www.humanitas.ro


ISTORIE
RECENTĂ 100%

Robert Turcescu
în dialog
cu Valeriu Stoica

Editura HUMANITAS


Interviu cu Valeriu Stoica
realizat de Virgiliu Hodorogea



Virgiliu Hodorogea: Domnule Valeriu Stoica vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre lucrarea “Istorie recentă 100%”, lansată acum câteva momente împreună cu domnul Robert Turcescu.
Valeriu Stoica: A fost o plăcere să văd că din dialogul dintre un om politic şi un jurnalist poate să rezulte o carte în beneficiul cetăţeanului, care este interesat în egală măsură de politică şi de presă.
Cartea aceasta este o dovadă a faptului că dialogul poate să fie posibil în limitele normalităţii, cartea este o dovadă că jurnaliştii pot să-şi facă meseria cu succes fără să treacă dincolo de limitele civilităţii, iar oamenii politici pot să dialogheze cu jurnaliştii fără rezervă şi cu sinceritate.

Virgiliu Hodorogea: Şi despre momentul actual, o săptămână până la alegeri?
Valeriu Stoica: Într-un fel eu pot spune că epilogul acestei cărţi va fi scris pe 6 decembrie 2009. În fond, tot ceea ce discutăm în această care despre istorie recentă, eu şi Robert Turcescu, va avea o finalitate pe 6 decembrie 2009.
Dar, indiferent de rezultatele alegerilor, aşa cum spuneam mai devreme, fie că va câştiga candidatul dreptei, fie că nu va câştiga, dreapta are datoria să meargă mai departe şi să demonstreze că România are nevoie în acest moment de valorile şi principiile dreptei.

Virgiliu Hodorogea: Câteva cuvinte legat de remarca dumneavoastră pentru România: două partide foarte puternice care să-şi dispute viaţa politică, conducerea României, ca o inspiraţie probabil din modul de guvernare al altor state puternic dezvoltate.
Valeriu Stoica: Cine urmăreşte tipologia sistemelor politice bazate pe valorile democraţiei liberale nu poate să nu recunoască faptul că cele mai funcţionale sisteme politice sunt cele care au două mari partide politice care alternează la putere.
Mă refer în primul rând la S.U.A. şi la Marea Britanie.
De altfel, şi în România, democraţia a funcţionat bine în timpul rotativei guvernamentale din timpul lui Carol I.
Atunci două partide alternau la putere.
Este un sistem predictibil pentru alegători.
Este un sistem care nu generează anomalii de genul celor care rezultă din alianţe împotriva naturii.


www.humanitas.ro