Revista Presei de Carte -
MAREA ISTORIE ILUSTRATA a ROMANIEI si a REPUBLICII MOLDOVA - Acad. Ioan Aurel Pop
MAREA ISTORIE ILUSTRATĂ a ROMÂNIEI şi a REPUBLICII MOLDOVA
Interviu cu Acad. Ioan Aurel Pop
realizat de Virgiliu Hodorogea

Virgiliu Hodorogea: Bună ziua domnule Preşedinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, avem deosebita onoare să fiţi şi Preşedinte la Gaudeamus 2018, anul aniversar al Centenarului Marii Uniri. Trebuie să menţionez şi faptul că în luna mai, la Bookfest 2018, am avut tot datorită dumneavoastră o primă lansare de carte deosebită despre unirea românilor, volum intitulat “MAREA ISTORIE ILUSTRATĂ a ROMÂNIEI şi a REPUBLICII MOLDOVA”. Cu această carte aş dori să începem interviul cu dumneavoastră acum, în prima zi la Gaudeamus 2018.

Acad. Ioan Aurel Pop: Este o carte muncită de mai mulţi autori. Noi am coordonat-o doar împreună cu colegul meu Ioan Bolovan de la Cluj-Napoca şi am vrut să apară pe piaţă o carte obiectivă, scrisă de mai mulţi istorici şi românii spuneau că mai mulţi ochi văd mai bine decât unul singur.
Sunt şi autori din Republica Moldova, să facem ţara întreagă măcar în spirit dacă nu putem face pe hartă din punct de vedere politic şi de aceea am precizat că este a României şi a Republicii Moldova, am cuprins şi minorităţile naţionale care trăiesc pe aceste teritorii şi am vrut să reflecte o stare de spirit la momentul actual, felul nostru de a recepta trecutul ca oameni ai secolului al XXI-lea.
Sper să ajungă lucrarea la cititori, în ambele părţi ale Prutului, şi de-o parte şi de alta, s-o vadă cât mai mulţi şi să înţeleagă ce experienţă istorică am transmis noi omenirii ca popor român.


Virgiliu Hodorogea:
Ne-aţi făcut marea onoare astăzi timp de o oră să vă ascultăm împreună cu profesorii de la Cluj-Napoca la această lansare multiplă de cărţi de istorie şi am înţeles de la dumneavoastră că interpretarea actuală a istoriei este foarte importantă pentru că se descoperă noi izvoare istorice în acest moment care trebuiesc interpretate.
Acad. Ioan Aurel Pop:
Aşa este.

Virgiliu Hodorogea:
Am să vă rog să faceţi o scurtă prezentare a acestor izvoare istorice pe care le folosiţi acum.
Acad. Ioan Aurel Pop:
Eu ca medievist folosesc izvoare care au fost scrise în general cam din secolele V-VI d.H. până în secolul al XVI-lea, până spre anul 1600 când la noi domnea Mihai Viteazul. Toate sau aproape toate sunt scrise în alte limbi decât limba română.

Virgiliu Hodorogea:
În latină spuneaţi dumneavoastră, cel puţin o parte.
Acad. Ioan Aurel Pop:
În mare parte, dar şi în limba greacă, şi în limba slavonă. Specialiştii trebuie să înveţe aceste limbi mai întâi, să înveţe să descifreze sursele care sunt scrise cu multe prescurtări, cu multe complicaţii şi abia apoi să reconstituie trecutul.
Fiind foarte greu sunt foarte puţini care mai pot face acest lucru. De aceea trecutul rămâne mereu o preocupare ştiinţifică. Este şi pasionant să scoţi de sub colbul vremurilor acele adevăruri care ne-ar putea ajuta să vedem mai bine prezentul.


Virgiliu Hodorogea:
Făcând o paralelă după cei 100 de ani între anii 1918 şi 2018, cum vedeţi sărbătoarea unirii astăzi, pentru că avem o istorie agitată a zilelor noastre.
Ioan Aurel Pop:
N-aş spune că mă bucur că ştim să sărbătorim cu maturitate întotdeauna şi nici să comemorăm nu ştim cu maturitate. Simţul de ceremonie este un atribut al popoarelor vechi civilizate, aşezate. Noi n-am avut şansa unei istorii aşezate.
Am avut o istorie zbuciumată mereu. Ne-am pus greu pe picioare.
Nu sunt de acord cu ideea că România are 100 de ani. Ţara Românească are 1.000 de ani. Primele ţări româneşti sunt pomenite înainte de anul 1.000 cu numele lor istorice de atunci. Dar ţara cea nouă unită are o istorie mai recentă şi trebuie să o veghem mereu, să o primenim, să o construim, să o reaşezăm, să avem grijă de ea.
Virgiliu Hodorogea:
Cum aşteptaţi sărbătoarea de 1 Decembrie 2018 la Alba-Iulia?
Acad. Ioan Aurel Pop:
O aştept cu pasiune şi cu credinţa că va fi într-adevăr o ceremonie demnă şi de înaltă ţinută.

Virgiliu Hodorogea:
Vă mulţumesc pentru interviu.Din mainile Valahilor schismatici - de Ioan Aurel Pop
Volum lansat la Gaudeamus 2018

Din mainile Valahilor schismatici
Transilvania, starea noastra de veghe - de Ioan Aurel Pop
Volum lansat la Gaudeamus 2018

Transilvania, starea noastra de veghe