ENCICLOPEDIA DE DIPLOMATIE - Dan Dungaciu

ENCICLOPEDIA
de DIPLOMAŢIE

Coordonator: Dan Dungaciu




Interviu cu Dan Dungaciu
realizat de
Virgiliu Hodorogea





Virgiliu Hodorogea: Bună ziua d-le Dan Dungaciu am avut astăzi la Gaudeamus 2019 o lansare de carte deosebit de ancorată în realitatea internaţională - “ENCICLOPEDIE DE DIPLOMAŢIE” realizată sub coordonarea dumneavoastră, iar în prezentarea din cadrul lansării de la standul RAO aţi subliniat câteva elemente definitorii ale diplomaţiei actuale care este caracterizată de termeni precum “disruptive(perturbatoare) diplomacy” sau chiar “destructive diplomacy” fapt pentru care vă rog să ne faceţi o succintă descriere a actualităţii DIPLOMATICE la nivel global în opinia dumneavoastră.
Dan Dungaciu: Dacă diplomaţia nu va reuşi să-şi adapteze instrumentarul sunt sigur că va pierde enorm sau va pierde enorm statul care foloseşte acest instrument pentru a-şi promova interesele. Am vorbit în prezentarea mea despre ceea ce se numeşte astăzi “destructive diplomacy”, adică diplomaţia distructivă, diplomaţia care deconstruieşte, care aruncă în aer, care dinamitează aşa-zisa DIPLOMAŢIE în formatul CLASIC.
Aceasta este o judecată morală mai degrabă pentru că “destructive diplomacy” depinde din ce unghi priveşti, ea este asociată în special cu Donald Trump, dar Donald Trump spune că ceea ce a fost înainte de Administraţia TRUMP a fost de fapt “destructive diplomacy” din perspectiva americană, în sensul că Lumea de după 1989, şi până astăzi a fost în defavoarea SUA.
Din această perspectivă este o chestiune de cum priveşti lucrurile.

România nu trebuie să intre în judecăţi morale, România trebuie să intre doar în judecăţi nepragmatice pentru că nu poate să-şi permită altceva.
Noi trebuie să înţelegem Lumea care se mişcă într-o anumită direcţie, că ne place, că nu ne place, trebuie să ne pregătim şi pentru momentul în care Donald Trump ar putea să câştige şi al doilea mandat, ceea ce înseamnă că inclusiv modul lui de a face diplomaţie se validează.
Deci repet, dincolo de judecăţi de valoare noi trebuie să ne pregătim şi pentru aşa ceva, pentru că s-ar putea să fim într-o perioadă în care comparativ cu perioada interbelică se poate să fie pus un lider în sensul în care şi pe vremea Acordului de la Műnchen (29 septembrie 1938) când lumea făcea pace cu Hitler au fost unii care au contestat acea pace aşa cum a făcut Winston Churchill şi care atunci vorbea că politica de ‘peace mood’(disponibilitate pentru pace) care a fost agreată în 1938 cu Hitler, a fost, citez: “ca şi cum ai hrăni un tigru, sperând să te mănânce ultimul”.
La vremea respectivă Winston Churchill a fost privit chiorâş, dar iată că în timp el este cel care a avut dreptate.
Nu ar trebuie să ne grăbim cu adjectivele şi cu păreri despre “cine face bine în diplomaţie şi cine nu face bine în diplomaţie”, aşa cum atunci Ministrul de Externe Britanic - Chamberlain s-a făcut de râs prin acel Acord de la Műnchen.
Astăzi s-ar putea ca unii care cred că diplomaţia trebuie să se facă aşa cum se făcea acum 10 sau 15 ani să se facă de râs peste câţiva ani.
Deci este o chestiune mai degrabă de alarmă pe care am încercat s-o semnalez odat` cu lansarea acestui volum “ENCICLOPEDIE DE DIPLOMAŢIE” dar şi invitaţia la o dezbatere lucidă inclusiv legată de diplomaţia românească, ce se va întâmpla cu diplomaţia de aici înainte.
Cam despre asta este vorba inclusiv prin cartea pe care aveţi amabilitatea să o menţionaţi.

Virgiliu Hodorogea: Comparativ cu diplomaţia profesorului Mircea Maliţa şi vis-a-vis de volumul lansat tot la Gaudeamus acum 6 sau 7 ani, “Istoria prin ochii diplomatului”, cum credeţi că a evoluat diplomaţia să spunem doar în ultimii 19 ani, între anii 2000-2019?
Dan Dungaciu: Nu a evoluat. Nu văd o evoluţie a diplomaţiei, iar schimarea majoră în perioada aceasta ca să fiu suficient de scurt este că a trecut vremea în care dacă făceai, spuneai ce spune sau face Buxelles-ul sau Washington-ul erai bine aşezat în contextul internaţional.
Astăzi Washington-ul nu spune ce spune Bruxelles-ul şi invers, iar nici Bruxelles-ul nu spune de fiecare dată ce spune Washington-ul.
Prin urmare ar trebuie să învăţăm vorba unuia, să gândim cu capetele noastre, adică să încercăm să gândim altfel decât am gândit acum 10 ani, pentru că repet este vremea unor decizii care nu mai pot fi schimbate prin intermediar, adică nu mai trebuie să asculţi ce se spune nici de la Bruxelles, nici de la Washington, trebuie să mai joci şi singur în acest teren din ce în ce mai greu accesibil.

Virgiliu Hodorogea: Va trebui să jucăm şi singuri o carte diplomatică fiind mult mai activi?
Dan Dungaciu: Nu neapărat singuri, în sensul de izolaţi de ceilalţi, dar altfel decât am încercat să o facem până acum.

Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult pentru interviul acordat.
Dan Dungaciu: Vă mulţumesc şi eu.




Lansarea la Gaudeamus 2019