Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi - Sabina Fati


www.humanitas.ro
Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi(Bookfest 2022)
“... Această carte este o carte care se ocupă de mai vechile conflicte de lângă noi, pentru că eu merg pe un drum vechi, drumul lui Xenofon...”

Interviu cu Sabina Fati

realizat de Virgiliu HodorogeaVirgiliu Hodorogea: Bookfest 2022, la şapte ani de la precedenta dumneavoastră carte, o carte deosebită - “15.000 Km - Singură pe Drumul Mătăsii”, pe care i-aţi realizat puţin mai întortocheat aşa cum aţi spus dumneavoastră la un moment dat, aţi venit acum la Bookfest 2022 cu o nouă carte “Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi”.
V-a inspirat conflictul care începuse în anul 2014 în Ucraina?

Sabina Fati:
Nu. Această carte este o carte care se ocupă de mai vechile conflicte de lângă noi, pentru că eu merg pe un drum vechi, drumul lui Xenofon(student a lui Socrate, scriitor, istoric și militar profesionist, autorul „Memoriilor lui Socrate”) care începe în Turcia şi se continuă prin Siria, Irak, Kurdistan, Armenia şi Georgia, ajungând la Marea Neagră, pentru că întreaga zonă face parte dintr-un patrulater extrem de fierbinte între cele patru mări, le putem numi: Marea Neagră, Marea Caspică, Marea Arabiei şi Marea Mediterană.
Între aceste patru mări există ţări şi oameni care se urăsc între ei, care vor să ia teritorii unii de la alţii, care sunt nemulţumiţi de aranjamentele de după Al-II-lea Război Mondial sau de după Primul Război Mondial sau după căderea comunismului şi ale căror idei se propagă dintr-o parte în alta având potenţial exploziv.


Virgiliu Hodorogea:
Credeţi că acest potenţial exploziv din acest patrulater pe care l-aţi definit dumneavoastră, între cele patru mări, unde în general avem conflicte ale lumii arabe şi bineînţeles.. problema cu Armenia...
Sabina Fati:
Şi Georgia... şi Rusia… Aici avem conflicte peste tot!
Între toate aceste ţări există conflicte!


Virgiliu Hodorogea:
Credeţi că faptul acesta a putut să influnţeze şi gândirea unor conducători ai acestui moment, precum Preşedintele Vladimir Putin?
Consideraţi că poate fi vreo legătură, că a fost influenţat?
Sabina Fati: În mod evident Vladimir Putin şi-a exersat, înainte de Ucraina, războiul în Siria.
El a folosit toate armele pe care acum le utilizează pe spaţiul ucrainean în Siria şi poate şi metodele de război, deşi acolo a folosit mai mult aviaţie, dar există o turnură pentru că de pildă în Siria, Rusia se bătea cu Turcia care susţinea alte valori.
Rusia îl susţine pe Bashar al-Assad în Siria care este la fel ca el, un dictator.
Lucrurile se leagă pe dedesubt şi pe deasupra în conflicte care nu se mai termină.


Virgiliu Hodorogea:
Cum vedeţi situaţia în România, care este vecina acestor conflicte, acestui spaţiu mereu în război. Cu vedeţi situaţia României acum?
Sabina Fati:
Deocamdată, România este, spun şi eu, sub umbrela NATO şi din punctul acesta de vedere avem armate americane pe teritoriul nostru.
Câtă vreme există armate americane pe teritoriul nostru cred că americanii nu vor lăsa România de izbelişte.


Virgiliu Hodorogea:
Vă mulţumesc foarte mult pentru interviu.
Sabina Fati:
Şi eu mulţumesc.


Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi - Sabina Fati


www.humanitas.ro