierarhie, aşa ca o idee, de exemplu, m-am simţit foarte bine în toate târgurile tradiţionale - care în Tunisia se numesc toate - MEDINA - adică oraşul vechi, aşa cum la noi avem Centrul Vechi.
Iar pentru mine, BAZARURILE din MEDINA (Centrul Vechi) au reprezentat cele mai colorate puncte din vizita mea, unde am şi cumpărat, fiind femeie, shoping-ul face parte din ADN-ul nostru, al femeilor. Acolo m-am şi târguit - pentru că acolo ARTA NEGOCIERII este la un nivel înalt, m-am întâlnit cu tunisianul de rând, dar şi cu diversele arome şi miresme specifice Tunisiei.


Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc pentru interviu, pentru această minunată prezentare de carte.
Marina Almăşan: Cu mare plăcere, şi eu îţi mulţumesc.












www.edituracorint.ro