Lansarea volumelor:
“Mărturii despre Eminescu”
“Fals tratat de manipulare”
şi “Vă ţineţi de glume, domnule Feynman!”
“În această toamnă m-am gândit foarte atent care sunt 3 titluri pe care vi le-aş recomanda. Pe urmă am să vă spun şi dacă le-am ales după un criteriu sau pur şi simplu mi s-au impus.”

Prezentate de Gabriel Liiceanu
(Înregistrare integrală)


În această toamnă ( noiembrie 2013) m-am gândit foarte atent care sunt 3 titluri pe care vi le-aş recomanda. Pe urmă am să vă spun şi dacă le-am ales după vreun criteriu sau pur şi simplu mi s-au impus.
Primul volum care îmi vine în minte este “Mărturii despre Eminescu”. Am mai multe motive să vi-l recomand. Este minunat ca obiect. Eu cred foarte mult că spiritul cărţilor importante trebuie slujit de veşmântul adecvat. Ori, aceasta este o bucurie de carte, este un obiect superb. Dar de ce cartea aceasta? De ce vă vorbesc despre Eminescu?Pentru că este cazul limită. Dacă specia umană este împărţită pe naţiuni şi dacă românii fac parte dintr-o parte a speciei umane, atunci reprezentantul la limită al românilor cred că a fost Eminescu. În ce sens reprezentantul la limită? Nimeni care s-a născut sub această parte de cer nu a trăit condiţia umană într-un mod atât de cumplit. Eu sunt convins că condiţia umană este un lucru teribil de greu de dus. Nu ne întreabă nimeni dacă vrem sau nu. Dintre toţi românii care s-au născut vreodată, cred că Eminescu a suportat povara asta ca nimeni altul pe lume dintre noi toţi. Ei bine, faptul că un om trăieşte jupuit de viu, condiţia umană dinlăuntrul poporului tău, merită să vezi ce-a păţit, ce s-a întâmplat cu el, cum arată un om care a suferit într-un mod în care, uitându-te în oglindă, îţi spui ceva şi despre tine până la urmă.
Cartea este înfricoşătoare, vă anunţ! Când am terminat-o de citit, mi-a fost rău. Vă daţi seama? Vă recomand un lucru despre care vă spun citiţi-l pentru că o să vi se facă rău.
Nu este uşor să suporţi o tragedie ca asta.
Un om care ajunge la sfârşitul vieţii să se roage de ceilalţi, să le spună smulgeţi-mi capul. Înăuntru mai este ceva, mai este o terapie la modul nostru de a idealiza. Eminescu a fost ucis de manualele şcolare de-a lungul a peste 100 de ani. Când citeşti portretul lui Mite Kremnitz, întâlnirea lui Mite Kremnitz cu Eminescu, atunci vezi ce înseamnă omul în carne şi oase şi vezi ce înseamnă omul ucis în manuale. Paginile lui Mite Kremnitz sunt o capodoperă absolută. La un moment dat m-am gândit să le publicăm separat într-o broşură, să le facem să circule în toate şcolile şi casele din România. Descoperiţi-le înăuntrul acestui volum.

A doua carte despre care vreau să vă vorbesc. Ana Blandiana care a scris “Fals tratat de manipulare”. De ce? Pentru că această carte este scrisă cu o întrebare, spun eu, excepţională în minte. Aş vrea să văd la vârsta pe care o am, parafrazez, spunea Ana Blandiana, cât din viaţa mea este făcută prin voinţă proprie şi cât este făcută de împrejurări, oameni şi manipularea vieţii pe care nu o poate evita nimeni, manipularea pe care o trăieşti în viaţă.


Vreau să cântăresc cât mi-am făcut singură destinul, cât mi l-au făcut alţii. Răspunsul dat de o mare scriitoare la întrebarea asta a născut o carte importantă. Este a doua pe care vi-o recomand.

Şi a treia, care stă tot sub semnul excepţionalului personajului care este înăuntru sau care a scris-o, este..., dar sar la cu totul altceva şi vă spun că n-am citit-o. Cartea se numeşte “Vă ţineţi de glume, domnule Feynman!”. Păi cum vi-o recomand dacă n-am citit-o? Păi, asta înseamnă că cel care a pus cartea asta la îndemâna românilor, Vlad Zografi, îmi inspiră mie o asemenea încredere încât mă contaminează şi merg, cum se spune, pe mâna lui cu ochii închişi. De o lună de zile îmi vorbeşte de cartea asta. Îmi spune că este ceva colosal.Când ai să citeşti cartea asta ai să înebuneşti de plăcere. N-am mai rezistat la un moment dat şi l-am întrebat “dar ce are domnule aşa special?”. Păi, zice, este omul sub forma unicatului. Vedeţi, şi celelalte două cărţi se dau sub forma unicatului. Un om din sfera unicatului nu gândeşte ca noi. Nu-i un om obişnuit.
Este un om nepereche. În plus, nu este fizicianul care îţi explică, care a tăiat fizica în două. Spunea Vlad Zografi, după Einstein nimeni nu a fost atât de mare în fizică precum Feynman. Dar nu de el ca fizician este vorba ci de gândirea lui altfel. Farsele vieţii lui. Cum poate să facă farse şi să devină original până la spectaculosul ultim un geniu al fizicii? Deci, de abia aştept să plec de aici cu cartea în mână. Asta a fost a treia.

Iar acum vă prezint un audiobook. În general v-am vorbit până acum despre trei lucruri care pe mine sau pe un om în care vă spuneam că cred m-au lăsat perplex.
Sar în spaţiul audiobook-ului şi vă spun că o trăire cum am avut la CD-ul acesta, “A cup of tea” a lui Katherine Mansfield, n-am avut-o până acum şi eu sunt un fan al audiobook-ului.
Ascult cu o plăcere absolută, în maşină mai ales. Ei bine, aici se petrece ceva care mă face să nu-mi pară rău că trăiesc, în speţă, când cineva obţine perfecţiunea. Sunt un admirator al performanţei, al lucrului făcut fără cusur.
Katherine Mansfield a murit foarte tânără, la 34 de ani, iar lucrurile de aici sunt scrise în al treilea deceniu al vieţii ei. Aceste trei nuvele, când le auzi, când le citeşti sau când le asculţi aici, spui că nu e verosimil aşa ceva.
Cum a putut cineva să facă din cuvinte ceva absolut, ceva perfect? Atenţie, în zona minimalu-lui este o bijuterie perfect lucrată. Şi spui “dar se pot exprima în cuvinte asemenea nuanţe? Fără nicio greşeală nicăieri, niciodată?”. După care îţi dai seama că nu este în engleză ci este în română. Şi spui “cum se poate ca limba română să ajungă la această perfecţiune într-o traducere?”.
Şi te uiţi la al doilea personaj care atinge perfecţiunea, Antoaneta Ralian.
Şi pe urmă îţi dai seama că nuvelele cu pricina sunt citite de un om şi că sunt citite atât de uluitor încât îţi spui că “ia uite se poate face aşa ceva? citind textul cuiva ajungi să-l vezi în carne şi oase prin intermediul unei voci”. Mariana Mihuţ.
Ei bine, trei oameni care îşi unesc perfecţiunea laolaltă, merită cred prizaţi. Mulţumesc. Asta este tot.


www.humanitas.ro