Bookfest mută capitala culturii scrise româneşti la Chişinău
- Pentru al treilea an consecutiv, editorii de pe ambele maluri ale Prutului îşi aşteaptă publicul fidel la Salonul Internaţional de Carte Bookfest pentru o Sărbătoare a Cărţii, de pe 29 august până pe 2 septembrie;
- „Lectura în limba română este nu doar o datorie culturală, dar şi una istorică şi identitară”, spune ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc, despre evenimentul care încununează Centenarul Marii Uniri din punct de vedere al pieţei editoriale;
- „Cartea românească va contura perspectiva unui început de nou centenar pentru români şi România”, afirmă şi Nicolae Brînzea, directorul Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni;
Procurorul general al României onorează prima zi de Bookfest cu lansarea unui volum despre „Protecţia juridică a patrimoniului cultural”.Peste 50.000 de cărţi de la cele mai importante edituri din România şi Republica Moldova, reunite în circa 60 de standuri individuale, îi aşteaptă pe cititorii interesaţi de reduceri şi de volume de cea mai bună calitate în perioada 29 august – 2 septembrie, la Moldexpo Chişinău.
Salonul Internaţional de Carte Bookfest Chişinău, aflat la cea de-a treia ediţie, sărbătoreşte în anul Centenarului Marii Uniri cartea scrisă în limba română de pe ambele maluri ale Prutului.

„Chişinău e o capitală în care autorii români nu au nevoie de traducere, aşa cum autorii de limbă română din acest spaţiu nu au nevoie, la vest de Prut, de traducători.
Nevoie au, şi unii şi alţii, de cititori, iar ediţia a III-a a Salonului Internaţional de Carte Bookfest este un binevenit prilej de apropiere între actorii pieţei de carte şi public”,
sunt gândurile cu care aşteaptă această ediţie Liliana Ţuroiu, preşedinte a Institutului Cultural Român.  

"Cartea este indispensabilă în dezvoltarea societăţii"
 

„Dovada cea mai puternică a faptului că o societate se dezvoltă sănătos este aceea că reuşim să îmbrăţişăm noul şi inovaţia, fără a renunţa însă la dragostea pentru ceea ce ne formează ca oameni.
Cartea rămâne şi azi indispensabilă în dezvoltarea societăţii, iar lectura în limba română este pentru noi nu doar o datorie culturală, dar şi una istorică şi identitară.
Parteneriatul cu Institutul Cultural Român şi Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni a făcut posibil la Chişinău acest extraordinar eveniment, iar succesul de care s-a bucurat ne aduce anul acesta deja la cea de-a treia ediţie”,

rezumă ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, Monica Babuc,
principalele coordonate ale ediţiei Bookfest din 2018.  
„Ediţiile anterioare au demonstrat un fapt îmbucurător şi anume că dincolo de Prut cartea românească cuvântă şi este dorită de cititorii de toate vârstele.
Multe sunt argumentele ce vin  în sprijinul continuităţii şi permanentizării Bookfest-ului la Chişinău, însă cel mai elocvent argument este mesajul pe care îl transmite cartea românească, care cu siguranţă va contura perspectiva unui început de nou centenar pentru români şi România”,

spune Nicolae Brînzea, director adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.  

Din punctul de vedere al editorilor, Salonul Internaţional de Carte Bookfest Chişinău este, pe lângă o sărbătoare a cărţii de limbă română, şi un foarte bun prilej de a arăta capacitatea lumii editoriale de pe ambele maluri ale Prutului de a coagula actori instituţionali relevanţi în slujba publicului.  


„A treia ediţie Bookfest la Chişinău este dovada bunei conlucrări între editorii şi autorităţile din ambele ţări, în beneficiul publicului. Salut faptul că Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a intrat în consorţiul de parteneri chiar în anul Centenarului şi sper ca şi alte instituţii prestigioase să-i urmeze exemplul”, a declarat Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România.   


În prima zi de Bookfest Chişinău, imediat după ora 12, când va avea loc ceremonia de deschidere la care sunt aşteptaţi Monica Babuc, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, Liliana ţuroiu, preşedinte a Institutului Cultural Român, Nicolae Brânzea, director adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni şi Grigore Arsene, preşedinte al Asociaţiei Editorilor din România, publicul din Republica Moldova este invitat la un eveniment editorial excepţional prin calitatea lucrării prezentate şi rangul invitaţilor.

Astfel, de la ora 13.15, Procurorul general al României, Augustin Lazăr, va lansa volumul „Protecţia juridică a patrimoniului cultural şi natural – volum dedicat Centenarului Marii Uniri si Anului european al patrimoniului cultural”, pe care l-a coordonat împreună cu Mircea Duţu şi Ovidiu Predescu.
Cartea va fi prezentată de invitaţi de calibru: Eduard Harunjen, procuror general al Procuraturii Generale a Republicii Moldova, şi Alexandru Tănase, fost ministru al Justiţiei şi fost preşedinte al Curţii Constituţionale din Republica Moldova şi membru în Comisia de la Veneţia.

Calendarul integral al evenimentelor din cadrul ediţiei Bookfest Chişinău 2018 va fi disponibil în curând pe www.bookfest.ro, dar şi pe pagina oficială de Facebook a Salonului Internaţional de Carte Bookfest.  
Salonul Internaţional de Carte Bookfest Chişinău va putea fi vizitat zilnic între 10:00 – 20:00. 


Programul complet al evenimentelor din cadrul Bookfest Chişinău va fi disponibil în curând pe pagina oficială a evenimentului, www.bookfest.ro, precum şi pe canalul de Facebook.  

La fel ca la toate ediţiile Bookfest, accesul publicului va fi gratuit atât în cadrul Salonului de Carte cât şi în cadrul evenimentelor conexe. Programul zilnic de vizitare va fi zilnic, de la 10:00 la 20:00. 

Organizatori: Ministerul Culturii, Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Asociaţia Editorilor din România.

Parteneri media: TVR Moldova, Publika TV, Publika FM, Moldova 1, Teleradio Moldova

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă.
Ediţia internaţională Bookfest din anul acesta, a XIII-a, a fost organizată la Bucureşti între 30 mai şi 3 iunie, sub înaltul Patronaj al Preşedintelui României, invitatul de onoare fiind S.U.A.
Începând din 2012, marca Bookfest s-a extins şi în mai multe oraşe din România: Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Tîrgu Mureş, Braşov, cât şi două ediţii Bookfest de Crăciun la Bucureşti.  

Contact:
Mihai Mitrică - Director executiv - Tel. 0728 327 601 mihai.mitrica@aer.ro 

Adrian Baciu - Asistent Relaţii Publice - Tel. 0728.327.603 adrian.baciu@aer.roSursă comunicat - BOOKFEST
www.bookfest.ro/