Lansarea volumului: Război în Europa
- Autori: Radu Carp în dialog cu Marianna Prîsiajniuk
Editura CORINT

www.edituracorint.ro
Lansarea volumului:
Război în Europa (Gaudeamus 2022)
Autori: Radu Carp în dialog cu Marianna Prîsiajniuk

... “Trebuie să înţelegem ceea ce se întâmplă acolo, să înţelegem vocile ucrainenilor şi această carte “Război în Europa” este extrem de utilă pentru că este de fapt un dialog purtat de către profesorul Radu Carp împreună cu Marianna Prîsiajniuk, o jurnalistă din Ucraina care şi-a luat doctoratul în România şi vorbeşte limba română şi cu atât mai mult contează faptul că iată vine din Ucraina,...” Ion M. Ioniţă
Interviu cu Ion M. Ioniţă

realizat de Virgiliu Hodorogea

la Gaudeamus 2022

Virgiliu Hodorogea: Suntem, acum, după 6 luni de la precedentul interviu de la Bookfest 2022, astăzi la Gaudeamus 2022 cu domnul profesor Ion M. Ioniţă, şi redactor la Revista Historia, care are deosebita amabilitate să ne spună o părere despre războiul din Europa, din Ucraina, pentru că poate noi toţi ne aşteptam să se încheie mai repede, adică speram ca în concediul de vară să plecăm pe timp de pace, dar nu s-a întâmplat acest lucru, s-ar părea că problemele sunt pur economice, spuneaţi în prezentarea cărţii lansată astăzi “Război în Europa” că un înalt funcţionar rus încă din anii 2007, 2008 s-ar fi exprimat că pentru estul Ucrainei sunt dispuşi să facă chiar şi un război.
Am să vă rog să începem interviul de la această precizare pe care aţi făcut-o astăzi la lansarea cărţii “Război în Europa”.
Ion M. Ioniţă: Este foarte bine că iată avem un nou târg de carte, acum vorbim despre Gaudeamus. În această vară ne-am mai întâlnit tot aici la Romexpo, dar la Bookfest.
Este bine că se reiau aceste două Târguri de Carte extrem de importante pentru relaţia dintre carte şi cititor, relaţie care a fost ruptă atâta timp în pandemie. Sigur că suntem în război, de aceea şi vorbim despre aceste cărţi care vorbesc despre Ucraina.
Trebuie să înţelegem ceea ce se întâmplă acolo, să înţelegem vocile ucrainenilor şi această carte “Război în Europa” este extrem de utilă pentru că este de fapt un dialog purtat de către profesorul Radu Carp împreună cu Marianna Prîsiajniuk, o jurnalistă din Ucraina care şi-a luat doctoratul în România şi vorbeşte limba română şi cu atât mai mult contează faptul că iată vine din Ucraina, vorbeşte româneşte, ni se adresează direct şi astăzi putem să aflăm ce se întâmplă cu adevărat în această ţară, care este motivaţia extraordinară a ucrainenilor de a lupta pentru ţara lor, cum trăiesc zi de zi şi ne-a povestit, părinţii ei sunt în Ucraina, cum trăiesc oamenii sub bombardamente, în război, îşi reconstruiesc ţara acolo unde pot, totul cu o viteză incredibilă, viaţa se desfăşoară extrem de dinamic în Ucraina.
Deci este o realitate pe care nu o cunoaştem în întregime, vedem la televizor, însă doar câteva lucruri, dar iată că putem afla din această carte de interviuri de fapt, putem afla ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina şi cum simt aceşti oameni tragedia prin care trec.
Europa, sigur că suferă la rândul ei, sigur că nu numai Ucraina, nu numai ţările vecine, precum este Republica Moldova care este într-o situaţie extrem de dificilă, şi Europa în întregime, în întregul ei, dar vedem că Europa s-a mişcat bine şi că vorbeaţi din punct de vedere economic, iată a reuşit să treacă peste marile probleme, să depăşească nişte momente critice legate de aprovizionarea cu energie şi chiar dacă preţurile au crescut se pare că de aici înainte nu vor mai creşte şi poate chiar vor scădea, pentru că Europa a reuşit să-şi refacă sursele de aprovizionare şi să găsească alţi furnizori pentru fostul gaz rusesc, pentru petrolul rusesc, vedeţi că acum au pus plafonare şi pentru petrolul rusesc şi probabil că anul 2023 va fi mai bun din acest punct de vedere şi trebuie să fim şi puţin optimişti.


