GAUDEAMUS Braşov 2018


Târgul GAUDEAMUS Braşov 2018 va avea loc în perioada
29 august – 2 septembrie, în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Sfântul Ioan. Evenimentul este organizat de Radio România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov.

Caravana GAUDEAMUS a ajuns în premieră la Braşov!

Timp de cinci zile, vă aşteptăm să sărbătorim împreună Centenarul Marii Uniri, 90 de ani de Radio România şi Ziua Limbii Române, în Piaţa Sfântul Ioan. Cartea şi muzica îşi dau întâlnire în centrul cetăţii între 29 august şi 2 septembrie, când prima ediţie a Târgului Gaudeamus Braşov se va desfăşura simultan cu ediţia 2018 a Festivalului Cerbul de Aur.

Târgul Gaudeamus Braşov este organizat de Radio România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov.
Programul de vizitare este, zilnic, între orele 11.00 şi 21.00, iar accesul publicului este liber.


Câteva dintre surprizele ediţiei de debut sunt prezentate aici, pe restul vă invităm să le descoperiţi la faţa locului:
– cele mai recente apariţii editoriale din ţară şi de peste hotare (prin participarea a peste 30 de edituri şi agenţii de difuzare de carte, românească şi străină), bestseller-urile momentului şi titlurile în vogă în ultima perioadă, precum şi o bogată selecţie de muzică şi de jocuri educative;
– Tombola Gaudeamus, cu zeci de premii extrem de atractive, organizată zilnic din 90 în 90 de minute, pe tot parcursul evenimentului;
– Standul Centenar România, care reuneşte volume cu această tematică, sau publicate în onoarea acestui moment istoric, care pot fi studiate aici şi achiziţionate de la standurile participanţilor;
– Importante reduceri de preţuri, inclusiv pentru titluri recente, pachete promoţionale şi serii de autor, prin care cartea devine, pentru câteva zile, mai accesibilă; – concursul Miss Lectura.Târgul Gaudeamus Braşov: un eveniment Radio România, organizat în parteneriat cu Primăria Braşov


Sursa: RADOR – 28 augustRadio România Cultural
Limba română, limba Unirii
Dezbatere şi recital poetic la Gaudeamus Braşov


Radio România Cultural organizează vineri, 31 august, de la ora 16.00,
de Ziua Limbii Române, în cadrul primei ediţii a târgului de carte Gaudeamus Braşov, o dezbatere şi un recital poetic desfăşurate sub titlul ‘’Limba română, limba Unirii’’.

Participă scriitorul şi criticul literar Adrian Lăcătuş, decanul Facultaţii de Litere din Braşov, Dan Mircea Cipariu, scriitor, jurnalist şi manager de proiecte şi programe culturale, poetul Robert G. Elekes, laureat al Premiului Naţional de Poezie Iustin Panţa pentru debut, al Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu, Opus Primum şi al Galei Tinerilor Scriitori (coproducător Radio România Cultural).

Acestora li se va alătura poeta Naomi Ionică, al cărei debut în volum individual cu o carte de poezie intitulată “Cei singuri vor rămâne singuri” (Editura Tracus Arte) i-a adus nominalizarea la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, Opera Prima, în 2010.

În an Centenar vorbim despre evoluţia, sau după unii, involuţia limbii române, în aceşti o sută de ani şi nu numai. Am reuşit oare să respectăm testamentul spiritual al lui Simion Bărnuţiu, care devine cu atât mai actual astăzi: „vedeţi cum ne-am luptat noi pentru limba şi romanitatea noastră: luptaţi-vă şi voi şi le apăraţi ca lumina ochilor voştri”? S-a stricat şi vulgarizat limba română? Dar dacă dorim să o regăsim în forma ei cea mai frumoasă, unde trebuie să o cautăm?
La finalul dezbaterii, cei patru scriitori vor citi câte un scurt fragment din creaţia proprie.
Realizatoarea şi moderatoarea evenimentului este Anamaria Spătaru:
Mă gândesc de multe ori la vorbele lui Nichita: "a vorbi despre limba română este ca o duminică".

Am îmbrăţişat cu drag ideea acestei întâlniri cu oameni care sunt nişte profesionişti ai limbii române, pentru a o sărbători de ziua ei, dar şi pentru a trage poate încă un mic semnal de alarmă.
Gaudeamus este ca o casă pentru mine, este locul unde magia cuvântului scris ne reuneşte pe toţi şi de aceea sunt cu atât mai bucuroasă că întâlnirea are loc la prima ediţie a acestui târg la Braşov.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în România la 31 august, la aceeaşi dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.
Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României, precum şi de către alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific.

Dezbaterea şi recitalul poetic vor putea fi ascultate la Radio România Cultural în aceeaşi zi, 31 august 2018, de la ora 21.10.

Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire naţională în FM, care produce programe exclusiv culturale. Detalii despre programul postului găsiţi pe www.radioromaniacultural.ro.


Sursă comunicat - RADOR - şi Gaudeamus
www.gaudeamus.ro/