Procuror General Augustin Lazăr - Protecţia juridică a patrimoniului cultural şi natural al Românei - Bookfest 2018
Protecţia juridică a patrimoniului cultural şi natural al Românei



Interviu cu Procuror General Augustin Lazăr
realizat de Virgiliu Hodorogea
la Bookfest 2018


Virgiliu Hodorogea: Suntem la Bookfest 2018, cu domnul Procuror General Augustin Lazăr care are deosebita amabilitate să ne răspundă doar la două întrebări legate de un volum inedit, “Protecţia juridică a patrimoniului cultural şi natural al Românei”, care apare exact în Anul Centenar 2018.
Domnule Procuror General am să vă rog să faceţi doar două referiri, una la Delta Dunării, care este un patrimoniu UNESCO din ceea ce ştiu eu şi cea de-a doua prezentare despre Patrimoniu Cultural Românesc pe care îl împărţim şi cu Republica Moldova. Vă rog să faceţi o referire şi la fraţii noştri de dincolo de Prut.

Augustin Lazăr: Această carte este un instrument de lucru, mai întâI atât pentru cercetătorii care îşi doresc să cunoască mai bine problematica Patrimoniului Cultural şi Natural, dar şi pentru practicienii care lucrează în zone cum sunt zonele de protecţie pe care le-aţi indicat dumneavoastră, Delta Dunării.
Este important ca toţi cei care desfăşoară activitate în aceste domenii să cunoască bine cadrul legal şi să vadă maniera în care acesta ar trebui aplicat la fiecare caz concret, fiindcă fiecare dintre rezervaţiile care trebuiesc protejate, că sunt Rezervaţii Naturale sau că sunt Rezervaţii Arheologice sau diverse alte Zone Protejate ale ţării, merită să fie cunoscute, protejate şi să fie promovate turistic.


Virgiliu Hodorogea: În legătură cu patrimoniul cultural pe care îl împărţim cu Republica Moldova, care este părerea dumneavoastră?
Cum s-ar putea face mai bine, lăsând la o parte podurile de flori care au existat în aproape toţi ultimii 30 de ani?

Augustin Lazăr: Eu cred că fiecare instituţie ar putea să promoveze legăturile culturale şi legăturile economice cu Republica Moldova, şi o să vă dau un exemplu care se întâmplă în domeniul justiţiei.
Toate instituţiile justiţiei din România au un corespondent şi o legătură foarte bună cu instituţiile omoloage din Republica Moldova.
Se organizează anual Forumul Justiţiei, care se ţine alternativ în România şi în Republica Moldova, iar cu aceste ocazii profesioniştii organizează schimb de bune practici, cunoaşterea legislaţiei, promovarea unor proiecte de lege ferenda. Este foarte importantă comunicarea între profesionişti pentru a realiza ceea ce ar trebui să fie Unirea Culturală şi Instituţională în toate domeniile.


Virgiliu Hodorogea: Domnule procuror am să închei spunându-vă doar că la 1 septembrie va fi un târg de carte Bookfest, organizat la Chişinău, unde ar fi binevenită şi această carte coordonată de dumneavoastră. Poate veţi fi şi dumneavoastră prezent sau reprezentat la Chişinău?
Augustin Lazăr: Această carte vă spun că deja este la Chişinău, pentru că m-am întâlnit de multe ori cu colegii procurori şi făcând schimb de bune practici am făcut şi schimb de cărţi.
Cartea este deja pe masa colegilor de la Chişinău şi eu m-aş bucura foarte mult dacă perioada în care se va organiza târgul va permite să fiu prezent la acest târg de carte.


Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult.
Augustin Lazăr: Şi eu vă mulţumesc.