ASTRUL (teatru) - Alexandru Cristian
ASTRUL (teatru)
Autor: Alexandru Cristian






Interviu cu Alexandru Cristian
realizat de
Virgiliu Hodorogea


Virgiliu Hodorogea: La Gaudeamus 2019, la câţiva ani de la lansarea volumului “România - Între elefant, urs şi dragon”, scriitorul Alexandru Cristian ne surprinde din nou cu o iniţiativă absolut excepţională, aceea de a publica, de a transpune într-o scurtă piesă de teatru viaţa inegalabilului poet naţional, dar şi jurnalist critic al epocii sale, Mihai Eminescu.
Am să vă rog să ne daţi câteva amănunte despre această carte “ASTRUL”, care este de fapt scenariul unei piese de teatru, şi aşa cum spuneaţi chiar Dvs. mai devreme la această lansare, este “o PIESĂ în variantă MODERNĂ”.

Alexandru Cristian: Bună ziua, vă mulţumesc mult, în primul şi în primul rând subliniez că am scris această carte cu gândul la “OMUL Eminescu”, despre “Eminescu - omul epocii sale”, cu gândul la cel care a creat acele versuri nemuritoare din LUCEAFĂRUL şi multe altele.
A fost o provocare pentru mine şi continuă să fie o mare provocare pentru noi toţi - VIAŢA LUI EMINESCU - pentru că tot timpul când eu citesc ceva nou descoperit din scrierile vremii sale - despre viaţa lui Eminescu - sau aflăm câte ceva despre viaţa lui amoroasă din reportaje de televiziune - tot timpul eu şi noi toţi descoperim ceva nou, ceva deosebit, ceva nemaipomenit.
Pentru mine Mihai Eminescu se află astfel într-o deplină şi permanentă evoluţie, dar şi într-o deplină transformare.
Mihai Eminescu este pe lângă “ASTRUL literaturii române” - după părerea mea, şi un părinte al limbii şi culturii române în acelaşi timp.


Virgiliu Hodorogea: Scriaţi aici, în postfaţa cărţii dumneavoastră că o piesă de teatru despre Eminescu marchiază pe primul loc un SUBIECTIVISM pronunţat, aceasta datorită faptului că a trăit într-o epocă foarte tulbure, în care el s-a implicat cu mult curaj inclusiv în politică - pentru că aşa cum lăsa să se înţeleagă “nu avea încotro” şi dacă ne gândim la politica românească inclusiv cea de astăzi..., chiar ne gândim ce ar însemna un Eminescu de secolul XIX..., sau chiar un Eminescu actualizat la anul 2019.
Vă puteţi imagina un Eminescu poet şi jurnalist al anului 2019?

Alexandru Cristian: Da. Un Eminescu în anul 2019 ar fi o adevărată provocare în lumea intelectuală, pentru că având în vedere că era internetului şi cărţile digitale evoluează foarte mult, cel mai probabil Mihai Eminescu de secolul XIX nu ar fi foarte bine înţeles astăzi, dar cred că ar putea fi vândut mai mult, după părerea mea sinceră inclusiv pentru cei care fac melodii de rap, pentru cei care fac stand-up, pentru că rimele lui sunt foarte cantabile, sunt foarte uşor de cântat şi de pus pe muzică, pentru că Eminescu în acest an, în 2019, cred că ar fi un intelectual “implicat puternic şi CURAJOS în politică”, dar în acelaşi timp - categoric unul neutru, care ar şti să extragă şi binele şi răul din ambele părţi, din stânga socială sau din dreapta liberală, sau mai exact din partidele noastre care mai mult au o orientare - în opinia mea - mai mult de centru-stânga şi centru-dreapta, şi anume nu sunt nici neapărat bune sau rele, şi nu au efectiv o ideologie clară..

Virgiliu Hodorogea: Şi referitor la o Piesă de Teatru jucată efectiv după textul din cartea/piesa Dumneavoastră, acum în anul 2019 sau la anul, în 2020, despre viaţa lui Eminescu, cum aţi vedea-o pusă în scenă?
Alexandru Cristian: Aş vedea-o sincer pusă în scenă pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti sau pe alte scene mari într-adevăr, dar aş putea vedea inclusiv o scurtă dramatizare a elevilor de la UNATC - pusă chiar pe YouTube.
Că tot vorbim despre modernitate în 2019, despre era digitală, văd o dramatizare privind această piesă de teatru pusă pe un video-logo, pusă poate chiar şi pe YouTube, jucată de actori tineri, actori cu iniţiativă, actori care nu solicită foarte multe resurse materiale şi financiare, dar care aduc un plus de prospeţime - de “actualitate”.


Virgiliu Hodorogea: Am putea să le facem o provocare celor de la UNATC cu o probă ca de final de UNATC, să spunem la grupa unui anumit profesor care îl venerează pe EMINESCU?
Alexandru Cristian: Sincer da, eu aş fi deschis. Chiar aş trimite 10-15 cărţi cadou, chiar şi mai multe, aş formula cu modestie chir şi câteva păreri/indicaţii scenice cum se mai obişnuieşte.
Eu nu sunt regizor sau scenarist, sunt dramaturg, dar sigur aş putea să ofer câteva precizări şi recomandări modeste.


Virgiliu Hodorogea: Eu vă propun acum la final de an 2019, ca un număr de 19 volume ale dumneavoastră să fie oferite gratuit - bineînţeles unei grupe de la UNATC şi poate un profesor va dori să se ocupe de punerea în scenă a piesei “ASTRUL” despre Mihai Eminescu.
Alexandru Cristian: Chiar acum, după ce terminăm interviul, am să pregătesc câteva volume, să le pun separat şi vi le ofer, dacă puteţi apela la cineva… sau poate mergem împreună în 2020 până la UNATC.

Virgiliu Hodorogea: Deci aşa rămâne - 19 volume pentru studenţii din anul final 2019-2020 la UNATC - ca o provocare! Eu vă mulţumesc pentru interviu.
Alexandru Cristian: Şi eu vă mulţumesc.


Lansarea
la Gaudeamus 2019



Lansarea
la Gaudeamus 2019


Bookfest 2014 - Interviu_cu_Alexandru_Cristian_-_Intre_elefant_urs_si_dragon_-_la_ Bookfest_2014.html




LUCEAFĂRUL - Mihai Eminescu