Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri

Cartea de Aur
a Centenarului Marii Uniri

Autor: Bogdan Bucur



Gaudeamus 2018
Interviu cu Bogdan Bucur
realizat de
Virgiliu Hodorogea

Suntem la Gaudeamus 2018, iar domnul Bogdan Bucur este deosebit de amabil după un an să ne acorde un interviu pentru această carte care a fost lansată acum un an la editura Rao.
Dar astăzi aţi avut şi lansarea filmului realizat de regizorul Titus Scurt, film realizat după această carte.
Am să vă rog pe amândoi să ne spuneţi câteva cuvinte atât despre acest volum cât şi despre filmul realizat.




Bogdan Bucur: Despre film am să-i las privilegiul colegului meu, domnul Titus Scurt, să vă spună mai multe, însă despre carte am să vă vorbesc eu. Este bestseller-ul anului 2018, în ceea ce priveşte evident istoria.
Este cea mai vândută carte românească de istorie şi este prima carte de istorie din perioada post-decembristă care devine film documentar. Este o carte care acoperă o perioadă de aproximativ 20 de ani de istorie românească să spunem de la intrarea României în Primul Război Mondial în 1916 şi până la sfârşitul periodei interbelice, undeva în 1938-1939.
Am dorit să opresc cursul istoriei înainte de catastrofa care a fost anul 1940 tocmai pentru a păstra revanşa Primului Război Mondial.




Vom avea şi o parte a doua cu revanşa celui de Al II-lea Război Mondial?
Bogdan Bucur: Aveţi o intuiţie excepţională. Este următoarea mea carte, de fapt este o revedere şi o reinterpretare a tezei mele de doctorat căreia i-a veni în sfârşit rândul şi pot să vă spun în avanpremiera avanpremierei ca să spun aşa că este vorba despre faptul că odată ce am făcut Marea Unire trebuie să ne punem o întrebare importantă şi anume ce s-a întâmplat cu această ţară după ce am realizat Marea Unire, adică putem să discutăm şi despre guvernarea României Mari, nu doar despre facerea României Mari.
Cartea, aşadar după cum probabil aţi văzut şi dumneavoastră şi prietenii noştri, conţine atât primul capitol, sigur intrarea României în primul Război Mondial pentru că nu putem discuta despre Marea Unire fără să vorbim despre cum s-a ajuns aici.


Şi despre cauzele care erau foarte vechi, chiar "istorice" în Europa?
Bogdan Bucur: În mod evident. Deci avem o dată intrarea României în Primul Război Mondial, apoi avem următoarele 4 capitole dedicate unirii Basarabiei cu România, unirii Bucovinei cu România, unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei, Sătmarului şi Maramureşului cu România, urmează apoi alipirea insulei Ada Kaleh la România, un aspect foarte puţin cunoscut, aproape uitat deoarece insula este sub ape acum, în zona bazinului de acumulare de la Porţile de Fier, pe aceasta nu ne-a luat-o nimeni, decât apele.

Eu recunosc că nu ştiu foarte multe despre această insulă acoperită de Dunăre.
Bogdan Bucur: Ea a făcut obiectul celui de al IV-lea proces de unificare, alipirea insulei Ada Kaleh la România, după care în carte avem desigur diverse detalii despre definitivarea României Mari, apoi avem prezentată România interbelică dar şi celebrările Marii Uniri din perioada interbelică.

Iar acum pentru noi în 2018 a urmat filmul realizat de domnul Titus Scurt şi am să vă rog să ne spuneţi domnule Titus Scurt cum aţi lucrat în primul rând cu istoricul, Bogdan Bucur, pentru că este foarte greu de lucrat cu istoricii, ei sunt foarte tipicari, insistă foarte mult pe detalii şi spun acest lucru de faţă cu dânsul.



Titus Scurt:
Am avut o colaborare chiar foarte frumoasă cu domnul Bogdan Bucur şi cu ceilalţi distinşi istorici care au avut amabilitatea să ne acorde interviuri pentru acest film documentar.
Lucrul la film a fost o încântare, cartea în sine este aşa cum am mai spus o comoară de informaţie şi natural cred că dacă ne dorim să circule această informaţie, atunci FILMUL este poate cea mai bună cale, şi mărturisesc că ideea realizării filmului s-a bucurat de un sprijin foarte rapid din partea unor oameni foarte inimoşi, care au intuit acest lucru.
Filmul va avea o prezentare integrală la Muzeul Naţional de Istorie, la vernisajul expoziţiei dedicată Marii Uniri din 27 noiembrie 2018 şi sigur că îi dorim o viaţă lungă şi cât mai multe proiecţii în săli, dar şi apariţii la televiziuni.


Iar astăzi este o zi specială, 17 noiembrie 2018, când veţi fi la Rareş Bogdan în studio atât cu filmul cât şi cu cartea care a inspirat filmul.
Bogdan Bucur: Exact. Chiar la ora 21.00 în prime-time.

Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult la amândoi pentru interviu şi aştept să ne revedem pe 27 noiembrie 2018 la Muzeul Naţional de Istorie pentru proiecţia fimului.




Lansarea la Gaudeamus 2018