Ce s-a întâmplat de fapt - Autori: Lavinia Betea si Virgil Măgureanu - Editura RAO


www.raobooks.ro
Lansarea volumului
Ce s-a întâmplat de fapt

Autori: Lavinia Betea şi Virgil Măgureanu
Editura RAO
... “Speranţele erau că atunci nu numai că era urgentă o restructurare în domeniul Serviciilor ca şi în alte domenii era nevoie atunci, dar că sprijinul tuturora nu va întârzia să vină întrucât era o chestiune şi este şi astăzi o chestiune de interes naţional.” ...
Virgil MăgureanuInterviu cu Virgil Măgureanu

realizat de Virgiliu Hodorogea

la Gaudeamus 2022Virgiliu Hodorogea: Bună ziua domnule profesor Virgil Măgureanu, suntem în a treia zi la Gaudeamus 2022, imediat după lansarea volumului “Ce s-a întâmplat de fapt” realizat de Lavinia Betea şi de dumneavoastră,
Virgil Măgureanu - primul Director SRI, părintele SRI în România, putem spune astăzi un SRI pentru Mileniul III pentru că a rămas performant, aşa cum l-aţi construit dumneavoastră.
Am să vă rog să începem de aici interviul nostru pentru că ultima dată ne-am văzut la aniversarea a 25 de ani de SRI în anul 2015 tot aici la Romexpo. Domnule Director Virgil Măgureanu aveţi cuvântul.
Virgil Măgureanu: Poate că primul lucru care ar trebui să-l spun este acela legat de speranţele pe care le aveam atunci când am început activitatea în acest domeniu atât de îndepărtat înainte de preocupările mele.
Speranţele erau că atunci nu numai că era urgentă o restructurare în domeniul Serviciilor ca şi în alte domenii era nevoie atunci, dar că sprijinul tuturora nu va întârzia să vină întrucât era o chestiune şi este şi astăzi o chestiune de interes naţional.
Lucrurile acestea, poate că tonul prea marcat de pesimism, pentru că s-a întâmplat în realitate că părea că toţi sunt împotriva mea, atunci când cu adevărat ne-am apucat de lucru, de parcă eram meniţi în acele vremuri, totuşi instabile, să fim unii împotriva altora lucru care nu intră deloc în socotelile mele.
Eu mi-am dorit stabilitate şi colaborare cu cât mai mulţi.
Atunci am avut colaborare cu oameni remarcabili, dar numai cu o parte dintre ei, şi nu cu alţii care din păcate s-au întors împotriva noastră.


Virgiliu Hodorogea: Trebuie să spunem că aţi fost primul Director SRI care aţi lucrat cu doi Preşedinţi ai României şi aş vrea să ne spuneţi cum a fost trecerea de la primul Preşedinte, domnul Ion Iliescu la cel de-al doilea Preşedinte, domnul Emil Constantinescu pentru că, dacă nu greşesc, pe finalul mandatului dumneavoastră s-au început demersurile pentru redobândirea Clauzei naţiunii celei mai favorizate.
Virgil Măgureanu: Vă reamintesc cu acest prilej că acea Clauză s-a recâştigat de către România cu sprijinul neprecupeţit a lui Corneliu Coposu, încă din anul 1993.

Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc pentru această precizare, dar tot atunci, în acea perioadă, s-au început şi demersurile pentru accederea României în NATO, iar zilele acestea tot aici la editura RAO a fost lansată şi cartea “Parteneriatul Strategic România-SUA - Garanţie de securitate pentru mileniul 3, 1997-2000”.
Virgil Măgureanu: Nu cunosc prea bine istoria primelor contacte ale noastre în vederea intrării României în NATO. N-am avut preocupări în această privinţă.
Personal nu le-am ştiut într-o ordine exactă, totuşi vreau să vă spun că pilonii acelei colaborări care iată astăzi a împlinit destui ani s-au pus, accentuez, încă din primii ani ai lui ’90 şi nu numai de către cei care atunci reprezentau opoziţia, ci chiar şi de către cei care în acea vreme reprezentau puterea.
Cât despre colaborarea cu doi Preşedinţi, aici avem o uşoară inexactitate dacă ţin seama că la puţină vreme după venirea domnului Emil Constantinescu eu am anunţat public că voi demisiona din funcţia de Director al SRI. Ba mai mult, unii atunci vroiau neapărat să dea impresia că vor cu orice preţ să mă îndepărteze. Nu-mi amintesc prea bine de colaborarea cu Emil Constantinescu.


Virgiliu Hodorogea: Dar aţi plecat în 1997. Deci nu chiar imediat după alegerea Preşedintelui Emil Constantinescu.
A mai durat cam un an aproape, sau mai puţin de un an?
Virgil Măgureanu: O jumătate de an. Şi dacă regret ceva este că nu am plecat atunci când s-au încheiat alegerile, chiar de la începutul noului mandat al domnului Emil Constantinescu.

Virgiliu Hodorogea: Ce puteţi să ne spuneţi despre actuala conjunctură cu Ucraina şi perspectivele pentru mileniul III pentru că s-ar părea că intră în joc foarte puternic şi China în acest moment. Care este părerea dumneavoastră pentru Mileniul III.
Virgil Măgureanu: China este o putere care în scurt timp va râvni prioritatea sa în planul internaţional. China va tinde să devină întâia putere a lumii, tinde de pe acum, dar lucrul acesta îl putem discuta cu alt prilej.

Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult pentru acest scurt interviu şi vă aşteptăm şi cu altă ocazie poate o altă carte sau o altă discuţie legată de Mileniul III.
Virgil Măgureanu: În mod sigur cu o altă carte.Ce s-a întâmplat de fapt - Autori: Lavinia Betea si Virgil Măgureanu - Editura RAO


www.raobooks.ro