Virgiliu Hodorogea: Da. Practic discuţia noastră la Bookfest 2022 a fost despre volumul “Capcana lui Tucidide” care era practic despre o capcană psihologică care viza situaţia economică, adică o ţară care simte că se apropie economic de ea o alta, practic se sperie şi ia nişte măsuri radicale.
De fapt totul credeţi că a plecat de la deschiderea economică pe care a încercat-o Vestul către mai multe ţări din vecinătatea Rusiei, spre exemplu Lituania, Letonia, Estonia, acele statele baltice, dar şi altele, cărora li s-a întins mâna unor parteneriate economice excepţionale… dar pe acestea nu putem să le includem în sfera fostelor ţări sovietice, pentru că acestea în istorie n-au fost niciodată sovietice.
Ion M. Ioniţă: Sunt lucruri diferite. O parte dintre fostele state satelite ale URSS au devenit membri ai Uniunii Europene şi NATO, cele trei state baltice au făcut parte din URSS după cel de-al Doilea Război Mondial, dar s-au eliberat şi acum sunt parte a Uniunii Europene şi NATO.
Au rămas alte state foste sovietice, Republica Moldova, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, state care îşi caută drumul.
Unele, cum este Ucraina sau Georgia, încearcă să stabilească o relaţie cât mai apropiată cu Uniunea Europeană, au aspiraţii europene, vor să colaboreze economic, sunt asociate Uniunii Europene.


Virgiliu Hodorogea: Până la urmă acest motiv economic ar fi putut să declanşeze o asemenea situaţie conflictuală?
Ion M. Ioniţă: Nu. Invadarea Ucrainei nu este generată de motive economice, este generată de motive geopolitice, de intenţia Rusiei, Federaţiei Ruse, de a păstra sub sfera ei de influenţă Ucraina şi celelalte state, să le păstreze de fapt în ograda proprie şi vedem ceea ce se întâmplă în acest moment, s-a ajuns chiar la un război direct prin care Rusia încearcă să subordoneze total Ucraina.

Virgiliu Hodorogea: Puteţi să faceţi un pronostic acum să spunem la mai mult de 6 luni de la declanşarea conflictului. Cum se va ajunge la o pace, sperăm durabilă?
Ion M. Ioniţă: Nu se ştie. Vorbim despre lucruri care în acest moment nu au soluţie, pentru că nimeni nu poate să garanteze în acest moment că dacă se ajunge la o negociere, această negociere nu va fi folosită de fapt ca un răgaz de Federaţia Rusă pentru a se reorganiza, pentru a-şi întări forţele sale şi pentru a invada din nou Ucraina.
Nimeni nu poate să garanteze că acest lucru nu se va întâmpla.
Şi atunci este foarte greu să faci o discuţie de pace ştiind că oricând Ucraina va putea să fie din nou atacată. Aşa că în acest moment nu există premise.
Rusia nu şi-a schimbat obiectivele, continuă războiul şi probabil va folosi această iarnă pentru a-şi întări forţele şi pentru a încerca din nou acţiuni majore pe teatrul de luptă.


Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult pentru interviu, vă doresc o seară placută.
Ion M. Ioniţă: Vă mulţumesc.Război în Europa - Autori: Radu Carp în dialog cu Marianna Prîsiajniuk
Editura CORINT


www.edituracorint.ro